ПТИЦЯ НА РІЗДВО: ІНДИЧКА, КАЧКА, ГУСАК

9 правил поводження з домашньою птицею

  1. Щоб зробити індичку ароматніше, додайте до неї трохи гвоздики і зелені естрагону під час тушкування.
  2. Якщо у вас птах невеликого розміру, відваріть його та подавайте з соусом.
  3. При фаршируванны домашньої птиці не слід класти занадто багато фаршу всередину, так як шкіра від тепла сильно стискається і може луснути.
  4. Якщо при обробці птиці розлилася жовч, те місце, куди вона потрапила потрібно ретельно протерти сіллю і промити холодною водою.
  5. Перед патранням жирного гусака краще подовше потримати його в холодильнику, так як гарненько охолоджену птицю легше потрошити.
  6. Старого гусака краще тушкувати, а не фарширувати.
  7. Для того, щоб качка добре підрум’янилася, перед смаженням змастіть її сметаною, а перед закінченням смаження полийте холодною водою.
  8. Для отримання апетитної скоринки у гусака, його потрібно перед смаженням натерти лимонним соком.
  9. Якщо при обсмажуванні птах зверху сильно підрум’янився, а всередині залишився сирим, його можна прикрити вологим пергаментним папером і поставити досмажуватися.

Індичка, фарширована по-старовинному

Складові:

  • Індичка (4-4, 5 кг) – 1 шт.
  • Бекон – 300 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Селера (стебло) – 5 шт.
  • Фарш свинячий – 600 г
  • Пюре картопляне – 1,5 склянки
  • Олія – ​​за смаком

Спосіб приготування

Індичку промиваємо та просушуємо. Цибулю, селеру та бекон дрібно нарізаємо й обсмажуємо в олії.

Додаємо свинячий фарш, солимо, перчимо і тушкуємо до готовності. Додаємо картопляне пюре і вийшла сумішшю начиняє індичку. Зашиваємо, викладаємо на деко, укритий фольгою, ставимо індичку в розігріту до 160 ° С духовку і смажимо до готовності.

Готову індичку викладаємо на тарілку, знімаємо нитки, виймаємо начинку і подаємо.

Гусь з яблуками та родзинками

Складові:

  • Гусь (близько 4 кг) – 1 шт.
  • Яблука – 1 кг
  • Родзинки (без кісточок) – 100 г
  • Розмарин – 1 ч.
  • Майоран – 1 ч.
  • Майонез – за смаком
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний – за смаком

Спосіб приготування

Гусака ретельно промиваємо та обсушуємо. Майонез змішуємо з сіллю і прянощами й натираємо цією сумішшю гусака. Очищаємо яблука, розрізаємо на 4 частини, видаляємо насіння, змішуємо з родзинками і начиняє цієї начинкою гусака.

Отвір в черевці зашиваємо, гусака викладаємо на деко і ставимо в розігріту до 175 ° С духовку. Смажимо гусака 3,5 – 4 години, періодично поливаючи птицю соком, який утворюється під час смаження.

Готового гусака викладаємо на блюдо, виймаємо з нього нитки, прикрашаємо зеленню.

Гусак з фаршем і кислою капустою

Складові:

  • Гусак (близько 4 кг) – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста (нарізана) – 3 склянки
  • Фарш м’ясний – 730 г
  • Капуста кисла – 1,5 кг
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець червоний мелений – за смаком

Спосіб приготування

Гусака ретельно промиваємо й обсушуємо. Натираємо птицю сіллю й перцем. Розігріваємо на пательні гусячий жир і обсмажуємо в ньому цибулю. Змішуємо цибулю з фаршем і начиняємо ним гусака.

Викладаємо гусака на деко, ставимо в попередньо розігріту до 180 ° С духовку і смажимо до готовності, часто поливаючи птицю витоплюється при смаженні жиром. Кислу капусту заправляємо гусячим жиром і поміщаємо на 45 хвилин в духовку.

Готового гусака викладаємо на тарілку, навколо викладаємо капусту і подаємо.

Качка, фарширована локшиною і грибами

Складові:

  • Качка – 1 шт.
  • Масло топлене – 100 г
  • Борошно – 3, 2 склянки
  • Яйця – 3 шт.
  • Вода – ¼ склянки
  • Сіль — за смаком
  • Перець – за смаком
  • Зелень петрушки – за смаком
  • Гриби сушені – 40 г
  • Цибуля – 100 г
  • Масло вершкове – 2 ст. ложки
  • Сметана – 2 склянки

Спосіб приготування

Готуємо фарш

Гриби промиваємо, відварюємо і нарізаємо соломкою. Цибулю дрібно нарізаємо, обсмажуємо, змішуємо з грибами і знову обсмажуємо.

Готуємо лапшу

З 3 склянок борошна і двох яєць замішуємо тісто, поступово додаючи воду. Солимо і добре вимішуємо тісто. Після поділяємо тісто на 2-3 частини і дуже тонко розгортаємо.

Даємо коржам злегка просохнути, потім складаємо в кілька шарів, тонко нарізаємо соломкою та просушуємо. Локшину, що вийшла, відварюємо до напівготовності в бульйоні, в якому варилися гриби, відкидаємо на друшляк і змішуємо з цибулею та грибами.

Додаємо дрібно нарізану зелень петрушки, сіль, перець, сире яйце і акуратно перемішуємо.

Готуємо качку

Підготовлену качку викладаємо спиною на обробну дошку, робимо поздовжній розріз на грудинці та знімаємо шкіру разом з м’ясом, залишивши крила і ніжки. Зрізаємо м’ясо з тушки, відбиваємо та рівномірно розкладаємо по шкірі. Солимо, перчимо і викладаємо на м’ясо гіркою готовий фарш. Шкіру зашиваємо, надавши блюду форму качки, ніжки і крильця прив’язуємо до тушки товстою ниткою. Обсмажуємо качку на розпеченій пательніі з жиром до утворення золотистої скоринки.

Перекладаємо качку в гусятницю, заливаємо підливою і тушкуємо при тихому кипінні до готовності. За 3 – 5 хвилин до закінчення готування, вливаємо сметану й кладемо лавровий лист. Готову качку обробляємо на порції та подаємо з моченими яблуками або маринованими фруктами.

Готуємо підливу

Для підливи в посуді з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, всипаємо борошно і підсмажуємо до світло-коричневого кольору. Далі невеликими порціями додаємо відвар, в якому варилася локшина і, безперервно помішуючи, доводимо до консистенції сметани. В кінці солимо.

Гусак з фруктами та горіхами

Складові:

  • Гусь (3,5-4 кг) – 1 шт.
  • Яблука – 750 г
  • Горіхи – 100 г
  • Чорнослив – 50 г
  • Курага – 50 г
  • Апельсин – 50 г
  • Часник – за смаком
  • Сіль — за смаком
  • Паприка – за смаком

Спосіб приготування

Гусака ретельно промиваємо й обсушуємо. Яблука промиваємо, розрізаємо на 4 частини, видаляючи насіння, і змішуємо з чорносливом, горіхами, курагою та часточками апельсина.

Натираємо гусака сіллю, перцем і всередині часником. Начиняємо його фруктовою сумішшю, зашиваємо, викладаємо на глибоке деко, поруч кладемо очищену головку цибулі, яблука та ставимо в попередньо розігріту до 180 ° С духовку.

Обсмажуємо гусака до готовності, часто поливаючи птицю жиром, що витоплюється. В кінці готування поливаємо гусака апельсиновим соком і підрум’янюємо. Готового гусака подаємо з яблуками і часточками апельсина.

Качка з грибами

Складові:

  • Качка – 1 шт.
  • Олія – ​​100 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Борошно – 1 ст. ложка
  • Помідор – 3 шт.
  • Гриби свіжі – 500 г
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний – за смаком

Спосіб приготування

Качку поділяємо на порційні шматочки, заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Після воду подсаливаем і варимо птицю до м’якості.

Цибулю нарізаємо, злегка обсмажуємо, додаємо борошно і прожарюємо. Помідори обшпарюємо окропом, знімаємо шкірку і натираємо на тертці. Кладемо помідорне пюре до луку і додаємо трохи бульйону, в якому варилася качка. У цей соус викладаємо качку, додаємо очищені і нарізані гриби, солимо і тушкуємо до готовності на слабкому вогні.

Готову качку посипаємо чорним перцем і подаємо.

Качка з цілими головками цибулі

Складові:

  • Качка – 1 шт.
  • Олія – ​​100 г
  • Вино – 100 г
  • Цибуля ріпчаста (дрібна) – 35 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л
  • Перець – за смаком
  • Сіль — за смаком

Спосіб приготування

Качку потрошимо, ретельно промиваємо, солимо, посипаємо перцем і обсмажуємо до утворення рум’яної скоринки. Потім заливаємо трьома склянками гарячої води з додаванням вина та тушкуємо 30 хвилин. Після додаємо очищену цибулю.

Пасероване борошно змішуємо з цукром, розводимо водою та вливаємо в каструлю. Тушкуємо качку на слабкому вогні до готовності, періодично перевертаючи.

Готову качку викладаємо на тарілку, навколо кладемо цибулю і поливаємо соусом.

Індичка з рисом

Складові:

  • Індичка (невелика) – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Олія – 4 ст. л.
  • Рис – 1 склянка
  • Ізюм – 50 г
  • Зелень петрушки – за смаком
  • Тельбухи індички

Спосіб приготування

Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо. Серце, печінка і шматочки шкіри з шиї нарізаємо, додаємо до цибулі і трохи обсмажуємо. Потім додаємо рис, перемішуємо, обсмажуємо і вливаємо трохи води. Коли рис набубнявіє, солимо, перчимо, додаємо ізюм, дрібно нарізану зелень і добре перемішуємо.

Цією сумішшю наповнюємо індичку, зашиваємо і зверху поливаємо маслом. Духовку розігріваємо до середньої температури, ставимо індичку та смажимо до готовності.

Готову індичку викладаємо на блюдо і подаємо з соліннями.

Качка з вершками

Складові:

  • Качка – 800 г
  • Масло вершкове або маргарин – 2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вино червоне сухе (виноградне) – 100 г
  • Соус червоний – 400 г
  • Вершки – 1 стакан
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування

Підготовлену тушку качки припускаємо в невеликій кількості води до м’якості, додавши масло та нарізані невеликими шматочками моркву та цибулю. Після вливаємо вино, червоний соус і тушкуємо до готовності.

У самому кінці додаємо вершки і проварюємо 8-10 хвилин. Готову качку викладаємо на блюдо і поливаємо соусом, в якому вона тушкувалася.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: