Дізнавшись, чим корисна рукола, Ви станете її шанувальниками назавжди.

Нарешті  холодам прийшов кінець, і пора розвантажувати свій організм від всього зайвого.Зима відома своїм завантаженням. Як емоційним, так і фізичним. Найчастіше взимку ми мало рухаємося і багато їмо, бо цього вимагає наш організм. Хочу розповісти про руколу або як її ще називають індау, ерука, рокет. Як би не називали цю рослину, менш корисною для здоров’я вона не стане.

Лікарі рекомендують влаштовувати розвантажувальні дні з використанням лише руколи; вітаміни, які містяться в зелені дадуть необхідну кількість енергії, а мінімум калорій допоможуть позбутись зайвих кілограмів.

Мені дуже подобається рукола , скуштувала її минулої весни . З того часу викорисовую її у салатах .  Рукола має легкий гіркуватий гірчичний відтінок, який надає будь-якій страві пікантності. Багато людей, відчувши цей смак один раз, не можуть його забути. А, дізнавшись, чим корисна рукола, стають її шанувальниками назавжди.

   Рукола містить велику кількість вітамінів і корисних речовин. Це такі мікроелементи як залізо, мідь, марганець, селен, цинк; макроелементи: калій, магній, кальцій, фосфор, натрій; вітаміни: В1 – В6, В9, А, С, Е, К. В молодих стеблах рослини міститься багато йоду. Рукола корисна для людей, котрі хворіють на венозну недостатність та підвищений артеріальний тиск.

Завдяки великому вмісту вітамінів, макро- і мікроелементів, рукола виступає великим енергетиком. Вона швидко приводить в тонус організм, підвищує працездатність, нормалізує водно-сольовий баланс і попереджає розвиток онкологічних захворювань.

При цьому енергетична цінність рослини досить низька – 26 ккал на 100 г. Корисні властивості руколи разом з низькою калорійністю, роблять цю рослину незамінною для тих, хто хоче повернути чи зберегти свою фігуру стрункою.

Хто б міг подумати, що пучок руколи може зрівнятися з чашкою ароматної кави. Так-так, ця зелень є найсильнішим енергетиком, тому швидко підвищує працездатність.

Руколу рекомендують вживати при стресах та депресії, при малокрів’ї; вона підвищує рівень гемоглобіну, виводить надлишки холестерину. Вживати регулярно руколу рекомендують хворим на цукровий діабет. Зелень руколи – незамінне джерело вітамінів та мікроелементів в період вагітності, під час лактації підвищує приплив грудного молока.

У стародавні часи рукколу любили не тільки за насичений і гострий горіхово-гірчичний смак. У Стародавньому Єгипті з руколи робили спеціальний напій для нареченого на весіллі – єгиптяни вважали її потужним афродизіаком. У Стародавньому Римі рукола була однією з головних приправ на столах знаті. В азіатських країнах нею лікували болі в животі і горлі, в Індії масло руколи використовували при захворюваннях шкіри і для усунення мозолів. У XVI столітті королева Англії Єлизавета I не сідала обідати, якщо за столом не було руколи, а у Франції XVIII століття її називали “рослиною співака” за дивовижну здатність повертати втрачений голос.

Сподіваюсь, що рукола не залишить Вас байдужими  .

[zombify_post]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: