20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Складно знайти більш гармонійне і універсальне поєднання овочів, ніж баклажани з помідорами. Тим більше, їх можна приготувати як завгодно: від закусок до основних страв або заготовок на зиму. Розповідаємо 20 найсмачніших рецептів!

1. Баклажани з помідорами кружечками

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Найпростіша, швидка і універсальна закуска.

Інгредієнти:

  • 2 баклажани
  • 3 помідори
  • майонез
  • часник
  • зелень

Приготування:

Наріж баклажани і помідори кружечками завтовшки в 5 мм. Обсмаж баклажани з двох сторін і злегка змасти майонезом з одного боку. Виклади зверху помідор, а потім присипаючи нарізаною зеленню і часником.

2. Рулетики з баклажанами, помідорами і майонезом

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Можеш закріпити рулетики шпажками, але вони і так добре тримають форму.

Інгредієнти:

  • 500 г баклажанів
  • 300 г помідорів
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ст.л. майонезу

Приготування:

Наріж баклажани тонкими пластинками і обсмаж до м’якості. Змішай майонез з подрібненим часником і спеціями за смаком, і змасти баклажани. У кожну пластину загорни по часточці помідора.

3. Сендвічі з баклажанами, помідорами і моцарелою

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Чудовий вегетаріанський перекус!

Інгредієнти:

  • 12 шматочків хліба для тостів
  • 2 баклажана
  • 2 помідори
  • 200 г моцарели
  • 5 яєць
  • спеції і зелень

Приготування:

Дрібно наріж зелень, наріж баклажани кільцями і збий яйця. Обсмаж баклажани з двох сторін. Кожну скибочку хліба вмочи однією стороною в яйце і виклади на деко.

Зверху поклади баклажани, моцарелу і помідори, приправ і накрий другим шматочком хліба, вимоченому в яйці з двох сторін. Посип сендвічі зеленню і запікай 15 хвилин при 180 градусах.

4. Тушковані баклажани з помідорами

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Радимо готувати баклажани в чавунному казані.

Інгредієнти:

  • 2 баклажани
  • 4 помідори
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • спеції і зелень

Приготування:

Наріж баклажани кубиком, дрібно наріж очищені помідори і цибулю, і обсмаж все разом 5-7 хвилин на сильному вогні. Додай часник, спеції і півсклянки води, протушкуй 20 хвилин і посип зеленню.

5. Баклажани з помідорами в сковорідці

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Смак цієї страви повністю змінюється, в залежності від обраних спецій і зелені.

Інгредієнти:

  • 2 баклажани
  • 2 моркви
  • 2 помідори
  • 1 перець
  • 1 цибулина
  • спеції і зелень

Приготування:

Натри моркву на тертці, подрібни цибулю, а інші овочі наріж кубиком. Обсмаж цибулю з морквою до золотистого, додай баклажани з перцем, а через 5 хвилин – помідор. Продовжуй смажити на сильному вогні, помішуючи, і в кінці приправ страву.

6. Баклажани з помідорами під сиром

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Ще один рецепт тієї самої класичної закуски з баклажанів і помідорів.

Інгредієнти:

  • 2 баклажани
  • 3 помідори
  • 2 зубчики часнику
  • 180 г сиру
  • 1 ст.л. майонезу
  • спеції
  • зелень

Приготування:

наріж баклажани і помідори кружечками по 7-10 мм. Змішай майонез з видавленим часником, спеціями і зеленню. Змасти кожен кружечок баклажана соусом, зверху виклади помідор і присип тертим сиром. Запікай 20 хвилин при 200 градусах.

7. Баклажани з помідорами і бринзою

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Ароматна болгарська запіканка з баклажанами, помідорами і молочною заливкою.

Інгредієнти:

  • 500 г баклажанів,
  • 2 помідори,
  • 200 г бринзи,
  • 3 зубчики часнику,
  • по 0,5 пучка петрушки і базиліка,
  • 3 яйця,
  • 150 мл молока,
  • спеції.

Приготування:

наріж баклажани, помідори і бринзу кубиком, а часник і зелень дрібно наріж. Обсмаж баклажани до золотистого, приправ і виклади в форму. Зверху – помідори, бринзу і зелень з часником. Залий все збитими яйцями з молоком і запікай 45 хвилин при 180 градусах.

8. Баклажани з помідорами на зиму

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Універсальна заготовка, яку можна їсти так або використовувати в інших стравах.

Інгредієнти:

  • 1 кг баклажанів,
  • 1,5 кг помідорів,
  • 3 ст.л. цукру,
  • 1 ст.л солі,
  • чилі,
  • 1 головка часник,
  • 1 ст.л. оцту,
  • 4 ст.л. соняшникової олії.

Приготування:

Очисти помідори, подрібни блендером і провари томатне пюре з олією 15 хвилин. Грубо наріж баклажани і відправ в соус. Туди ж додай часник, чилі, цукор, сіль і спеції за смаком. Протушкуй суміш 40 хвилин, помішуючи, додай оцет і закатай.

9. Мариновані баклажани з помідорами

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Дуже ароматний, гострий і пікантний соус!

Інгредієнти:

  • 1 кг баклажанів
  • 300 г помідорів
  • 500 г перцю
  • 4 зубчики часнику
  • 0,5 пучка базиліка
  • чилі
  • по 2 ч.л. цукру і солі
  • 4 ст.л. соняшникової олії
  • 1 ст.л. оцту

Приготування:

Наріж баклажани брусочками, скропи олією і запікай 15 хвилин при 180 градусах. Збий блендером перець, помідори і всі інші інгредієнти зі спеціями до однорідності. В кінці додай олію, яка залишилася і оцет. Залий соусом остиглі баклажани і залиш на ніч настоятися в холодильнику.

10. Баклажани з помідорами по-корейськи

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Оригінальна закуска з баклажанів і помідорів для любителів корейських овочів.

Інгредієнти:

  • 2 баклажани,
  • 2 помідори,
  • 2 перця,
  • 1 цибулина,
  • 6 зубчиків часнику,
  • 1 ст.л. оцту,
  • 1 ч.л. цукру,
  • 3 ст.л. соняшникової олії,
  • спеції.

Приготування:

Наріж баклажани соломкою і злегка обсмаж. Приблизно так само наріж інші овочі, додай оцет і спеції, і перемішай все разом. Залиш овочі настоятися в холодильнику.

11. Баклажани з помідорами і горіхами

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Подавай на стіл як закуску або повноцінний гарнір.

Інгредієнти:

  • 2 баклажани,
  • 4 помідори,
  • 1 цибулина,
  • 2 зубчики часнику,
  • 100 г грецьких горіхів,
  • 1 пучок петрушки,
  • спеції.

Приготування:

Наріж баклажани кубиком і обсмаж до м’якості. Окремо обсмаж до прозорості цибулю, додай до неї нарізаний часник і перетерті помідори. Протушкуй соус до уварювання, виклади в нього баклажани, спеції і нарізані горіхи, і прогрій все ще пару хвилин. Посип зеленню і зніми з вогню.

12. Баклажани з помідорами і вершковим сиром

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

І знову улюблені рулетики!

Інгредієнти:

  • 3 баклажана
  • 2 помідори
  • 2 ст.л. сметани
  • 1 баночка вершкового сиру
  • 30 г горіхів
  • 0,5 пучка кінзи

Приготування:

Змішай сметану, вершковий сир, дрібно нарізану зелень і горіхи. Наріж баклажани пластинами і обсмаж до м’якості. Змасти їх цим сирним соусом, виклади часточки помідорів, і заверни рулетики.

13. Салат з баклажанами, помідорами і яйцями

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

За бажанням заправ салат майонезом або йогуртом.

Інгредієнти:

  • 200 г баклажанів,
  • 60 г цибулі,
  • 2 яйця,
  • 100 г помідорів.

Приготування:

Наріж очищені баклажани кубиком і обсмаж до золотистого. Окремо обсмаж дрібно нарізану цибулю і дай овочам охолонути. Відвари яйця, наріж їх разом з помідорами і перемішай салат.

14. Салат з баклажанами, помідорами і огірками

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Соєвий соус в заправці надає йому східні нотки.

Інгредієнти:

  • 2 баклажани
  • 2 помідори
  • 2 огірки
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • зелень
  • 1 перець
  • 1 ст.л. соєвого соусу
  • спеції
  • кунжут

Приготування:

Наріж всі овочі соломкою і трохи обсмаж баклажани. Додай нарізаний часник, зелень і спеції, заправ салат соєвим соусом і посип кунжутом.

15. Баклажани з помідорами і картоплею

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Ситна страва для всієї родини!

Інгредієнти:

  • 2 баклажани
  • 2 помідори
  • 5 картоплин
  • 1 цибулина
  • 150 мл сметани
  • 1 яйце
  • 60 г сиру
  • спеції

Приготування:

Наріж картоплю великими кружечками і провари 5-7 хвилин. Баклажани теж поріж кружечками, а цибулю – півкільцями, і обсмаж їх. Виклади в форму картоплю, цибулю, баклажани і помідори, приправ, залий збитим яйцем зі сметаною і засип тертим сиром. Запікай 45 хвилин при 180 градусах.

16. Баклажани з помідорами і фаршем

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Підійде будь-який фарш, включаючи курячий або змішаний.

Інгредієнти:

  • 6 баклажанів
  • 250 г фаршу
  • 2 помідори
  • 1 цибулина
  • 100 г сиру
  • спеції

Приготування:

Зроби на баклажанах поздовжні надрізи і провари їх 5 хвилин в киплячій воді. Обсмаж фарш з цибулею, а помідори очисти і дрібно наріж. Уклади начинку в баклажани, приправ, присипаючи тертим сиром і запікай півгодини при 180 градусах.

17. Баклажани з помідорами і куркою

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Якщо хочеш, щоб страва була менш сухою, бери куряче стегно, а не грудку.

Інгредієнти:

  • 400 г курки
  • 1 баклажан
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 1 перець
  • 4 помідори
  • 1 пучок кінзи
  • часник і спеції

Приготування:

Наріж курку шматочками і обсмаж до золотистого. Окремо обсмаж цибулю з тертою морквою і дрібно нарізаним перцем. Додай до овочів баклажани, а через 3 хвилини – подрібнені помідори.

Трохи протушкуй все разом, приправ і додай курку. Додай 1,5 склянки води або бульйону, і через 20 хвилин зніми страву з вогню. В кінці додай спеції, часник і зелень.

18. Котлети з баклажанів з помідорами

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Оригінальні овочеві котлети з зеленню і хлібом.

Інгредієнти:

  • 3 баклажана
  • 1 цибулина
  • 2 помідори
  • 4 зубчики часнику
  • 3 скибочки хліба
  • спеції

Приготування:

Запечи баклажани в духовці 25-30 хвилин при 200 градусах. Розімни м’якоть вилкою і додай подрібнені в блендері помідори, дрібно нарізану цибулю і часник. Туди ж подрібни хліб, приправ, гарненько перемішай масу і обсмаж, як звичайні котлети.

19. Баклажани з помідорами і овочами

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Найсмачніше сезонне рагу з баклажанами для тебе і твоїх близьких.

Інгредієнти:

  • 400 г баклажанів
  • 400 г помідорів
  • по 350 г кабачків і перцю
  • спеції
  • 50 мл води

Приготування:

Наріж всі овочі кубиком і обсмаж баклажани до золотистого. Додай до них кабачки, перець і воду, і протушкуй 3-4 хвилин. Після цього додай помідори і спеції, і туши ще пару хвилин до готовності.

20. Фаршировані баклажани з помідорами

20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню

Не тільки ситна, але ще і дуже гарна страва з баклажанів і помідорів!

Інгредієнти:

  • 2 баклажани
  • 4 помідори
  • 200 г сиру
  • зелень
  • спеції
  • часник

Приготування:

Зроби на баклажанах серію надрізів на відстані 5-7 мм, не доходячи до краю. Натри їх сіллю і вклади в цей «віяло» кружечки помідорів і пластинки сиру. Решту помідорів подрібни в блендері, змішай зі спеціями, зеленню і часником, і залий баклажани зверху. Запікай півгодини при 180 градусах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: