Гарячий шоколад, якого ви досі не куштували: 5 рецептів та цікавих фактів
Першими гарячий шоколад почали готувати древні індійці у якості ритуального зілля. Цей напій дозволялося вживати лише обраним – чоловікам знатних родів, воїнам і шаманам. Шоколадний напій того часу мав гіркий, навіть дещо неприємний смак. Для його приготування пересмажували какао-боби, подрібнювали їх, змішували з холодною водою і гострим перцем чилі. У стародавніх індіанських племен цей густий ритуальний напій називався «чоколаталь». Жителі Європи, яким припав до душі ароматний напій ацтеків, удосконалили його рецептуру, виключивши з неї гострий перець і додавши молоко та цукор з ваніллю. А для того, щоб інгредієнти краще розчинялися, нагрівали шоколадну суміш на вогні. Так і з’явився на світ звичний нам гарячий шоколад.
1. Найпростіший рецепт гарячого шоколаду
Інгредієнти:
- 100 г темного шоколаду,
- 200 г молока,
- 25 г цукру,
- ванільний цукор на смак.
Рецепт приготування:
Шоколадку потерти на тертці або поламати на дрібні часточки, залити 100 мл дуже гарячого молока і розмішати до однорідності. Додати цукор та ваныльний цукор і, постійно помішуючи, долити решту. Все – гарячий шоколадний напій готовий.
2. Вершковий гарячий шоколад
Інгредієнти:
- Молоко 3,2% – 2,5 склянки
- Темний шоколад – 100 г
- Ванільний екстракт – ⅓ чайної ложки
- Маршмеллоу – 1 стакан
- Мелена кориця – ¼ чайної ложки
- Мелений мускатний горіх – щіпка
Рецепт приготування:
1. Змішайте молоко, шоколад, поламаний на шматочки, і маршмеллоу в сотейнику і поставте на середній вогонь. Прогрівайте молоко, помішуючи, до повного розчинення маршмеллоу і шоколаду приблизно 8 хвилин.
2. Коли суміш стане повністю однорідною, добре збийте вінчиком.
3. Зніміть з вогню, додайте ванільний екстракт, корицю і мускатний горіх. Збийте ще раз, розлийте по чашках і подавайте.
3. Гарячий шоколад з апельсиновим лікером
Інгредієнти:
- 170 г темного шоколаду,
- 2 склянки молока,
- 1 склянка вершків,
- 0,5 склянки апельсинового соку,
- цедра з половини апельсина,
- 80 мл апельсинового лікеру
Рецепт приготування:
У каструлі змішати вершки, молоко, апельсиновий сік, шматочки цедри і дрібку солі. Довести до кипіння на середньому вогні. Окремо в невеликій посудині змішати дрібно поламаний шоколад і півсклянки гарячої апельсиново-молочної маси. Помішувати, поки шоколад не розчиниться і маса не стане однорідною. Змішати з рештою молочної суміші. Поставити на мінімальний вогонь і варити, не даючи сильно кипіти, приблизно 2 хвилини, помішуючи. Вийняти цедру, влити лікер. Розмішати, налити шоколад у чашки.
4. Гарячий шоколад з мигдалем та вершками
Складові:
- Шоколад (тертий, напівсолодкий) – 60 г
- Цукор – 60 г
- Вода – 1/2 склянки
- Молоко (кип’ячене) – 2,5 склянки
- Кава (розчинна) – 1 ст. ложка
- Коньяк – 80 мл
- Лікер Амаретто – 80 мл
- Вершки (для збивання) – 1/2 склянки
- Мигдаль (нарізаний смажений) – 1/4 склянки
Рецепт приготування:
1. Змішати в невеликій каструлі цукор, шоколад і воду, довести до кипіння.
2. Зменшити вогонь і варити протягом 2 хвилин. Потім, збиваючи вінчиком, додати молоко, коньяк, каву, лікер і варити ще 2 хвилини.
3. Розлити по чашках. Збити вершки, покласти поверх шоколаду, посипати мигдалем і подавати до столу.
5. Білий гарячий шоколад
Інгредієнти:
- 100 г білого шоколаду,
- 200 мл молока,
- 1 ч. ложка кукурудзяного крохмалю.
Рецепт приготування:
Шоколад дрібно покришити. Крохмаль розвести в 1-2 ст. ложках теплого молока. Решту молока довести до кипіння, додати крохмаль і добре перемішати. Додати шоколад і варити на слабкому вогні до отримання густої і однорідної шоколадної маси.