Чим відрізняється ЛАТТЕ від КАПУЧИНО
Якщо вірити легенді, кавова традиція зародилася в Ефіопії, завдяки пастуху, який зауважив, що поведінка його кіз, які наїлися кавових зерен, стає жвавішою. З тих пір традиція кавової церемонії поширилася по всій планеті, видозмінюючись і піддаючись місцевому впливу.
Зараз вже навряд чи знайдеш адепта сучасної культури, який не пробував би капучино або латте. Але чи багато хто знає, чим вони відрізняються один від одного? А то, що в слові «капучино» немає подвоєних приголосних, а в слові «латте» наголос падає на перший склад?
Основна різниця між капучино і латте полягає в тому, що капучино – це кава, а латте – кавовий напій (або кавовий коктейль). Це означає, що пропорція кави в капучино, щодо загального обсягу напою, істотно більше, ніж в латте. За класичним рецептом латте, на одну частину еспресо припадає дві частини молока і одна частина молочної піни, в той час як капучино передбачає в рівних частках еспресо, гаряче молоко і молочну піну.
Латте і капучино відрізняються і по типу пінки. Молочна піна в обох напоях повинна бути однорідною, без бульбашок повітря. У порівнянні з легкою піною латте, в капучино вона густіша і щільніша. Завдяки цьому можна перевірити, чи була піна приготовлена правильно: якщо вона не падаэ під вагою ложки цукру – значить, правильно.
Капучино і латте ріднить не тільки країна, з якої походять обидва напої, але частково й спосіб приготування: спочатку наливають каву, а потім вливають молоко, нагріте до температури 60-70 градусів (на відміну від кави латте макіато, рецепт якого передбачає, що каву додають до молока).
Наступною відмінністю є спосіб подачі. Для того щоб отримати кращий баланс еспресо і молока, капучіно подають в чашках ємністю від 150 до 180 мл. Бажано, щоб верх чашки розширювався, для того, щоб молочної піни вистачило на весь обсяг кави.
Латте подається в айриш-келиху, який представляє собою келих з ручкою з термостійкого скла для подачі гарячих напоїв. Обсяг келиха – 240-360 мл. Температура кави при подачі в обох випадках повинна становити 60-70 градусів. Примітно, що при вливанні збитого молока в чашку утворюються візерунки. Техніка малювання візерунків називається латте-арт.
висновки:
- Капучино є кава, а латте – кавовий напый або кавовий коктейль. Пропорції «кава – молоко – молочна піна» в капучино представлені в рівних частках, в той час як в латте на одну частину еспресо припадає дві частини молока і одна частина молочної піни.
- Піна капучино густіша і щільна в порівнянні з латте.
- Спосіб приготування латте і капучіно однаковий.
- Капучино подають в чашках, які розширюються до верху, ємністю 150-180 мл, а латте – в айриш келихах, об’ємом 240-360 мл.