Локшина удон: кращі рецепти азійської кухні
- Популярність азійської кухні зростає з кожним днем. Деяких вже охопила справжня пристрасть до смачних азіатських страв. Якщо ви досі не коштували локшину удон, то почніть прямо сьогодні – байдужими точно не залишитеся.
Локшина удон у домашніх умовах
В Японії існує понад 30 видів локшини удон. Вона буває кругла, плоска, вузька, широка. Готують її з пшеничного борошна вищого ґатунку. Локшину удон можна купити у супермаркеті, але для справжніх поціновувачів пропонуємо приготувати її самостійно у домашніх умовах.
Для приготування локшини удон вам знадобиться:
- борошно пшеничне – 400 г;
- крохмаль картопляний – 60 г;
- вода – 180 г.
Як робити:
- Просійте борошно у зручну для замішування миску та влийте воду. Змішайте до однорідної консистенції та сформуйте кульку. Загорніть тісто у кілька шарів харчової плівки, випустивши усе повітря. Залиште тісто на 30 хвилин.
- Через 30 хвилин розчавіть кульку у пласт, а потім знову сформуйте кульку. Повторіть процедуру двічі. Залиште тісто на 2-3 години.
- Після закінчення часу дістаньте тісто з плівки, присипте крохмалем та розкачайте пласт товщиною 3 міліметри.
- Розкачаний млинець присипте крохмалем, згорніть у кілька шарів та наріжте приблизно однаковими смужками.
- Закиньте локшину у киплячу воду та проваріть 10-12 хвилин. Відкиньте на друшляк. Щоб не злиплася, можете змастити олією.
Локшина удон з куркою, овочами у соусі теріякі
Локшина удон популярна практично нарівні з рисом. З неї готують безліч страв. Калорійність локшини удон з куркою становить близько 340 ккал на 100 г, тому ті, хто стежать за фігурою, теж можуть її собі дозволити. Крім того, блюдо містить безліч інших корисних речовин.
Інгредієнти:
- куряча грудка – 400 г;
- локшина удон – 200 г;
- перець солодкий – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- імбир – 20 г;
- перець гострий чилі – за смаком;
- зелена цибуля – 15 г;
- олія рослинна – 3 ст. л.;
- соєвий соус – 50 г;
- соус теріякі – 120 г;
- сіль за смаком;
- перець чорний мелений – 1 ч. л.;
- кунжут обсмажений – 1 ч. л.
Рецепт приготування локшини удон з куркою та овочами покроково з фото:
- Невеликими смужками наріжте курячу грудку, присоліть й поперчіть.
- Дрібно наріжте імбир.
- Розігрійте добре сковороду, налийте олію та обсмажте імбир на середньому вогні 1-2 хвилини.
- Додайте у сковороду шматочки курки та обсмажте до золотистого кольору протягом 5 хвилин на середньому вогні періодично помішуючи.
- Наріжте цибулю півкільцями.
- Додайте у сковороду та обсмажте разом з куркою 2 хвилини на середньому вогні.
- Наріжте моркву дрібною, довгою соломкою, додайте у сковороду, обсмажте разом ще 2 хв.
- Солодкий перець наріжте поздовжніми смужками, додайте до решти інгредієнтів та обсмажте 1 хв.
- Додайте дрібно порубаний часник, перець чилі, соєвий соус, соус теріякі та перемішайте.
- Додайте у сковороду сіль, перець. Якщо вийшли овочі майже без рідини, то влийте грам 30-50 води. Перемішайте, накрийте кришкою та тушкуйте 1 хв.
- Відваріть у підсоленій воді локшину удон, як зазначено на упаковці.
- Злийте воду, у якій варилася локшина удон, промийте локшину під холодною водою. Додайте локшину к сковороду, ретельно перемішайте, накрийте кришкою та тушкуйте 1 хвилину на слабкому вогні.
- Вимкніть плиту. Додайте крупно нарізану зелену цибулю та перемішайте. Страва готова.
Локшина удон з креветками
Страви з удона готуються за лічені хвилини. Поки вариться локшина, можна встигнути нарізати та обсмажити інші продукти. Тому, чому б не порадувати близьких оригінальним обідом або вечерею. Для любителів морепродуктів пропонуємо рецепт локшини удон з креветками.
Інгредієнти:
- локшина удон – 300 г;
- креветки королівські (заморожені) – 12 шт. (або вага за бажанням);
- імбир – 20 г;
- часник – 2 зубчики;
- стручкова квасоля (свіжа або заморожена) – 150 г;
- морква – 1 шт.;
- перець болгарський червоний – 1 шт.;
- насіння кунжуту – 1 ст. л.;
- соєвий соус – 90 г;
- рослинна олія;
- сіль, мелений перець, паприка – за смаком;
- зелена цибуля;
- кунжутна олія та устричний соус (за бажанням) – по 0,5-1 ст. л.
Етапи приготування:
- Відваріть удон згідно з інструкцією виробника.
- Обсмажте кунжут на сухій сковороді до золотистого кольору, постійно помішуючи (близько 1 хвилини).
- Дрібно наріжте імбир, часник та зелену цибулю.
- Наріжте моркву й перець соломкою, а стручкову квасолю пір’ями.
- Нагрійте олію у воке на сильному вогні. Обсмажте імбир, королівські креветки, перець та моркву протягом 3 хвилин.
- Додайте квасолю й смажте протягом 3 хвилин.
- Додайте локшину удон та обсмажуйте протягом 4 хвилин. Під час смаження додайте часник, насіння кунжуту, соєвий та устричний соуси, кунжутну олію, сіль, мелений перець. Загасить вогонь й посипте зеленою цибулею.
Локшина удон з яловичиною
Проста страва, яка має безліч варіацій. Можна додати цукіні, кабачок, баклажан та відрегулювати гостроту соусу. Дуже смачною виходить локшина удон з яловичиною та соусом теріякі. Одним словом, можна підходити творчо й відповідно до своїх смакових переваг.
Інгредієнти:
- локшина удон – 300 г;
- яловича вирізка – 300 г;
- броколі – 180 г;
- печериці – 250 г;
- морква – 2 шт.;
- оливкова олія – 2 ст. л.
Для соусу:
- соєвий соус – 90 г;
- устричний соус – 3 ст. л.;
- коричневий цукор – 1 ст. л.;
- натертий імбир – 1 ст. л.;
- кунжутна олія – 1 ч. л.;
- часник – 2 зубчики;
- перець чилі 1/4 ч. л.;
- мелений чорний перець 1/4 ч. л.
Як готувати:
- У мисці змішайте разом соєвий соус, устричний соус, коричневий цукор, імбир, подрібнений часник, кунжутну олію, перець червоний (чилі), мелений чорний перець та відставте у бік.
- У великій каструлі з киплячою водою приготуйте локшину удон відповідно до інструкцій на упаковці. Злийте воду з локшини.
- Наріжте яловичину соломкою, гриби на пластини, морква кубиками.
- Броколі розділіть на суцвіття.
- Розігрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні. Додайте яловичину та обсмажте близько 3-4 хвилин. Перевертайте, коли підрум’яниться одна сторона. Відставте у бік.
- Змішайте на сковороді гриби, броколі та моркву. Обсмажте до готовності, постійно помішуючи (близько 3-4 хвилин).
- Додайте до яловичини локшину, овочі й приготований соус. Перемішайте та обсмажте 2-3 хвилини, щоб з’єдналися смаки.
- У мисці змішайте разом соєвий
соус, устричний соус, коричневий цукор, імбир, подрібнений часник, кунжутну
олію, перець червоний (чилі), мелений чорний перець та відставте у бік. - У великій каструлі з киплячою
водою приготуйте локшину удон відповідно до інструкцій на упаковці. Злийте воду
з локшини. - Наріжте яловичину соломкою, гриби
на пластини, морква кубиками. - Броколі розділіть на суцвіття.
- Розігрійте оливкову олію у великій
сковороді на середньому вогні. Додайте яловичину та обсмажте близько 3-4
хвилин. Перевертайте, коли підрум’яниться одна сторона. Відставте у бік. - Змішайте на сковороді гриби,
броколі та моркву. Обсмажте до готовності, постійно помішуючи (близько 3-4
хвилин). - Додайте до яловичини локшину,
овочі й приготований соус. Перемішайте та обсмажте 2-3 хвилини, щоб з’єдналися
смаки.