Рецепти грузинської випічки

Любов до грузинської кухні в 90-60-90 не вмістити, це істина. Як можна відмовити собі в човнику з пишного тіста з тягучою сирною начинкою? Ніяк, та й нема чого. Апетитні частування з доброзичливою Грузії відразу піднімають настрій, особливо, якщо поєднувати їх з невеликим келишком червоного сухого вина.

А найголовніше, що влаштувати собі свято живота можна, навіть не виходячи з дому. Ми вирішили поділитися з вами вдалими рецептами найпопулярніших грузинських страв: Хачапурі по-аджарський, хачапурі по-Тбіліський і, звичайно ж, незрівнянного лобіані. Дивіться відео, повторюйте і отримуйте задоволення!

Хачапурі по-Тбіліського

хачапурі по-Тбіліського фото

Інгредієнти:

  • 3 скл. пшеничного борошна
  • 2 яйця
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ч. л. цукру
  • 0,5 ч. л. солі
  • 1 скл. кефіру
  • 400 г твердого сиру
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • 1 ч. л. солі

Приготування:

  1. У мисці змішайте кефір, одне яйце, цукор і рослинну олію. Ретельно перемішайте всі інгредієнти.
  2. В іншу ємність просійте 2 склянки борошна (один залиште для підсипання), додайте соду, сіль, перемішайте і влийте в суміш кефірну масу.
  3. Замісити тісто, додаючи за потребою борошно. Тісто має вийти м’яким і здатним тримати форму.
  4. Правильне тісто для хачапурі завжди трохи липне до рук. Замісіть тісто, накрийте його серветкою і дайте трохи відпочити.
  5. У цей час приготуйте начинку. Для цього натріть сир на крупній тертці, додайте яйце і перемішайте інгредієнти.
  6. Сформуйте з тіста ковбаску і розділіть на 7 рівних частин. З кожної зробіть корж. У центр кожного сформованого коржа викладіть сирну начинку.
  7. Візьміть кінці коржа, підтягніть їх до центру і зліпіть разом. Отриманий мішечок переверніть і акуратно розкачайте, потім ще раз переверніть і знову розкачайте.
  8. Обсмажте хачапурі на гарячій сковороді до золотистої скоринки.
  9. Готові коржі змастіть вершковим маслом.

Це традиційна грузинська страва , яку варто подавати до столу гарячою, щоб сирна начинка не встигла застигнути.

Хачапурі по-аджарський

хачапурі по-аджарський фото

Інгредієнти:

  • 11 яєць
  • 400 мл молока
  • 10 г сухих дріжджів
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ч. л. цукру
  • 1,5 ч. л. солі
  • 800 г сиру сулугуні
  • 100 г вершкового масла
  • 600 г пшеничного борошна

Приготування:

  1. Дріжджі розведіть у теплому молоці, дайте постояти 20 хвилин. Додайте сіль, цукор, соняшникова олія, 1 яйце і просіяне борошно, замісіть тісто.
  2. Розділіть тісто на 5 частин, розкачайте кожну в коржик. Поверніть краї трубочкою, кінці защипайте.
  3. Формуйте з тіста човники, викладіть їх на деко. Збийте 2 яйця і змастіть кожен виріб.
  4. Сулугуні натріть на тертці і змішайте з 3 яйцями. Начиніть хачапурі сиром. Надішліть в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.
  5. Дістаньте човники, зробіть в них поглиблення за допомогою ножа і влийте в кожне по сирому яйцю.
  6. Поверніть хачапурі в духовку на 5 хвилин. Слідкуйте за часом, хачапурі  не можна перетримувати.
  7. На кожен виріб покладіть скибочку вершкового масла.

Подавайте хачапурі по-аджарський відразу після приготування. Їжте апетитні пиріжки, відриваючи шматочки по краях і вмочуючи в ніжну начинку.

Лобіані

лобіані фото

Інгредієнти:

  • 500 г квасолі
  • 4 лаврові листки
  • сіль за смаком
  • 25 г дріжджів
  • 1 яйце
  • 100 г вершкового масла
  • 2 зуб. часнику
  • 1 кг пшеничного борошна
  • 0,2 ч. л. солі
  • 400 мл води

Приготування:

  1. Замісити тісто з 800 г просіяного борошна, дріжджів, солі, яйця і двох склянок теплої води. Залиште на годину підніматися.
  2. Замочіть квасолю хоча б на 3 години, а краще – на ніч. Злийте воду.
  3. Проваріть квасолю 3-4 хвилини, злийте воду і знову проваріть з 1 ст. л. масла, лавровим листом, дрібкою солі і часником близько години, поки вона не стане м’якою. Також ,за бажанням , можете покласти нарізану кубиками шинку або копчену грудинку (200-300 г) – так квасоля придбає неповторний смак і аромат. Але в начинку копченості додавати не треба!
  4. Зцідіть воду, додайте в квасолю вершкове масло, розімніть в пюре.
  5. Додайте в тісто борошно, що залишилося, замісіть і розділіть на 4 частини. Розкачайте кожну в коржик приблизно 1 см завтовшки. У центр кожного кола викладіть начинку і загорніть краї.
  6. Прокатайте кожен коржик качалкою, можете зробити надрізи. Випікайте 15-20 хвилин при 180 градусах. Можна також готувати на сухій сковороді, по 7 хвилин з кожного боку.

Готові пироги змастіть розтопленим маслом і подавайте зі свіжими овочами або м’ясними стравами.

Такі смаколики прикрасять будь-який святковий стіл. А якщо ніяких свят найближчим часом не намічається, не чекайте відповідного моменту, побалуйте себе приголомшливою грузинської випічкою вже сьогодні. А ще рекомендуємо приготувати соковитий шашлик.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: