Дуже важливо, щоб духовка та посуд в якому будете пекти такий млинець були добре розігрітими. Це важливо для того, щоб млинець добре піднявся. А коли покладете масло до гарячої сковорідки, перед виливанням в неї тіста, важливо, щоб добре його розпровадити по всій поверхні сковорідки, по дну та по стінках.
Найкращими сковорідками для такої страви є чавунні сковорідки з литими ручками. Немає значення чи глазуровані чи ні. Вони добре нагріваються й рівномірно проводять тепло. Взагалі такі сковорідки одні з найулюбленіших у мене.
І потрібно усвідомлювати, що за законами фізики, “Голландська крихітка” хоч і піднімається дуже гарно, все одно швидко опадає. Але через це він не стає менш смачним. Лиш якщо хочете вразити рідних, то після того як вилили тісто в сковорідку, скликайте їх на кухню:-), щоб всі були за столом коли Ви будете виймати свою “Голландську крихітку” величезного розміру:-). До речі, на сім’ю з 4-х чоловік краще робити одразу подвійну порцію. Тобто у Вас повинні бути 2 сковорідки в духовці, або між запіканням чекати, поки сковорідка знову розігріється перед виливанням чергової партії тіста.
1 товстий млинець 24-26 см діаметром
Для тіста:
- 70 грам борошна
- 2 яйця
- 250 мл молока
- 1 ст.л. цукру
- 2 ч.л. ванільного екстракту (або 1 пакетик ванільного цукру)
Крім того:
- 40 грам вершкового масла, кімнатної температури
- Цукрова пудра для посипання
- Сік 1/4 лимона
1) Духовку розігріти до 200 ᵒС (В ідеалі з конвекцією, без конвекції можна розігрівати й до 220Сᵒ). В духовку поставити сковорідку 24-26 см діаметром, в ідеалі чавунну, розігріватись разом з духовкою.2) У глибокій мисці чи чаші планетарного міксера, збити молоко, яйця, цукор та ванільний екстракт до однорідності.3) Додати борошно й ще раз збити все разом, не надто довго мішаючи, лише стільки, скільки потрібно для повного змішування інгредієнтів. Грудочки борошна зникнуть при проціджуванні тіста.
4) Тісто процідити у ківш чи глечик через дрібне сито, перетираючи ложкою можливі грудочки борошна. Й перемішати тісто ще раз.
5) Коли духовка та пательня добре розігріті, покласти в сковорідку вершкове масло та обережно, але швидко, розподілити його по всій поверхні сковорідки, включаючи стінки. Вилити тісто в підготовлену сковорідку й вставити до розігрітої духовки.
Усе це потрібно робити дуже швидко!! Щоб сковорідка не охолола й не випускати з духовки тепла. Тому цей крок немає фото, оскільки нема на це часу, а результат важливіший, ніж документування процесу.
6) Пекти млинець поки він гарно підніметься й добре підрум’яниться.
Дістати млинець “Голландська крихітка” з духовки,полити лимонним соком та посипати цукровою пудрою для подачі.