14 правил етикету за столом, про які більшість людей ніколи не чули
- Головні принципи столового етикету відомі всім, проте існує кілька неочевидних правил, до яких варто поставитися з великою увагою. Наприклад, переконання, що дичину їдять руками, правильне лише частково – багато в цьому питанні залежить від обставин. Давайте розберемося, коли вилка і ніж дійсно не потрібні, а в яких ситуаціях етикет вимагає від нас використовувати столові прибори.
1. Місо-суп
Місо-суп зазвичай подають в невеликій глибокій чаші. Поклавши її на долоню однією руки і притримуючи за стінку великим пальцем, п’ють бульйон маленькими ковтками. Паличками в іншій руці притримують сир тофу та інші інгредієнти. Після того, як бульйон буде випито, можна з’їсти тофу, локшину, гриби й інші тверді складові страви, використовуючи палички або ложку.
2. Бекон
Хрусткий бекон може розкришитися, якщо його різати ножем, тому його їдятьруками. М’який бекон, як правило, жирний, і ним можна легко забруднити пальці. Тому під час їжі використовують вилку і ніж.
3. Оливки і маслини
Коли оливки подаються як закуска, їх можна брати руками. Якщо оливки є інгредієнтом страви, наприклад, салату, то їх їдять виделкою. Оливку в келиху мартіні можна з’їсти після того, як напій буде випито, перекинувши її в рот.
4. Стейк з риби
Рибний стейк зазвичай готують з лосося, сьомги або форелі. Його їдятьспеціальними приборами: виделкою з трьома зубчиками і ножем у вигляді лопатки. М’ясо риби дуже м’яке, тому його не ріжуть, а акуратно відокремлюють ножем шматочки, які потім виделкою підносять до рота. Ніж також використовують, щоб відсунути шкіру та кісточки риби.
5. Риба цілком
Розріжте рибу посередині від голови до хвоста так, щоб залишити поза увагою хребет. Верхній шар «розкрийте» як книжку, входячи ножем в розріз і притримуючи м’ясо виделкою. Шматочки м’яса можна перекласти на вільне місце на тарілці. Підчепивши хребет виделкою, вийміть його з риби і перекладіть на тарілку для кісток. Можна скропити рибу лимоном і приступити до трапези, використовуючи ті самі виделку і ніж.
6. М’ясо на кісточці, дичина
Під час ділової вечері, в гостях або в ресторані м’ясо на кісточці, курку, дичинуїдять за допомогою виделки і ножа. У неформальній обстановці – вдома чи на пікніку – м’ясо птиці, реберця можна їсти руками.
7. Креветки
Якщо це страва з креветками, у яких не очищені хвости, то їсти їх можнаруками, тримаючи за панцир. Потім залишки відкладаються на спеціальну тарілку.
Креветки на шпажках, подані у вигляді закуски, замочують в соус і після цього смакують, тримаючи за паличку. Якщо креветки занадто великі й не можуть поміститися в роті повністю, їх їдять, відкушуючи по шматочку. Але в цьому випадку надкушену креветку вмочувати в загальну соусницю не варто.
Коктейль з креветок подається у високій склянці або глибокій чашці. Занадто великі креветки розрізають на кілька частин. Якщо використовувати ніж неможливо, розділіть креветку виделкою і відкушуйте по шматочку. Надкушені креветки можна вмочувати в соус, призначений тільки для вас.
Очищені варені та смажені креветки на тарілці їдять за допомогою виделки і ножа.
8. Піца
Під час коктейлю піцу, порізану на шматочки, можна взяти руками із загальної таці або тарілки. Це ж правило діє на вечірках і будь-яких заходах в неформальній обстановці. Але якщо ви на бізнес-ланчі або обідаєте в кафе, ресторані, краще скористайтеся виделкою і ножем.
9. Тако
Хрусткий корж беруть руками. Якщо ви самі накладаєте собі начинку, почніть з листя зеленого салату – вони не дозволять тісту швидко розм’якнути. Потім можна додати рис, сир, овочі. Краще не класти багато начинки і тримати тако над чистою тарілкою. Якщо щось з інгредієнтів випаде з коржа, буде легко підняти це виделкою.
М’який корж з начинкою загортають рулетом. Зверху тако поливають соусом і їдять за допомогою ножа і виделки.
10. Запечена картопля
Запечену картоплю їдять виделкою. Картоплину притримують пальцями однієї руки, поки іншою за допомогою виделки знімають шкірку. Коренеплід очищують поздовжньо, зверху донизу. (Якщо вгорі на картоплі немає хрестоподібного надрізу, його можна зробити виделкою самостійно, щоб дати парі вийти.) Потім картоплю розламують руками, а виделку використовують для того, щоб перемішати м’якоть коренеплоду з олією та іншими інгредієнтами.
11. Зелений горошок
Зелений горошок їдять виделкою і ножем. Ножем збирають горошини на виделку, після чого підносять її до рота. Інший спосіб – наколювати горошок на зубчики виделки. Ні в якому разі не потрібно розминати горошок, перетворюючи його в пюре.
12. Авокадо
Авокадо, розрізане навпіл, їдять маленькою ложкою, зачерпуючи нею м’якоть плоду. Шматочки авокадо в салаті – виделкою. Гуакамоле, як і будь-який паштет, можна намастити на хліб або крекер.
13. Сир
М’які сири, такі як камамбер або брі, їдять разом зі скоринкою. З твердих сортів, наприклад з чеддера, кірочку зрізають ножем, притримуючи сир виделкою.
У ресторані сирну тарілку пропонують на десерт і часто подають з горіхами, фруктами і крекерами. М’які сорти сиру відрізають шматочками і перекладають на свою тарілку. Цей сир можна буде намастити ножем на крекер або хліб і з’їсти свій бутерброд, взявши руками.
Тверді сири, порізані шматочками, можна за допомогою столових приборів перекласти на свою тарілку. В офіційній атмосфері сир краще їсти виделкою. Але якщо ви зробите бутерброд з крекером або хлібом, не забороняється взяти його руками.
14. Десерти
Еклери завжди їдять ножем і виделкою. Різати тістечко потрібно дуже акуратно, щоб начинка не вилізла назовні.
Пампушки і повітряну здобу розламують руками, намащують маслом, підносять до рота маленькими шматочками.
Булочки в глазурі розрізають навпіл або на четвертинки і їдять руками. Якщо випічка занадто липка, то використовують виделку і ніж.
Столовий етикет – це не лише наука про те, як правильно користуватися столовим начинням. Також не варто забувати і про правила поведінки під час застілля. Не залишайте телефон на загальному столі; перед тим як зробити ковток, проковтніть їжу і промокніть губи серветкою, щоб краї келиха залишалися чистими; виходячи з-за столу, скажіть «Вибачте». Адже ділити трапезу з ввічливими людьми набагато приємніше. «Гарне виховання не в тому, що ти не виллєш соус на скатертину, а в тому, що не помітиш, якщо це зробить хтось інший»,– сказав Антон Павлович Чехов. І тут коментарі зайві.