Їжа вбиває більше людей, ніж цигарки

Замість того, щоб намагатися переконати людей знизити споживання цукру, солі та жиру, потрібно активніше пропагувати здорове харчування. Це висновки авторів дослідження «Global Burden of Disease».

Масштабні дослідження «Global Burden of Disease», проведені Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) у Сіетлі, показали, що погані харчові звички є причиною більшої кількості смертей, ніж куріння.

Результати дослідження опублікували в журналі «Lancet». IHME підкреслює, що це найбільш комплексний аналіз впливу харчування на здоров’я, який будь-коли проводили.

У 2017 р. хвороби, спричинені поганим харчуванням, призвели до смерті 10,9 млн людей або ж 22 % всіх смертей серед дорослих. Основною причиною були серцево-судинні захворювання, на другому місці – рак і діабет.

Майже половина випадків смерті, 45 %, стосувалися людей віком до 70 років.

Куріння в тому ж році стало причиною 8 млн смертей.

Понад 130 вчених із 40 країн, що працювали над дослідженнями, підкреслюють, що найбільша проблема полягає не в тому, що ми їмо нездорову їжу, а в тому, що ми не їмо здорових продуктів.

Тому замість того, щоб заохочувати зменшувати споживання солі, цукру і жиру, які за останні 20 років були основою харчування в світі, боротьба зі шкідливими звичками повинна базуватися на інтенсивному просуванні здорових продуктів: овочів, фруктів, бобових і горіхів.

 

Дослідження показали, що краще харчування може запобігти кожній п’ятій смерті у світі.

Було розглянуто 15 різних поживних речовин – корисних і шкідливих для здоров’я. Основним фактором ризику було надмірне споживання солі, переробленого та червоного м’яса, солодких напоїв. Із цим пов’язане низьке споживання зернових, фруктів і насіння, овочів, кислот омега-3, що надходять переважно з морепродуктів, молока та клітковини.

Країна з найменшою смертністю, пов’язаною з харчуванням, – Ізраїль. Там із харчуванням пов’язано 89 зі 100 тис. смертей. На наступних місцях – Франція, Іспанія та Японія.

Серед 20 найбільш населених країн світу найвищий рівень смертності внаслідок харчування має Єгипет – 552 на 100 тис., найнижчий – у Японії (97 на 100 тис. смертей).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: