Несподівані факти про кавуни, про які ми й не здогадувалися
Літо – чудова пора, щоб скуштувати смачні фрукти і овочі. І особливо ми любимо їсти кавуни, дині. Але перед тим, як купувати цю налиту і соковиту ягоду, рекомендуємо вам дізнатися про неї якомога більше.
Шкірка і насіння кавуна – їстівні
Не варто викидати насіння або кірки цієї ягоди. Насправді, вони не менш смачні і корисні, ніж сам кавун. Наприклад, з кірок готують корисні смузі та варення, так як в них є вітаміни В1, В2, фолієва кислота. Насіння кавуна за користю не поступаються гарбузовим або соняшниковим, а ще вони багаті залізом, клітковиною, білком, мають протизапальну дію і благотворно впливають на стан шкіри.
Кавун – це 91% води
Незважаючи на свою уявну м’ясистість, ця ягода складається з води на 91%. А в 100 грамах продукту міститься всього 38 калорій. Тому кавунова дієта вважається однією з найефективніших.
Кавун чудово захищає від ультрафіолету
Одним з продуктів, який підвищує опірність організму до ультрафіолетового випромінювання, є кавун. У ньому міститься лікопін, який має найпотужніші антиоксидантні властивості, а також допомагає протидіяти силі сонячних променів.
За допомогою кавуна можна виводити шлаки
Завдяки своїм унікальним властивостям, кавун покращує травну систему, добре впливає на серцево-судинну систему, очищує печінку і нирки, а також сприяє виведенню холестерину з організму. Тому ягоду рекомендується вводити в раціон тим людям, у яких є камені в сечостатевій системі і нирках. У день можна вживати до 2-3 кг кавуна без проблем.
Кавун покращує зір і розумові здібності
Їжте кавун, щоб поліпшити свій зір і розумові здібності. Вчені виявили, що в солодкої м’якоті ягоди містяться вітаміни А і В6. Вони сприяють захисту очей від інфекцій, а також покращують пильність людини. Також вони зміцнюють пам’ять, покращують швидкість мислення, сприяють правильній роботі мозку.