4 рослини, які допоможуть очистити організм

Наше тіло та настрій можуть бути досить млявими, особливо на початку року, після досить епічного святкового сезону їжі та пиття. Часто ми відчуваємо потребу ставитися до свого тіла трохи дбайливіше і споживати продукти та напої, які живлять нас і допомагають відчувати себе внутрішньо легше та чистіше.

Наш організм вже має ефективні системи, такі як печінка, нирки, легені та шкіра, які наполегливо працюють над тим, щоб уберегти нас від накопичення токсинів. Проте є речі, які ми можемо зробити, щоб допомогти цим системам і не давати їм зайвої роботи.

Одна з дуже важливих речей, яку ми можемо зробити, — це пити багато води. Вода необхідна для здорового травлення, змащення суглобів і виведення продуктів життєдіяльності. Крім того, обмеження алкогольних напоїв і активна життєдіяльність відіграють важливу роль у підтримці ваших природних систем детоксикації у відмінній формі.

Однак є деякі трави та зелень, які, як кажуть, допомагають впоратися з відчуттям млявості, сприяючи процесу травлення та підтримуючи природні системи детоксикації організму.

1. Кульбаба

Кульбаба швидко долає свою репутацію надокучливого газонного бур’яну. Доведено, що її листя дуже поживне і багате на вітаміни А, С, К, Е та ряд вітамінів групи В. Вона також містить значну кількість заліза, кальцію, магнію та калію.

Корінь кульбаби має високий вміст інуліну, типу розчинної клітковини, яка, як кажуть, сприяє розвитку здорових кишкових бактерій у вашій травній системі.

Кульбаби також містять високий рівень бета-каротину та поліфенолів. Вважається, що ці важливі антиоксиданти знову захищають клітини від пошкодження і захищають від деяких захворювань.

Крім того, хоча потрібні додаткові дослідження, деякі з них припускають, що кульбаба може допомогти захистити організм від пошкодження печінки.

Кульбаба має досить гіркий смак, але листя, коріння та квіти можна використовувати для приготування чаю або як замінник кави. Ви також можете приготувати зелений смузі або весняний салат із зеленню кульбаби.

2. Кропива

Кусюча кропива ще й досі не набула широкого застосування. Однак, за умови ретельної та правильної обробки, наприклад, сушіння або приготування, кропива може стати неймовірно поживною і корисною добавкою.

Кропива часто рекламується як один з найбільш поживних продуктів і містить багато вітамінів А, С, К та деяких вітамінів групи B. У ній багато мінералів, таких як кальцій, залізо, магній, фосфор, калій і натрій. Вона також містить ряд антиоксидантів, включно з бета-каротином і різними поліфенолами.

Також вважається, що кропива може допомогти захистити печінку від запалення і токсинів. Ви можете насолоджуватися кропивою у вигляді чаю або супу. Рекомендуємо кропив’яний суп за його очищувальні та поживні властивості, а також спробуйте спекти цільнозерновий кропив’яний хліб на прикуску.

3. Корінь лопуха

Лопух має дуже довгий стрижневий корінь, який він використовує для видобутку мінералів з глибини землі. Він здавна використовується в традиційній медицині як сечогінний засіб і як засіб для поліпшення травлення. Він також містить високий рівень потужних антиоксидантів і є хорошим джерелом інуліну, який збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику. Деякі дослідження показують, що він може допомогти в детоксикації крові та покращити кровообіг у шкірі.

Крім того, що корінь лопуха використовують для приготування гіркого чаю, його можна їсти як овоч, як і інші коренеплоди. Спробуйте рецепт японського смаженого кореня лопуха.

4. М’ята перцева

М’яту люблять і досить широко використовують завдяки її приємному аромату, який додають до чаю, зубної пасти та ласощів. Однак м’ята має низку переваг для здоров’я, які можуть допомогти підняти настрій і позбутися млявого відчуття здуття живота.

Різні дослідження показують, що м’ята може мати заспокійливий вплив на травний дискомфорт, допомагаючи полегшити біль, випустити гази, що застрягли, і придушити симптоми розладу травлення. Вважається, що м’ята також позитивно впливає на настрій і може допомогти зняти відчуття втоми та денної сонливості.

Бонусом є те, що перцеву м’яту дуже легко виростити самостійно. Вирощуйте її в горщику, щоб вона не захопила весь ваш двір. Вона може стати чудовим лікарським засобом, який можна мати прямо на веранді.

Ця стаття призначена лише для ознайомлення. Перш ніж використовувати трави в медичних цілях, проконсультуйтеся з лікарем, особливо вагітним жінкам. Крім того, перед вживанням досліджуйте нові трави на наявність алергії. Якщо ви збираєте дикорослі їстівні та лікарські рослини, завжди переконайтеся, що вони на 100% ідентифіковані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: