Як приготувати грецький гірос: 3 рецепта

 Кожна країна може здивувати своїм смачним фастфудом.

Якщо вам не довелося спробувати цю ситну страву на її історичній батьківщині, пропоную приготувати її самостійно! Це грецький варіант всім знайомої шаурми: тісто з начинкою. Що робить грецький гірос таким смачним? Напевно, вся справа в особливих коржиках, спеціальному соусі і спеціях!

Гірос з куркою

Інгредієнти:

  • 4 пшеничних коржі піта
  • 600 г курячих стегон
  • 3 помідори
  • 2 зуб. часнику
  • 1 ч. л. орегано
  • рукола за смаком
  • 1 ч. л. м’яти
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • сіль за смаком
  • перець за смаком
  • 1 ч. л. солодкої паприки
  • 150 г грецького йогурту
  • 1 огірок
  • 3 гілочки кропу

Приготування:

  1. Підрум’яньте коржі на сковороді без олії з двох сторін. Потім викладіть їх стопкою і накрийте рушником.
  2. Тепер приготуємо соус дзадзики. Для цього пропустіть через прес 1 зуб. часнику, дрібно наріжте огірок і кріп. Змішайте ці інгредієнти з густим грецьким йогуртом, посоліть, поперчіть і заправте лимонним соком.
  3. Натріть куряче м’ясо без кістки сіллю, спеціями і оливковою олією. Обсмажуйте до золотистого кольору на сковороді-гриль, а потім викладіть на паперові рушники.
  4. Після того як м’ясо охолоне, наріжте його смужками. Рукколу порвіть руками, а помідори наріжте часточками.
  5. У центр корж піти покладіть 2 ст. л. соусу, листя руколи, часточки помідорів і шматочки м’яса.
  6. Один край коржа загорніть на інший. Повинен вийти акуратний і зручний згорток. Таким же чином приготуйте інші порції.

Гірос зі свинини

Інгредієнти:

  • 300 г свинини
  • 1 дрібка коріандру
  • 2 коржа піта
  • 1 червона цибуля
  • 2 картоплини
  • 1 помідор
  • рослинна олія за смаком
  • 1 дрібка меленого перцю чилі
  • 100 г соусу дзадзики
  • 1 дрібка майорану
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 1 дрібка чебрецю
  • сіль за смаком
  • перець за смаком
  • 1 дрібка орегано

Приготування:

  1. Всі спеції змішайте з оливковою олією. Змастіть свинячу м’якоть приготовленим маринадом і залиште на 2-3 години.
  2. Поки що наріжте картоплю брусочками і обсмажте її у фритюрі.
  3. Мариноване м’ясо наріжте смужками і обсмажте до золотистого кольору в маслі.
  4. Сформуйте кишеньку з піти і наповніть її м’ясом, картоплею, нарізаними помідорами і цибулею. Полийте інгредієнти соусом і подавайте.

Вегетаріанський гірос

Інгредієнти:

  • 2 коржі піта
  • 150 г фети
  • 3 картоплини
  • 10 шт. помідорів чері
  • 1 огірок
  • 6 листя салату
  • 1 болгарський перець
  • 3 зуб. часнику
  • 1 червона цибуля
  • 70 г соусу дзадзики
  • 2 ч.л. лимонного соку
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • сіль за смаком
  • перець за смаком
  • рослинна олія за смаком
  • 4 гілочки орегано

Приготування:

  1. Нарізану соломкою картоплю обсмажте у фритюрі, а потім викладіть на паперові рушники, щоб позбутися зайвого жиру.
  2. Наріжте скибочками огірок, помідор і болгарський перець. Цибулю наріжте кільцями, а фету – кубиками.
  3. Злегка підсушені на сковороді коржі змастіть соусом і застеліть листям салату. Викладіть підготовлені овочі і фету, збризніть інгредієнти лимонним соком і оливковою олією, прикрасьте листям орегано.
  4. Загорніть корж в рулет і подавайте!

Існує легенда, що гірос придумав сам Александр Македонський під час одного зі своїх військових походів. Він підсмажив шматочки м’яса на своєму мечі прямо над відкритим вогнем. Потім він накидав в круглий коржик овочі і смажене м’ясо, звернув рулет і з’їв його.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: