Борщ з вушками

Святвечірній борщ із вушками – це традиційна західноукраїнська страва, яку готують саме на Святвечір. Вушка – це такі вироби з тіста, як равіолі чи пельмені, але з  пісною грибною начинкою. Пісний прозорий борщ часом заправляють часником, але це для тих, хто любить. Раніше святковий борщ закислювали буряковим квасом, що давав особливу кислинку. Зараз усе частіше для цих цілей використовують оцет чи лимонний сік.

Ще одним інгредієнтом, який додають до різдвяного борщу, є грибний відвар з грибів, які йдуть на начинку вушок. Він додає борщу особливого аромату і присмаку.

Борщ з вушками

Борщ з вушками. Інгредієнти.

Інгредієнти для борщу:

  • буряк – 600-700 г
  • ріпчаста цибуля (велика) – 1 шт.
  • грибний бульйон – 3 л.
  • оцет або лимонний сік – 2 ст. л. (або за смаком)
  • лавровий лист
  • сіль, чорний мелений перець
  • зелень кропу

Інгредієнти для вушок:

  • білі сушені гриби – дві повні жмені
  • ріпчаста цибуля (невелика) – 1 шт.
  • борошно – 150 г
  • яйця – 1 шт.
  • вода – 50 г
  • сіль, чорний мелений перець

Приготування пісного борщу з вушками.

Білі гриби варяться.

Гриби замочити на ніч. Потім залити їх чистою водою і варити до готовності (я варю 1 год.). Після цього грибний бульйон злити і процідити через дрібне сито. На цьому бульйоні будемо варити борщ.

Буряк вариться.

Буряк помити і також відварити до готовності.

Порізана дрібними кубиками цибуля.

Готуємо вушка. Цибулю порізати дрібними кубиками.

Порізані дрібними кубиками білі гриби.

Відварені гриби пропустити через м’ясорубку або подрібнити ножем.

Цибуля смажиться.

Цибулю злегка підрум’янити на соняшниковій олії.

До підсмаженої цибулі додаємо гриби.

Потім додати гриби, посолити, поперчити і разом з цибулею смажити 3-5 хв. на середньому вогні.

До борошна додаємо яйце.

На стільницю висипати борошно, зробити в ньому невелике заглиблення і розбити туди яйце, додати дрібку солі і злегка перемішати рукою.

Замішуємо тісто.

Потім, поступово додаючи воду, замісити тісто.

Витиснені з тіста кружальця.

На присипаній борошном стільниці дуже тоненько (приблизно 1-1,5 мм) розкачати тісто. Далі формочкою чи стаканчиком витиснути кружечки діаметром 4 см, або порізати тісто на квадратики зі стороною приблизно 4 см.

Ліпимо вушка з кружечків тіста.

На кружечок викласти трошки грибної начинки, щільно зліпити краї докупи і з’єднати кінці отриманого вареника (як на фото).

Ліпимо вушка з квадратиків тіста.

Якщо ж тісто порізати на квадратики, то отримаємо ось такі гострі вушка 🙂

Вушка варяться.

Вушка викласти в каструлю з киплячою підсоленою водою, довести до кипіння і варити 1-2 хв. Готові вушка перемастити олією, щоб вони не злипалися.

Натертий варений буряк.

Готуємо борщ. Варений буряк очистити від шкірки і натерти на крупній терці.

Порізана соломкою цибуля.

Цибулю нарізати короткою соломкою …

Цибуля смажиться.

… і обсмажити на соняшниковій олії до золотистого кольору.

До цибулі додаємо буряк і оцет.

Потім додати буряк і оцет. Все перемішати і тушкувати 3-5 хв.

Додаємо буряк в грибний бульйон.

Після цього буряк додати до киплячого грибного бульйону.

Приправляємо борщ лавровим листом, сіллю, чорним меленим перцем.

Слідом додати лавровий лист, сіль, чорний мелений перець. Швидко довести до кипіння, на малому вогні поварити ще 3-4 хв. і відставити з вогню.

Борщ з вушками готовий.

Борщ налити в порційні тарілки, викласти вушка і притрусити січеною зеленню кропу.
За бажанням, в кожну тарілку можна видавити  невеликий зубчик часника.
Борщ з вушками готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: