Найсмачніша кутя: 10 рецептів головної різдвяної страви

Найголовніша обрядова страва, з якої починається застілля під час Різдва чи Старого Нового року – це кутя.  Основний принцип приготування куті – це поєднання вареної крупи, маку, сухофруктів і меду. Кожен компонент в куті має певне символічне значення: наприклад, зерна – відродження, а мед – солодка божественна їжа. Залежно від своїх смакових переваг, ти можеш використовувати різні крупи – пшеницю, овес, рис, пшоно, а також солодощі – мед, родзинки, курагу, чорнослив, інжир, цукати. Головне, щоб думки були чистими, а настрій – хорошим.

Рецепт №1 Кутя із пшениці з медом, родзинками і горіхами

Інгредієнти:

  • 200 г пшениці,
  • 50 г родзинок,
  • 50 г волоських горіхів,
  • 100 г меду,
  • сіль за смаком.

Приготування:

Пшеницю промийте, замочіть  в холодній воді на 3 години, потім знову промийте і варіть  до готовності 2 години. Наприкінці варіння додайте у кашу родзинки, посоліть і варіть 30 хвилин, потім відкиньте  на друшляк.

У кутю додайте мед, розведений з кип’яченою водою, і подрібнені волоські горіхи.

Рецепт №2 Кутя з пшениці та горіхів

Інгредієнти:

  • 200 г пшениці,
  • 100 г маку,
  • 50 г волоських горіхів,
  • 150 г меду,
  • 100 г вершків,
  • дрібка солі.

Приготування:

Пшеницю промийте і варіть до повної готовності, 2,5-3 години, потім злийте  воду і остудіть. Мак запарте окропом на 30 хвилин, потім розітріть  в ступці або подрібніть блендером. Волоські горіхи підсушіть і подрібніть. Змішайте пшеницю, мак, горіхи, додайте мед, посоліть і залийте вершками. Подавайте кутю охолодженою.

Рецепт №3 Кутя із рису з мигдалем і курагою

Інгредієнти:

  • 150 г рису,
  • 100 г маку,
  • 100 г мигдалю,
  • 100 г кураги,
  • цукор за смаком.

Приготування:

Рис промийте, доведіть до кипіння, промийте  холодною водою. Потім знову висипте рис у каструлю, додайте  цукор і варіть  у великій кількості води до повної готовності 15-20 хвилин. Відкиньте  на друшляк і остудіть. Мигдаль обшпарте окропом, почистіть  і подрібніть  з цукром і невеликою кількістю кип’яченої води. Курагу помийте, замочіть  на 30 хвилин у воді і потім подрібніть. Перемішайте всі інгредієнти куті.

Рецепт №4 Кутя із пшона і сухофруктів

Інгредієнти:

  • 150 г пшона,
  • 100 г сухофруктів,
  • 50 г вершкового масла,
  • цукор за смаком,
  • дрібка солі.

Приготування:

Подрібнені сухофрукти залийте гарячою водою і варіть 30-40 хвилин. Фрукти дістаньте , а у відвар додайте  воду, цукор, сіль, пшоно і зваріть  кашу. Остудіть  кутю, додайте  сухофрукти і вершкове масло.

Рецепт №5 Кутя із пшениці з варенням

Інгредієнти:

  • 400 г пшениці,
  • 100 г ягід або фруктів із варення.

Приготування:

Пшеницю промийте , відваріть до готовності 2-3 години, відкиньте на друшляк, остудіть  і перемішайте  із ягодами або фруктами з варення. Якщо кутя вийшла крутою, розведіть  її невеликою кількістю варення, розведеного кип’яченою водою.

Рецепт №6 Кутя з мигдальним молочком

Інгредієнти:

  • 400 г суміші круп (пшениця, рис, овес)
  • 200 г мигдалю
  • 100 родзинок
  • мед за смаком
  • цукор за смаком
  • дрібка солі

Приготування:

Зерна промийте і замочіть в холодній воді на ніч. Потім знову промийте, залийте водою і варіть до готовності. Додайте цукор і сіль. Остудіть. Мигдаль розтовчіть в ступці і ретельно розітріть в кашку, поступово додаючи теплу кип’ячену воду. Потім процідіть мигдальне молочко через марлю і відіжміть. Додайте мед і перемішайте.

Мигдальне молочко не зберігається довго, тому додайте його в кутю безпосередньо перед подачею.

Рецепт №7 Сира кутя з медом

Інгредієнти:

  • 100 г пшениці,
  • 30 г олії,
  • 50 г меду.

Приготування:

Гарненько промийте пшеницю, потім запарте окропом, щільно закрийте і залиште на ніч. Коли пшениця набрякне, злийте воду і заправте кутю розведеним у теплій кип’яченій воді медом і олією.

Рецепт №8 Горохова кутя

Інгредієнти:

  • 200 г пшениці,
  • 100 г гороху,
  • 50 г олії,
  • сіль за смаком.

Приготування:

Пшеницю і горох попередньо замочіть на 3 години, потім промийте, залийте водою і варіть до готовності 2,5-3 години. Кутю посоліть і додайте олію.

Рецепт №9 Кутя з мармеладом

Інгредієнти:

  • 200 г перлової крупи,
  • 100 г родзинок,
  • 100 г волоських горіхів,
  • 50 г цукру,
  • 100 г мармеладу,
  • 100 мл узвару.

Приготування:

Крупу промийте, залийте водою і варіть до готовності, 2 години. Приблизно через годину після закипання додайте промиті родзинки. Готову кашу промийте  холодною водою. Подрібніть горіхи. Мед розчиніть в узварі. З’єднайте кутю, горіхи, мед і порізаний мармелад.

Рецепт №10 Кутя із рису з корицею

Інгредієнти:

  • 150 г рису,
  • 100 г родзинок,
  • 100 г цукру,
  • 20 г кориці.

Приготування:

Рис промийте, відваріть у великій кількості води до готовності, відкиньте на друшляк і остудіть. Родзинки помийте і запарте  на 30 хвилин окропом. У кутю додайте родзинки, цукор, корицю і перемішайте.

Смачної куті та щасливого Різдва! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: