Смугастий м’ясний пиріг без замісу руками

У цього пишного і ніжного “смугастого” пирога є приваблива особливість. Тісто для нього зовсім не потрібно вимішувати руками. Досить просто змішати інгредієнти ложкою і відразу перекласти на деко. Начинки можна робити будь-які, хоч м’ясні, хоч рибні і навіть солодкі фруктові. Все залежить від фантазії і бажання. Цей рецепт буде з м’ясним фаршем і овочами.

Інгредієнти для пирога 35х25 см:

Тісто

  • Борошно – 480 гр
  • Яйця – 2 шт. (1 ціле яйце + 1 яєчний білок)
  • Молоко – 300 мл
  • Соняшникова олія – 100 мл
  • Цукор 2 ст.л.
  • Сіль 1 ч.л.
  • Дріжджі – 7 гр (1 упаковка)

Начинка

  • Фарш – 250 гр
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1/2 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Сир – 70 гр
  • Зелена цибуля, кріп – за смаком
  • Сіль, перець, зіра – за смаком
  • Соняшникова олія для смаження

Додатково

  • Соняшникова олія для змащування форми і рук
  • Яєчний жовток для змазування пирога
  • Кунжут для прикраси пирога

Приготування:

  1. Почнемо з цього чудового і дуже простого тіста. Хоч воно і дріжджове, але робити його одне задоволення. Процес настільки простий, що з ним впорається будь-яка господиня, навіть та, у якої зовсім немає досвіду роботи з дріжджами. І виходить це тісто завжди і у всіх.
  2. Отже, в глибоку миску вбиваємо одне ціле яйце і один яєчний білок, а жовток відкладаємо в сторону. Він ще стане в нагоді. Щоб жовток НЕ завітрився прикриваємо його плівкою або пакетиком.
  3. Далі вливаємо молоко і соняшникову олію.
  4. Порада: щоб тісто вийшло правильно, всі інгредієнти для нього не повинні бути холодними. Яйця варто дістати з холодильника заздалегідь, а молоко злегка підігріти, щоб воно було трохи тепліше кімнатної температури. Масло гріти не потрібно, але і воно повинно бути теж не прохолодне.
  5. Всипаємо весь цукор, сіль і сухі дріжджі. Пиріг хоч і не солодкий, але без цукру тут точно не обійтися. Тому сміливо кладемо рівно стільки, скільки вказано в рецепті, навіть якщо здасться, що цього занадто багато. А дріжджі найкраще взяти швидкодіючі.
  6. І просто перемішуємо все звичайною ложкою або лопаткою до однорідності. Однорідність умовна, тому що ідеально поєднати рідкі компоненти з олією досить складно. Але нам ідеальність і не потрібна. Розбовтувати просто до розчинення крупинок цукру і дріжджів.
  7. Після цього просіваємо в миску всю муку відразу і просто перемішуємо тієї ж ложкою. У цей момент дуже захочеться підмішування тісто руками, але цього робити не потрібно. Це тісто не “любить” довгого і активного замішування. Так що, руками поки його не чіпаємо.
  8. Перемішуємо теж до умовно однорідного стану, щоб не залишилося грудочок борошна. Це займе не більше 1 хвилини. Тісто вийде дуже липке і в’язке. Це абсолютно нормально і правильно.Смугастий м'ясний пиріг без замісу руками
  9. Далі беремо будь-який відповідний за розміром деко і дуже щедро, не шкодуючи, змащуємо його соняшниковою олією.
  10. І відразу ж викладаємо на нього тісто і розтягуємо по поверхні руками. Руки теж рясно змащуємо олією, щоб тісто не прилипало. Не варто переживати, що в рецепті використовується занадто багато олії. От саме її це тісто дуже навіть “любить”.Смугастий м'ясний пиріг без замісу руками
  11. Після того, як тісто розтягнуто, накриваємо його плівкою, обов’язково в контакт, і відправляємо в тепле місце приблизно на 40 хвилин, поки воно не підніметься мінімум в 2 рази. Час залежить від активності дріжджів.
  12. Порада: в якості теплого місця можна використовувати духовку. Для цього її потрібно злегка розігріти до 40 градусів, але не забути після цього відразу вимкнути.
  13. Поки підходить тісто, як раз є час зайнятися начинкою. На олії смажимо ріпчасту цибулю, додаємо болгарський перець і помідор. Потім викладаємо м’ясний фарш, солимо і перчимо до смаку. При бажанні можна приправити начинку будь-якими спеціями. Все злегка обсмажуємо до відчутного випаровування рідини.Смугастий м'ясний пиріг без замісу руками
  14. Трохи охолоджуємо і вже після охолодження додаємо в начинку натертий на великій тертці сир і будь-яку зелень. В принципі, це тільки один з варіантів. Зовсім не обов’язково робити саме так. Начинку можна приготувати повністю на свій смак.Смугастий м'ясний пиріг без замісу руками
  15. Ну а тепер буде найцікавіше. Дістаємо тісто з теплого місця і знімаємо плівку. Тісто буде виглядати дуже повітряним і це так і є.
  16. Знову змащуємо руки олією і робимо в тісті ось такі поперечні поглиблення. Їх можна зробити стільки, скільки хочеться і на скільки вистачить начинки, тому що вона буде укладатися як раз в ці поглиблення.Смугастий м'ясний пиріг без замісу руками
  17. Ну а тепер, відповідно, укладаємо начинку по всім смужкам.Смугастий м'ясний пиріг без замісу руками
  18. Далі беремо жовток який залишився і збиваємо його вилочкою.
  19. Акуратно змащуємо жовтком тісто. Воно неймовірно ніжне і повітряне, тому на пензлик не тиснемо, а тільки злегка проходимся по поверхні.
  20. А після цього посипаємо зверху кунжутом. Але це за бажанням звичайно. Можна обійтися і без нього.Смугастий м'ясний пиріг без замісу руками
  21. От і все. Відправляємо зібраний пиріг в заздалегідь прогріту духовку і випікаємо всього 25 хвилин при 180 градусах. Залишати пиріг для вистоювання немає ніякої необхідності. Все вийде і так.Смугастий м'ясний пиріг без замісу руками
  22. Пиріг виходить такий гарний і рум’яний, що важко відірвати погляд. Це насправді дуже незвично. Ну а який він м’який і пишний краще переконатися, якщо його приготувати і спробувати. Слова не можуть передати того захвату, який би відповідав опису всіх отриманих від цього розкішного пирога відчуттів.Смугастий м'ясний пиріг без замісу рукамиСмугастий м'ясний пиріг без замісу руками

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: