Випічка, салати і смузі: 15 крутих та оригінальних рецептів з яблуками
1. Сирна запіканка з яблуками
Інгредієнти:
- 100 г вершкового масла;
- 150 г цукру + 2 столові ложки для посипки;
- 4 яйця;
- 600 г сиру;
- 4 столові ложки манної крупи;
- 4 великих яблука.
Спосіб приготування:
Змішайте вершкове масло з цукром. Не перестаючи помішувати, по одному додайте яєчні жовтки. Додайте сир, манку, збиті яєчні білки і перемішайте до однорідної консистенції.
Очистіть яблука і видаліть серцевину. Розріжте їх поперек на вісім часточок, викладіть у форму для запікання і посипте цукром. Зверху розподіліть сирну суміш. Випікайте в розігрітій до 200°C духовці 50 хвилин. Перед подачею остудіть запіканку.
2. Салат з яблуком і куркою
Інгредієнти:
- 1 середня картоплина;
- 1 куряча грудка;
- 1 яблуко;
- сіль за смаком;
- оливкова олія;
- листя базиліку.
Спосіб приготування:
Наріжте очищену картоплю і курку однаковими кубиками. Варіть їх на пару до готовності, приблизно 20 хвилин. Потім остудіть. Очистіть яблука і наріжте їх такими ж кубиками. Змішайте з іншими інгредієнтами, приправити сіллю, полийте олією і прикрасьте листям базиліку.
3. Варення з яблук і апельсина
Інгредієнти:
- 1 кг яблук;
- 1 апельсин;
- 600 г цукру.
Спосіб приготування:
Очистіть яблука від шкірки і насіння. Наріжте плоди невеликими кубиками.
Зріжте з апельсина цедру і білий прошарок. Цедру і апельсинову м’якоть без кісточок наріжте шматочками. Пропустіть їх через м’ясорубку або подрібніть в блендері.
Викладіть яблука і апельсин в каструлю і засипте цукром. Перемішайте і доведіть до кипіння на слабкому вогні. Готуйте варення, помішуючи, ще приблизно 50 хвилин.
4. Запечені яблука-чізкейк
Інгредієнти:
- 60 г вершкового масла;
- 2 столові ложки коричневого цукру;
- 1 чайна ложка кориці + трохи для посипання;
- 4 великих яблука;
- 500 г вершкового сиру (можна замінити на домашній крем-сир);
- 60 г цукрової пудри;
- щіпка ваніліну;
- 1 пісочне печиво.
Спосіб приготування:
Змішайте розтоплене масло, цукор і корицю. Відріжте у яблук верхівки, видаліть м’якоть і помістіть їх в форму для запікання. Змастіть яблука зсередини масляною сумішшю і поставте в розігріту до 200 ° C духовку на 20 хвилин.
Збийте міксером сир, пудру і ванілін. Наповніть яблука начинкою і випікайте ще 10 хвилин. Посипте корицею і розкришеним печивом.
5. Яблучні кільця у фритюрі
Інгредієнти:
- 180 мл молока;
- 1 яйце;
- 100 г борошна;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- 8 столових ложок цукру;
- 3 ½ чайної ложки кориці;
- ¼ чайної ложки солі;
- 500 мл рослинної олії;
- 3 великих яблука.
Спосіб приготування:
Змішайте молоко, яйце, борошно, розпушувач, 2 ложки цукру, ½ чайної ложки кориці і сіль до однорідної консистенції. В іншій ємності з’єднайте залишки цукру і кориці.
У глибокій сковороді розігрійте олію. Очистіть яблука, видаліть серцевину і наріжте кільцями. Беріть по кілька кілець, опускайте в кляр, а потім – в олію. Підсмажуйте по 1-2 хвилини з кожного боку до появи рум’яної скоринки.
Викладіть готові яблучні кільця на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир. Посипте корицею та цукром.
6. Смузі з яблуком, огірком, авокадо і м’ятою
Інгредієнти:
- 1 великий огірок;
- 1 зелене яблуко;
- ½ авокадо;
- кілька гілочок м’яти;
- 1 столова ложка меду;
- велика жменя кубиків льоду.
Спосіб приготування:
Наріжте очищений огірок, яблуко і авокадо середніми шматочками. Викладіть в блендер, додайте м’яту, мед і збийте. Всипте лід і збийте ще раз.
7. Запечені яблука в горіховій паніровці з родзинками
Інгредієнти:
- 50 г родзинок;
- 50 мл рому;
- 4 яблука;
- 1 лимон;
- 30 г мигдалю;
- 30 г волоських горіхів;
- 30 г фундука;
- 60 г коричневого цукру;
- 1 чайна ложка меленої кориці;
- 60 г вершкового масла + трохи для змащування;
- 4 палички кориці.
Спосіб приготування:
Замочіть родзинки в ромі. Очистіть яблука, виріжте у них серцевини і полийте соком цілого лимона.
Змішайте мигдаль, волоські горіхи, фундук, половину цукру і мелену корицю. Покрийте яблука частиною розтопленого масла і обваляйте в горіхової суміші.
Змастіть форму для запікання маслом і викладіть туди яблука. З’єднайте родзинки, 20 г масла і цукор, що залишився. Начиніть цією сумішшю яблука.
Разом з начинкою застроміть в яблука палички кориці. Полийте фрукти розтопленим маслом. Запікайте 30 хвилин при температурі 180°C.
8. Яблучні оладки з корицею
Інгредієнти:
- 1 яйце;
- 150 мл молока;
- 160 г борошна;
- 1 щіпка солі;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- 100 г цукру;
- 1 чайна ложка кориці;
- 2-3 яблука;
- ½ лимона;
- 3-5 столових ложок рослинної олії.
Спосіб приготування:
Яйце збийте з молоком. Борошно змішайте з сіллю і розпушувачем. Додайте яєчно-молочну суміш і знову збийте. Цукор з’єднайте з корицею.
Яблука очистіть, видаліть з них серцевину, наріжте круглими скибочками не товстіше половини сантиметра. Полийте лимонним соком, щоб вони не темніли.
У сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Яблучні скибочки обваляйте в цукрі з корицею, а опісля умочіть в тісто і обсмажуйте по 2-4 хвилини з кожного боку.
9. Пиріжки з яблуками з тіста на сметані
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 125 г сметани;
- 2 чайні ложки води;
- ¼ чайної ложки соди;
- 125 г маргарину;
- 325 г борошна;
- ½ чайної ложки солі;
- 7 столових ложок цукру;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- 1 кг яблук;
- 25 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
1 яйце збийте зі сметаною, водою і содою.
Заморожений маргарин натріть на крупній тертці. Потроху посипайте борошном і перемішайте, щоб шматочки розкришилися. Додайте сіль, 2 столові ложки цукру і розпушувач. Влийте яєчно-сметанну суміш і перемішайте. Поступово додавайте борошно, що залишилося і замісіть тісто. Загорніть його в плівку і на 20-30 хвилин залишіть в холодильнику.
Яблука очистіть від шкірки, виріжте серцевину, натріть на крупній тертці.
У сковороді на середньому вогні розтопіть вершкове масло. Тушкуйте фрукти 2-3 хвилини. Відкиньте на друшляк і остудіть.
Тісто розділіть на невеликі шматочки і тонко розкатайте. На кожен покладіть начинку і вполовину менше цукру. Заліпіть краю.
Викладіть пиріжки з яблуками на деко, застелене пергаментним папером. Зверху змастіть збитим яйцем. Випікайте 20-25 хвилин при температурі 180°С.
10. Салат з яблуком, куркою, селерою, виноградом і волоськими горіхами
Інгредієнти:
- 120 г волоських горіхів;
- 1 половинка курячої грудки;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- рослинна олія;
- 2 селери;
- 1 яблуко;
- 150 г винограду;
- 60 г натурального йогурту;
- 60 г майонезу;
- 1 столова ложка лимонного соку.
Спосіб приготування:
Крупно подрібніть горіхи і викладіть їх на деко. Поставте в розігріту до 180 ° C духовку на 5 хвилин і остудіть.
Натріть грудку сіллю і перцем. Можна використовувати інші приправи на ваш смак. Обсмажте курку на розігрітій олії до готовності і остудіть.
Наріжте м’ясо великими кубиками, а селеру і яблуко – шматочками. Розріжте виноград навпіл і при необхідності видаліть кісточки. Додайте до інгредієнтів горіхи.
Змішайте йогурт, майонез, лимонний сік, сіль і перець. Додайте заправку в салат і перемішайте.
11. Класичний яблучний пиріг
Інгредієнти:
Для тіста:
- 220 г вершкового масла + трохи для змащування;
- 300 г борошна + трохи для посипання;
- 2 столові ложки цукру;
- ½ чайної ложки солі;
- 1 столова ложка яблучного оцту;
- 8-10 столових ложок холодної води.
Для начинки:
- 1 ½ кг яблук;
- 2 столові ложки лимонного соку;
- 150 г цукру + трохи для посипання;
- 2 столові ложки борошна;
- 1 чайна ложка кориці;
- щіпка ваніліну;
- ¼ чайної ложки солі;
- 30 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 1 столова ложка води.
Спосіб приготування:
У блендері подрібніть охолоджене масло і суміш борошна, цукру і солі. Додайте оцет і воду і замісіть тісто. Воно не повинно прилипати до рук. Викладіть тісто на присипану борошном поверхню, сформуйте дві однакових кулі і злегка притисніть руками. Обгорніть харчовою плівкою і приберіть в холодильник мінімум на 2 години.
Змастіть маслом круглу форму для випічки. На столі, присипаному борошном, розкачайте тісто в корж діаметром більше діаметра форми. Викладіть тісто у форму і притисніть його до дна і стінок. Поставте в морозилку на 10 хвилин.
Очистіть яблука, видаліть серцевину, розріжте навпіл і наріжте тонкими шматочками. Змішайте їх з лимонним соком, цукром, борошном, корицею, ваніллю і сіллю. Викладіть начинку на тісто і розкладіть по всій поверхні маленькі шматочки масла.
Розкачайте інше тісто в коло за розмірами форми, накрийте їм пиріг і міцно скріпіть краї тіста. Змастіть пиріг яйцем, збитим з водою, і зробіть зверху кілька прорізів, щоб повітря виходило назовні. Посипте пиріг цукром і випікайте при температурі 220 ° C 20 хвилин. Потім ще 40 хвилин при температурі 190°C.
12. Запечені яблука з сиром, бананом і безе
Інгредієнти:
- 4 яблука;
- ½ банана;
- 100 г сиру;
- 2 столові ложки цукру;
- 1 яєчний білок.
Спосіб приготування:
Зріжте у яблук верхівки, видаліть серцевини і викладіть фрукти на деко. Збийте банан і сир блендером до однорідної консистенції.
Начиніть сумішшю яблука і присипте частиною цукру. Поставте в розігріту до 180 ° C духовку на 10 хвилин.
Міксером збийте білок. Продовжуючи збивати, всипте цукор, що залишився. У вас повинен вийти густий крем. За допомогою кулінарного шприца або мішка викладіть його на яблука.
Запікайте їх при температурі 120 ° C ще 15-20 хвилин. Безе вийде з хрусткою скоринкою, але зсередини залишиться кремовим.
13. Пиріжки з яблуками, апельсином і коньяком
Інгредієнти:
- 1 апельсин;
- 40-50 г волоських горіхів;
- 40-45 г родзинок;
- 500 г яблук;
- 160 г цукру;
- 1 чайна ложка кориці;
- 400 г борошна;
- 1 щіпка солі;
- 10 г розпушувача;
- 40 мл коньяку;
- 100 мл рослинної олії;
- 1 чайна ложка цукрової пудри.
Спосіб приготування:
З апельсина зніміть цедру і натріть її на дрібній тертці. З фрукта вичавіть 100 мл соку, стежте, щоб в рідина не потрапили кісточки.
Горіхи розітріть в ступці. Ізюм на 15-20 хвилин замочіть в теплій воді.
Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину, а після наріжте плоди невеликими шматочками. Викладіть в каструлю і засипте 100 г цукру. Гасіть на маленькому вогні 10-15 хвилин або трохи довше, постійно помішуйте. За пару хвилин до готовності додайте ½ чайної ложки кориці. Остудіть. З’єднайте з половиною цедри, родзинками і горіхами.
У глибокій мисці перемішайте борошно з рештою цукру і кориці, сіллю, розпушувачем. Коньяк з маслом і апельсиновим соком з’єднайте в інший ємності. Опісля поступово вливайте в борошняну суміш, постійно помішуючи. Потроху підсипайте цедру. Замісіть однорідне тісто.
Розкачайте його тонким шаром і наріжте квадратними пластинами. Викладіть на кожну заготовку трохи начинки. Защипніть краю і злегка притисніть виделкою, щоб вони не розходилися. Викладіть пиріжки на застелений пергаментом деко. Випікайте 20-25 хвилин в розігрітій до 180 ° С духовці.
Перед подачею посипте цукровою пудрою.
14. Оладки з яблуками і бананом
Інгредієнти:
- 1 яблуко;
- 1 банан;
- 250 мл кефіру;
- 2 яйця;
- 1 щіпка солі;
- 2 столові ложки цукру;
- ½ чайної ложки соди;
- 150-170 г борошна;
- 1 щіпка ваніліну;
- 2-3 столові ложки рослинної олії.
Спосіб приготування:
Яблуко очистіть, видаліть серцевину. Натріть на крупній тертці разом з бананом.
Кефір збийте з яйцями, сіллю, цукром і содою. Додайте борошно з ваніліном, а опісля – фрукти.
У сковороді розігрійте масло на середньому вогні. Викладайте по 1-2 столові ложки тіста і обсмажуйте оладки по 2-4 хвилини з кожного боку.
15. Яблучний штрудель
Інгредієнти:
- 4 яблука;
- 200 г коричневого цукру;
- 150 г родзинок;
- трохи рослинної олії;
- 300 г листкового тіста;
- 1 яйце;
- 60 мл молока.
Спосіб приготування:
Очистіть яблука і видаліть серцевину. Одне яблуко натріть на тертці, а решту розріжте навпіл і наріжте тонкими дольками. Змішайте яблука з цукром і родзинками.
Застеліть деко пергаментом і змастіть маслом. Розкачайте тісто в великий прямокутник і акуратно перенесіть на деко. Викладіть начинку і розподіліть уздовж довгої сторони тіста. Накрийте другою половиною тіста і мокрими руками скріпіть краї.
Збийте яйце з молоком, змастіть штрудель і зробіть на ньому поздовжні надрізи. Випікайте при температурі 200 ° C 35-40 хвилин, поки штрудель не підрум’яниться.