Шовковиця – найкращий замінник цукерок
Шовковиця – дивовижна ягода. На Сході це дерево вважають священним, а її плоди — природною цукеркою. Хто з нас у дитинстві не наїдався цією смакотою, забруднивши руки й обличчя! Сезон цієї напрочуд солодкої і корисної ягоди в самому розпалі. Але часу їй відведено, на жаль, дуже мало. Плоди шовковиці швидко достигають і відразу ж опадають. Тож ми розповімо вам, як же зберегти на зиму цей солодкий шматочок літа.
Найкращою вважається темно-вишнева і біла шовковиця. Інші сорти тутовника (друга назва цього дерева) – рожева, червона – не такі солодкі, але і вони містять чимало вітамінів. Тому у сезон наїдатися шовковицею дійсно потрібно. Багатющий набір вітамінів, який міститься в цій улюбленій дітьми ягоді, не просто підвищує вміст мікроелементів в організмі, а й сприяє зміцненню імунітету. Ці ягоди оберігають людський зір, нирки, лікують серце, легені й бронхи. Соком шовковиці з його протизапальною дією можна вберегтися від застуд і сезонних інфекцій, а також це один із кращих відхаркувальних засобів при кашлі.
Чимало господинь, аби зберегти і потім використати усі ці поживні та лікувальні властивості шовковиці, навчилися заготовляти ягоди на зиму. Їх сушать, роблять відвари та настоянки з плодів тутовника, а також смачні десерти, які, до речі, не потребують багато цукру, бо це ж найсолодша ягода! Плоди шовковиці використовують також для приготування десертів, пирогів, компотів, киселів, пастили, шербету, начинок для вареників, пиріжків. Її також використовують як сировину для приготування алкогольних напоїв.
1. Варення з шовковиці
Інгредієнти: 1 кг ягід шовковиці, 1,2 кг цукру, 400 г води, 2-3 г лимонної кислоти.
Приготування. Ягоди помити і зачекати, поки стече вода. Засипати шовковицю в емальовану посудину і залити гарячим цукровим сиропом (цукор при температурі 80°С розчиняють у воді). Варення варити на слабкому вогні 5 хвилин і охолодити до 20-25 °С. Другий раз варити 8-10 хвилин і знову охолодити. Втретє потрібно варити уже з додаванням лимонної кислоти. Готове кипляче варення розлити у нагріті сухі банки, накрити прокип’яченими кришками і закатати. Банки перевернути і дати охолонути.
2. Пастила – смачна та корисна заміна цукерок
Пастила (франц. Pastille, італ. Pastiglia) – солодощі, виготовлені з пюре фруктів або ягід.
Інгредієнти: 1 кг шовковиці, 1 скл. цукру.
Приготування. Ягоди шовковиці перетерти через сито, додати цукор і варити 30 хв. Маса має виваритися і стати тягучою. Потім її викласти на пергаментний папір і сушити з обох сторін (в духовці, на сонці чи в електросушці). Готову пастилу або легенько скручують у трубочку, або нарізають шматочками і зберігають у картонній коробці.
3. Мармелад із шовковиці по-англійськи
Інгредієнти: 1 кг шовковиці, 200 г цукру, 200 мл води, 5 г лимонної кислоти, 25 г желатину.
Приготування. У шовковичного мармеладу виходить приємний кисло-солодкий смак. Його готують з білої, рожевої та чорної шовковиці. Єдина вимога до ягід – повна стиглість.
Вимиті і перебрані ягоди пересипати цукром. Потім масу збити блендером. Додати 100 мл води, інші 100 мл призначені для розчинення желатину. Каструлю з шовковично-цукровою масою поставити на вогонь і кип’ятити 30 хвилин, вона повинна загуснути і потемніти. Значна частина рідини випарується. Желатин розчинити у гарячій кип’яченій воді, розмішати до повної однорідності. Рідкий розчин желатину вилити у гарячий мармелад, вимкнувши перед цим вогонь. Після додавання желатину мармелад більше не кип’ятити, а відразу розлити у стерилізовані банки. Коли желатин вливають у мармелад, то потрібно постійно помішувати масу дерев’яною ложкою. Мармелад зазвичай розливають у маленькі банки, щоб він вийшов густим і тугим. Семе у такому вигляді його найкраще намазувати на тости поверх тонкого шару вершкового масла.
4. Молочний напій з шовковицею
Інгредієнти: 200 г шовковиці, 300 г нежирного молока, цукор – за смаком.
Приготування. Перебрати шовковицю, помити, видалити плодоніжки, подрібнити плоди блендером до стану однорідної кашки. Залити холодним молоком, додати цукор і збити усе до появи піни. Розлити у келихи.
5. Настоянка з шовковиці
Інгредієнт: 500 г шовковиці, 750 г спирту, 750 г холодної кип’яченої води, 1-1,5 ст. цукру.
Приготування. Шовковицю ретельно промити. У банку з закруткою засипати шовковицю, до неї додати цукор. Туди ж влити спирт і воду. Перемішати ложкою і закрити банку. Настоювати в теплому місці 2-3 тижні. Перед подачею готову наливку з шовковиці охолодити.
Народна вірменська легенда каже, що великий полководець Олександр Македонський дійшов аж до Індії лише тому, що частувався напоями на основі шовковиці. Якщо хочете теж мати таку ж велич, силу та здоров’я, – поласуйте і ви солодкою ягодою, яка зарядить вас енергією, наповнить силами і дасть міцну базу для майбутніх подвигів.