Чорні оливки: користь чи шкода?

Чорні оливки: користь чи шкода?

Італійці часто говорять: «Щоб бути здоровим, потрібно з’їдати 7 оливок на день». Але чи діє це правило для чорних оливок?

В нас часто можна зустріти таке твердження: якщо зелене — це оливки, а от чорне — «маслини». Більшість людей вже знає, що в природі абсолютно чорних оливок не існує. Але як тоді їх отримують? І чи несуть вони шкоду для здоров’я?

Шкода чорних оливок

Насправді, і те, і інше — оливки. А головне — що це зелені оливки. Просто одні були зібрані та продані, як ніби то недозрілі, а от інші навпаки. Чорні оливки отримують внаслідок окислення зелених ягід глюконатом заліза. Його на пакуванні зазвичай позначають як стабілізатор Е579.

Ягоди насичуються цією речовиною та змінюють забарвлення. Зрілими вони, звичайно, не стають. Правда, структура стає м’якшою, а ягоди отримують специфічний смак.

Такий смак відрізняється від зелених оливок, він менш насичений, а от ціна чорних оливок в декілька разів дешевша від спілих зелених ягід. Так для чого забарвлювати оливки в темний колір?

Заготівля оливок — це давня технологія, яка потребує багато часу. Ягоди тримають в соленому розчині, щоб витягнути всю гіркоту. Для стиглих оливок цей процес триває близько 3 місяців, а для зелених — не менш 6!

Інколи виробники не бажають чекати стільки часу і тоді вони починають штучно доводити плоди до кондиції. Також чорні оливки зберігаються значно довше. Найбільшим експортером чорних оливок є Іспанія, а от в США їх часто називають каліфорнійськими.

А італійці знають, як відрізнити підробку від справжнісіньких чорних оливок. Вони вважаються найдорожчими і якісними, збирати їх краще вручну і перед холодами. Гірше зберігаються, легше псуються. М’якота у плодів вже темна.

  • Справжні чорні оливки більші за розмірами та м’які.
  • Зазвичай їх продають в розсолі та тільки в ньому транспортуються.
  • Дуже часто в розсіл додають лимон і прянощі.
  • Рідко можна знайти справжні чорні оливки в консервних банках.
  • Мало хто знає, але абсолютно чорними натуральним чином дозрілі плоди практично не бувають. Зазвичай їх відтінки варіюються від темно-фіолетового до червонувато-коричневого.

А от абсолютно чорні оливки після спеціальної обробки містять занадто багато заліза, що може зашкодити шлунково-кишковому тракту. Окрім цього, такі окиснені оливки містять менше корисних вітамінів та мікроелементів, тому купляйте краще зелені!

Ви знали про це?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: