5 секретів приготування ідеальної кави, про які ви могли не знати
- Якщо смакування ранковою кавою – найулюбленіша частина вашого дня, тоді вам просто необхідні ці поради.
Охолоджуйте кавові зерна
Як свідчить Нью-Йорк Таймз, нещодавнє дослідження показало, що охолодження кавових зерен перед подрібненням надає їм більш насичений та високоякісний смак: “З охолоджених зерен виходять менші, рівномірні за розміром частини, що дозволяє отримати більше аромату з меншої кількості кави”. Покладіть необхідну кількість кавових зерен в герметичний контейнер та поставте в морозильну камеру перед сном. Прокинувшись зранку, змеліть їх та приготуйте собі запашний напій.
Користуйтеся терезами
Ця порада може здатися безглуздою, однак використання терезів для приготування кави – доволі простий спосіб поліпшити її якість. Одним з найважливіших аспектів приготування незрівнянної чашки кави є співвідношення зерна/вода. Американська Асоціація «The Specialty Coffee Association of America» використовує такий коефіцієнт співвідношення: 55 грамів кави на кожен літр води. Таким чином ми бачимо, що цифрові ваги – це недороге доповненням до вашої кухні і чудовий гарант того, що ви приготуєте найкращу в світі каву.
Подрібнюйте каву безпосередньо перед приготуванням
Хоча купівля меленого зерна може заощадити вам пару хвилин вранці, така кава з часом втрачає свій аромат в результаті тривалого впливу повітря. Ось чому також важливо тримати зерна в контейнері з герметичною прокладкою для найдовшого збереження їхнього аромату та свіжості. Самостійне подрібнення зерна – це досить делікатний процес і саме тому важливо придбати якісний гріндер. Ножові кавомолки ефективніші, результат у них виходить більш однорідним, ніж в дешевших жорнових, а також рівномірно виділяється аромат, що сприяє кращому смаку.
Звертайте увагу на якість води
Типова чашка кави майже на 99 % складається з води. Тому якщо вода, яку ви використовуєте, має неприємний запах, швидше за все, такою буде і кава. При можливості використовуйте найчистішу воду для варіння, тоді кава смакуватиме вам так, як ви цього бажаєте. Також важливо переконатися, що ваша вода має потрібну температуру для максимальної екстракції аромату. Згідно з твердженнями “The Specialty Coffee Association of America”, вона має становити від 92 до 93 градусів Цельсія.
Придбайте фільтр для крапельного заварювання
Налаштування такого фільтру вимагає більше зусиль, ніж користування автоматичною кавоваркою, однак він дозволить вам налаштовувати різноманітні варіанти приготування кави за власним розсудом та обирати її смак. Також на відміну від багатьох автоматичних кавоварок, які готують напій шляхом пропускання крізь гущу кількох невеликих потоків води, при крапельному заварюванні зерна заливаються одним сталим потоком, а це дозволяє скоротити втрату тепла, яка виникає при збільшенні площі поверхні. Крім того, за допомогою гарячої води ваша кава приготується набагато швидше.