Кус-кус (кускус): користь і шкода, що це за крупа, рецепти приготування

  • Користь і шкода кус-куса — питання, що викликає інтерес у любителів незвичайних круп. Щоб відповісти на нього, потрібно уважно вивчити властивості екзотичної крупи і дізнатися, де і як її застосовують.
Кус-кус (кускус): користь і шкода, що це за крупа, рецепти приготування

Що це за крупа і як її отримують

Кус-кус — крупа, батьківщиною якої вважається Північна Африка. Вперше продукт з’явився в берберських племен, а потім швидко розповсюдився на сусідні країни — Туніс, Лівію, Марокко, Алжир. В даний час кус-кус можна зустріти в магазинах по всьому світу, люди цінують крупу за приємний смак і численні корисні властивості.

Технологія приготування продукту залишилася практично незмінною з давніх часів. Для його отримання манку, пшеницю, рис або іншу крупу змочують водою і посипають борошном, а потім перетрушують всередині сита, поки в ньому не залишаться лише невеликі щільні гранули «удосконаленою» крупи. І домашній, і промисловий процес приготування кус-куса виглядає приблизно однаково, але, звичайно, в заводських умовах крупу виробляють у великих обсягах за короткі відрізки часу.

Зараз сировиною для виготовлення служать багато крупи. При цьому традиційним вважається продукт, зроблений на основі пшеничного або манної крупи.

Хімічний склад кус-куса

Незвичайна крупа володіє багатьма корисними властивостями. Вони обумовлені складом продукту, в який входять:

    • кальцій, магній і калій;
    • цинк, мідь і марганець;
    • фосфор, залізо і натрій;
    • вітамін Е або токоферол;
    • вітамін К;
    • пантотенова і фолієва кислоти;
    • вітаміни В1 і В2;
    • піридоксин;
    • жирні кислоти;
    • нікотинова кислота РР;
    • клітковина і зола;
    • амінокислоти.

Харчова цінність і калорійність кус-куса

У складі крупи присутні всі енергетичні компоненти — вуглеводи в обсязі 77,4 г, білки, займають 12,8 г, жири, на частку яких залишається всього 0,6 р.

Калорійність кус-куса на 100 грам дорівнює 376 калоріях — це досить багато. Правда, в приготованому вигляді поживність кус-куса знижується до 112 калорій на 100 г, але його все одно не можна вважати абсолютно дієтичним продуктом.

Корисні властивості кус-куса

Насичений склад незвичайної крупи надає їй безліч корисних властивостей. Постійно присутній в раціоні кус-кус:

    • сприяє позбавленню від запорів і нормалізує режим спорожнення кишечника;
    • захищає стінки судин від утворення атеросклеротичних бляшок і знижує шкідливий холестерин;
    • благотворно впливає на нервову систему завдяки наявності вітамінів групи В;
    • зміцнює імунну систему і захищає організм від вірусів і інфекцій;
    • позитивно впливає на суглоби — служить профілактикою артриту, остеопорозу, артрозу;
    • перешкоджає утворенню ниркових каменів;
    • покращує роботу серця і захищає від інфарктів та інсультів;
    • надає тонізуючий і зміцнюючий вплив на волосся і шкірні покриви.

Продукт дуже легко засвоюється, в цьому полягає користь кус-куса на сніданок. Особливо каша рекомендована до вживання спортсменам, дітям та людям похилого віку.

Можна кус-кус

Користь і шкода кус-куса для здоров’я можуть бути неоднаковими для різних людей. Необхідно заздалегідь з’ясувати, чи можна вживати кашу при певних станах і які заходи потрібно дотримуватися.

При вагітності

У раціоні вагітної продукт принесе велику користь як для жінки, так і для плоду. Крупа містить велику кількість фолієвої кислоти і вітамінів, тому сприяє здоровому розвитку плоду, а крім того, зменшує прояви токсикозу у жінки. Користь каші кус-кус полягає в тому, що вона допомагає запобігти запори, від яких нерідко страждають майбутні матусі, і захищає організм від розвитку анемії.

Правда, при цьому необхідно пам’ятати, що продукт містить дуже багато вуглеводів. Зловживати ним не можна, це принесе шкоду, оскільки призведе до набору зайвої ваги. Краще вживати страви на основі корисного продукту не частіше, ніж двічі на тиждень.

При грудному вигодовуванні

Властивості крупи рідко викликають алергію у немовлят, тому вживати продукт під час лактації дозволено. Правда, починати рекомендується з невеликих порцій, щоб точно переконатися, що організм дитини відреагує на новий продукт нормально, і шкоди завдано не буде.

Дітям

Користь кускусу для дітей незаперечна, проте вперше запропонувати його малюкові можна не раніше 8 місяців життя, як і будь-які інші каші. У складі більшості круп, в тому числі і в кус-кусі, присутній глютен. Властивості речовини можуть викликати алергію навіть у дорослих і, тим більше, небезпечний глютен для новонароджених.

Після 8-10 місяців дитині можна запропонувати перші страви з кус-кусом, крупа добре поєднується з овочами, м’ясом і навіть з фруктами. Перші порції щоб уникнути шкоди повинні бути мінімальними — не більше 1 чайної ложки. Якщо негативної реакції не послідує, то поступово кількість кус-куса можна буде збільшити.

Увага! Крупа і страви на її основі мають протипоказаннями — щоб не завдати шкоди чутливого організму дитини, перед введенням в раціон каші потрібно порадитися з педіатром.

Користь і шкода кус-куса при деяких захворюваннях

Щоб корисні властивості каші кус-кус проявилися на повну силу і не заподіяли шкоди здоров’ю, потрібно знати правила вживання продукту при окремих захворюваннях. Іноді кус-кус може бути абсолютно протипоказаний або дозволений в малих кількостях.

При панкреатиті

У гострій фазі захворювання кус-кус, як і багато інші продукти, категорично заборонений до вживання. Але вводити крупу назад в раціон можна вже через 2 тижні після того, як стихне біль у підшлунковій залозі.

В період ремісії вживати кус-кус можна вільно, але краще його не частіше, ніж тричі на тиждень.

Рада! При панкреатиті кашу варто не просто залити окропом, як це часто роблять у звичайних обставинах, а повноцінно проварити протягом 5 хвилин. Ще корисніше буде подрібнити її в блендері до однорідної м’якої консистенції, щоб максимально знизити навантаження на підшлункову.

При діабеті

Продукт містить досить багато вуглеводів, а глікемічний індекс кус-куса дорівнює 65 одиниць. На перший погляд здається, що властивості крупи погано підходять для раціону діабетиків.

Однак насправді вживати кус-кус при діабеті можна, але невеликими порціями і не частіше, ніж двічі на тиждень. Продукт не провокує різке підвищення рівня глюкози, а клітковина в його складі допомагає підтримувати здорову роботу кишечника.

Важливо! Оскільки при діабеті кус-кус може приносити як користь, так і сильний шкоди, перед його введенням в раціон потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем.

При гастриті

Користь пшеничної крупи кус-кус проявляється навіть в період загострення гастриту, її ніжна структура не подразнює запалені слизові шлунка. Правда, при приготуванні каші її потрібно відварювати особливо ретельно, а ще краще — подрібнити за допомогою блендера до стану м’якого пюре. Вживати кус-кус при гастриті можна як окрему страву, так і разом з нежирним відварним м’ясом і овочами.

При холециститі

При запаленні жовчного міхура вживати кус-кус потрібно обережно і лише після ретельного відварювання і подрібнення крупи. Але в цілому властивості правильно приготовленої каші не приносять шкоди організму і не мають подразнювальної дії.

Корисний кус-кус для схуднення

При всіх своїх корисних властивостях на дієті кус-кус принесе скоріше шкоду. Його калорійність занадто висока, щоб можна було розглядати його в якості окремого продукту, що сприяє схудненню.

Втім, в невеликих кількостях його можна вживати з овочами та м’ясними стравами. Головне — не забувати стежити за добової норми калорій.

Кус-кус в народній медицині

Корисні властивості крупи застосовуються, в тому числі, і в лікувальних цілях.

    1. Крупа ефективно підвищує рівень гемоглобіну, тому народна медицина рекомендує вживати її при анемії.
    2. Вводити кус-кус в постійний раціон радять при болях в суглобах і випаданні волосся — вітаміни У складі продукту нададуть цілющий ефект.
    3. Є кус-кус рекомендують для профілактики простудних захворювань, а також для усунення депресивних станів і синдрому хронічної втоми.

Застосування кус-куса в домашній косметології

Користь кускусу для організму знаходить застосування в домашніх рецептах краси. Властивості продукту використовують для поліпшення стану шкіри і нігтів. Крупа приносить швидкі позитивні результати.

Маска для шкіри обличчя

Для того, щоб очистити шкіру обличчя і підвищити її пружність, можна приготувати корисну маску-скраб:

    • 1 велику ложку крупи змішати з яєчним жовтком;
    • додати 1 чайну ложечку меду;
    • нанести на шкіру легкими масажними рухами і залишити на чверть години.

Користь буде в тому, що крупинки кус-куса допоможуть дбайливо видалити ороговілі частинки шкіри. А вітаміни у складі крупи в поєднанні з іншими інгредієнтами нададуть зволожуючий ефект.

Маска для росту і зміцнення нігтів

Вітаміни групи В, присутні в продукті, допоможуть зміцнити ламкі нігтьові пластини. Пару великих ложок крупи потрібно змішати з такою ж кількістю персикового масла, додати 1 чайну ложку мигдальної олії і підігріти суміш до теплої температури.

Корисну маску наносять на нігті, а потім обертають їх плівкою або надягають щільні косметичні рукавички на півгодини. При регулярному застосуванні засіб помітно поліпшить стан нігтів.

Як смачно приготувати кус-кус

Класичний рецепт приготування крупи виглядає дуже просто.

    1. На швидкому вогні доводять до кипіння 1,5 склянки води і солять за смаком.
    2. Після цього киплячою водою заливають 1,5 склянки крупи, накривають кришкою і залишають на 10 хвилин для запарювання.
    3. Потім кришку знімають і размягчившийся кус-кус розминають ложкою або виделкою.

Каша готова до вживання — її можна подавати на стіл.

Гарнір з кус-куса з овочами

Хоча каша, приготована на воді, дуже корисна і володіє приємним смаком, набагато більший інтерес викликають складові страви з використанням цієї крупи. Наприклад, можна приготувати овочевий гарнір. Він робиться наступним чином:

    1. Свіжу моркву, пару цибулин і лавровий листок закладають в каструлю, заливають водою і ставлять на вогонь. Можна додати у воду трохи рослинного масла.
    2. Після того, як вода закипить, овочі солять за смаком, зменшують вогонь і варять до повної готовності до тих пір, поки морква і цибуля не стануть м’якими.
    3. У глибоку ємність тим часом засипають сухий кус-кус в кількості приблизно 200 р.
    4. Крупу заливають гарячим золотистим бульйоном і накривають кришкою на чверть години.

Через 15 хвилин ароматний і смачний гарнір буде повністю готовий. Його залишиться покласти в тарілку, прикрасити вареними овочами і посипати зеленню — кропом або петрушкою. Такий овочевий гарнір стане відмінним доповненням до будь-якої м’ясної страви.

Суп з кус-кусом

З крупи можна приготувати не тільки гарнір або кашу, але і корисний суп. Роблять його так:

    1. На середній вогонь ставлять розігріватися воду, швидко нарізають морквину і пару цибулин і відправляють в каструлю, коли вода закипить.
    2. Потім до овочів додають 100 г нарізаної копченої грудинки.
    3. Нарізають 1 солоний огірок, 3 солоних помідора і також додають в каструлю.
    4. За смаком у суп засипають сіль і перець.
    5. В якості останнього інгредієнта закладають 80 г крупи кус-кус.

Після цього суп варять буквально 1-2 хвилини, вимикають плиту, закривають каструлю кришкою і залишають на 5 хвилин, поки кус-кус не розм’якшиться. Приготування супу швидкого займає всього 20 хвилин.

Шкода кус-куса і протипоказання

Якою б не була користь кус-куса, продукт може завдати організму і шкоду. Незвичайна крупа протипоказана при:

    • ожирінні — кус-кус занадто калорійний;
    • непереносимість глютену, якщо речовина не засвоюється кишечником, то доведеться відмовитися, принаймні, від пшеничних і ячмінних різновидів крупи.

З обережністю вживати кус-кус потрібно при діабеті — порції каші мають бути зовсім невеликими. В іншому продукт не завдає шкоди і дозволений до вживання майже всім.

Як вибирати і зберігати кус-кус

Для того щоб каша порадувала своїми смаковими властивостями і користю, її потрібно правильно вибрати. У магазинах представлено кілька різновидів кус-куса, виробленого на основі різних круп.

    • Найкориснішим вважається пшеничний кус-кус, зроблений з твердих сортів — він містить максимальну кількість цінних властивостей і дозволений до вживання навіть при хронічних недугах кишечнику. Однак у відповідності зі своїми смаками можна вибрати крупу на основі рису або ячменю.
    • Будь якісний кус-кус складається всього з двох інгредієнтів — злаків і води. Якщо в складі є щось ще, крупа вже не може вважатися натуральної.
    • При купівлі кус-куса треба дивитися на дату виготовлення. Якщо термін придатності добігає кінця, крупу краще не купувати — вона зіпсується раніше, ніж підійде до кінця упаковка.

Акуратно закритий кус-кус зберігається в темному, сухому і прохолодному місці до 10 місяців. Краще тримати крупу подалі від спецій або приправ з сильними ароматами, щоб кус-кус не ввібрав їх запахи.

Висновок

Користь і шкода кус-куса залежать, в основному, від якості крупи. Продукт, виготовлений за класичною технологією без зайвих добавок, майже не має протипоказань, вживати його з задоволенням і користю для здоров’я можуть всі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: