12 найкращих рецептів консервованих помідорів
від Denzhyttya
1 Серпня, 2019
Помідор – овоч, який можна заготовити практично в будь-якому вигляді: його можна висушити, зав’ялити, заморозити, зробити з нього сік, пюре, пасту, варення, засолити, замаринувати – як окремо, так і з іншими овочами. Кількість варіантів обмежується хіба фантазією. Тож 12 рецептів вам у поміч!
1. Помідори половинками
На 1-літрову банку:
- помідори (бажано «сливки»)
- лавровий лист, гвоздика, петрушка, цибуля
- 2 ч. ложки цукру
- 1 ст. ложка оцту
- 1 ч. ложка солі
Приготування:
- Помідори розрізати навпіл.
- На дно банки покласти 1 лавровий лист, 1 гвоздику, гілочку петрушки, кілька кружалець цибулі. Зверху викласти половинки помідорів.
- Залити окропом, дати постояти 10-15 хв. Злити воду в каструльку, додати сіль, цукор та оцет, закип’ятити і вилити назад у банку. Стерилізувати 10-15 хвилин, закатати кришками.
2. Помідори по-грузинськи
На 1 л банку:
- помідори
- 1/2 морквини
- 1 болгарська перчина
- 1 ріпчаста цибулина
- 1 зубчик часнику
- 1 ч. ложка солі
- 30 г цукру
- 30 г оцту
- кріп, петрушка, перець чорний горошком
Приготування:
- Моркву порізати кільцями і покласти на дно банки разом із зеленню і часником.
- Перець очистити від плодоніжки і насіння, розрізати на 4 частини. Покласти перець, помідори і цибулю в банки.
- Закип’ятити воду і залити окропом овочі в банці, накрити кришкою. Залишити на 20 хвилин.
- Злити воду. Додати в неї сіль, цукор, перець горошком і довести до кипіння.
- Додати в банку оцет і залити маринадом, відразу ж закатати. Перевернути банки догори дном і укутати до повного вистигання.
3. Помідори мариновані з цибулею
Що потрібно:
- 5 кг невеликих помідорів
- 1 кг дрібної ріпчастої цибулі
- 100 г солі
- 3 л води
- 100 г цукру
- 1 перець чилі
- 160 мл оцту
- кріп, листя хрону, часник, чорний перець горошком, листя смородини
Приготування:
- На дно 1-літрової банки покласти лист хрону, гілочку кропу, зубчик часнику (бажано розрізаний на 2-3 частини), кілька шматочків гіркого перцю, кілька горошинок чорного перцю. Заповнити банку помідорами та цибулею, залити окропом, накрити кришками.
- Дати постояти близько 5-8 хвилин. Воду з банок злити в каструлю, додати сіль, цукор та оцет і довести до кипіння. Коли маринад закипить, залити ним помідори і закатати.
- Перевернути горлечком донизу і вкутати.
4. Помідори мариновані з олією
На 1-літрову банку:
- помідори
- 1 цибулина
- 2 шт. лаврового листя
- чорний перець горошком, духмяний перець, гвоздика
Для маринаду:
- 1 л води
- 2 ст. ложки солі
- 2 ст. ложки оцту
Приготування:
- На дно чистої літрової банки викласти спеції.
- Цибулю порізати кільцями, помідори розрізати навпіл. Викладати в банку по черзі.
- Приготувати маринад, залити ним помідори. Накрити кришками і стерилізувати 10 хвилин.
- Перед закриванням влити в кожну банку 2 ст. ложки рафінованої олії, закатати.
5. Зелені помідори з морквою
Що потрібно:
- зелені помідори
- часник
- морква
- червоний гострий перець
Для маринаду:
- 1 л води
- 1 ст. ложка солі
- 1 чайна ложка цукру
- 1 ст. ложка оцту
- чорний перець горошком, духмяний перець, гвоздика, коріандр, лавровий лист на смак
Приготування:
- Моркву порізати кружечками, а часник – пластинками.
- Помідор розрізати, але не до кінця. Вставити в кожен по кружечку моркви і пластинці часнику.
- Підготовлені помідори укласти в банки. Покласти в кожну банку шматочок гострого перцю.
- Всі складові маринаду (крім оцту) закип’ятити, оцет додати в кінці.
- Залити гарячим маринадом помідори. Стерилізувати літрові банки 15 хвилин і закатати.
6. Помідори з горілкою
На 1 л банку:
- 700-800 г помідорів
- 1-2 шт. лаврового листя
- 5-8 горошин чорного перцю
- 2 зубці часнику
- 1 шматочок гострого перцю
Для маринаду:
- 7 склянок води
- 2 ст. ложки солі
- 4 ст. ложки цукру
- 2 шт. гвоздики
- 1 ст. ложка оцту
- 1 ст. ложка горілки
Приготування:
- На дно банки покласти лавровий лист, чорний перець горошком, гвоздику, гострий перець і часник. Викласти щільно помідори.
- Налити в каструлю воду, додати всі інгредієнти для маринаду. Закип’ятити.
- Киплячим маринадом залити помідори. Накрити кришками, стерилізувати 15 хвилин.
- Банки закатати. Перевернути. Накрити ковдрою до повного охолодження.
7. Помідори з яблуками
Що потрібно:
- 5 кг помідорів
- 12 яблук
- 4 ч. л. лимонної кислоти
- 300 г цукру
- 100 г солі
- 5 л води
Приготування:
- Яблука вимити, очистити від шкірки і насіння, розрізати на 8 частин. Помити і простерилізувати 1-л банки.
- Помити помідори, скласти разом з порізаними яблуками в банки. На кожну банку – 1 яблуко. Додати по 1/3 ч. ложки лимонної кислоти.
- Для маринаду в воду додати сіль і цукор, довести до кипіння.
- Гарячим розсолом залити банки, залишити на 5-10 хвилин. Злити назад в каструлю.
- Закип’ятити і знову залити ним помідори в банках. Закрутити стерильними кришками. Перевернути горлечком вниз, вкутати до повного вистигання.
8. Мариновані помідори з медом і часником
На три літрові банки:
- маленькі тверді помідори
- 1 головка часнику
- 3 ст. ложки солі
- 6 ст. ложок меду
- 3 суцвіття кропу
- 2 листки хрону
- 6 листків чорної смородини
- 6 гвоздичок
- 9 горошин чорного перцю
- 2,5 літри води
Приготування:
- Часник порізати поздовжніми пластинками.
- У помідорів зрізати верхівки, зробити в центрі надріз і нашпигувати часником.
- У стерилізовані банки класти хрін, кріп, смородину і помідори.
- У воду додати перець, гвоздику, сіль, мед, все закип’ятити.
- Залити маринадом помідори, прикрити кришкою, залишити хвилин на 5. Злити маринад назад в каструлю, закип’ятити. Повторити процедуру 2 рази, після чого банки закатати, перевернути, закутати до повного охолодження.
9. Квашені помідори з петрушкою та часником
Що потрібно:
- 5 кг помідорів (бажано сливочок)
- 3 л. води
- 6 ст. ложок нейодованої солі
- часник
- зелена петрушка
Приготування:
- Часник почистити, розділити на зубці. Якщо великі, розрізати вздовж.
- Петрушку помити і розділити на гілочки.
- Помідори помити, ножем зробити на «дупці» конусоподібний надріз. Запхати в кожен отвір маленьку гілочку петрушки і зубок або шматочок часнику.
- Покласти в банку або каструлю.
- У 3 л води розчинити 6 ст. ложок солі. Залити цим розчином помідори. Поставити в темне місце для квашення.
10. Помідори в желе
На 1 банку ємністю 0,5 л:
- 300-350 г помідорів
- ½ цибулини
- 1 лавровий лист
- кріп, перець чорний горошком
- 2-3 зубці часнику
Приготування:
- Помідори порізати на четвертинки. Часник і кріп порізати. Цибулю порізати півкільцями.
- У підготовлені банки щільно укласти нарізані помідори разом зі спеціями.
- 25 г желатину (2 ст. ложки з верхом) який залити 1 скл. кип’яченої води і залишити на 40-60 хв для набухання. Поставити на вогонь і розчинити, постійно помішуючи, не кип’ятити!
- Для заливки взяти 3,5 склянки води, додати в неї 45 г солі (1,5 ст. ложки без верху) і 40 г цукру. Закип’ятити.
- З’єднати заливку з желатином. Для цього в заливку влити попередньо приготовлений розчин желатину, довести до кипіння і залити помідори. Закатати банки, перевернути догори дном, вкутати до охолодження.
11. Помідори «Їжачки»
Що потрібно:
- невеликі помідори
- часник
Для маринаду:
- 1 л води
- 3 ст. ложки цукру
- 1 ст. ложка солі
- оцтова есенція (70%)
Приготування:
- Підготувати часник – почистити і порізати тонкою соломкою.
- У кожному помідорі зубочисткою зробити проколи. У ці проколи вставляти часникову соломку.
- Скласти «їжачків» у чисті простерилізовані банки. Приготувати маринад: у воду додати сіль і цукор, довести до кипіння і залити в банки. Через 5-7 хвилин маринад злити, знову закип’ятити і знову залити в банки. В кожну банку додати влити оцтову есенцію (з розрахунку 0,5 ч. ложки на літрову банку і закатати. Перевернути, вкутати, залишити до повного охолодження.
12. Помідори, консервовані «всуху»
Що потрібно:
- помідори повинні бути тверденькі, з непошкодженою шкіркою.
- спирт (з розрахунку 1 десертна ложка для банки ємністю 1 л)
Приготування:
- Ретельно вимити і висушити помідори. Скляні банки помити і висушити в гарячій духовці на маленькому вогні.
- У підготовлену банку налити спирт, підпалити довгою паличкою. Обережно: обличчям до банки не наближайтеся, щоб уникнути опіків! Після того, як спирт спалахне і прогорить повністю, швиденько покласти підготовлені помідори і закрутити банку. Зберігати в темному прохолодному місці протягом 2-3 місяців. Такі помідори при відкриванні повністю зберігають свіжий вигляд, колір і смак.