ПТИЦЯ НА РІЗДВО: ІНДИЧКА, КАЧКА, ГУСАК
9 правил поводження з домашньою птицею
- Щоб зробити індичку ароматніше, додайте до неї трохи гвоздики і зелені естрагону під час тушкування.
- Якщо у вас птах невеликого розміру, відваріть його та подавайте з соусом.
- При фаршируванны домашньої птиці не слід класти занадто багато фаршу всередину, так як шкіра від тепла сильно стискається і може луснути.
- Якщо при обробці птиці розлилася жовч, те місце, куди вона потрапила потрібно ретельно протерти сіллю і промити холодною водою.
- Перед патранням жирного гусака краще подовше потримати його в холодильнику, так як гарненько охолоджену птицю легше потрошити.
- Старого гусака краще тушкувати, а не фарширувати.
- Для того, щоб качка добре підрум’янилася, перед смаженням змастіть її сметаною, а перед закінченням смаження полийте холодною водою.
- Для отримання апетитної скоринки у гусака, його потрібно перед смаженням натерти лимонним соком.
- Якщо при обсмажуванні птах зверху сильно підрум’янився, а всередині залишився сирим, його можна прикрити вологим пергаментним папером і поставити досмажуватися.
Індичка, фарширована по-старовинному
Складові:
- Індичка (4-4, 5 кг) – 1 шт.
- Бекон – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Селера (стебло) – 5 шт.
- Фарш свинячий – 600 г
- Пюре картопляне – 1,5 склянки
- Олія – за смаком
Спосіб приготування
Індичку промиваємо та просушуємо. Цибулю, селеру та бекон дрібно нарізаємо й обсмажуємо в олії.
Додаємо свинячий фарш, солимо, перчимо і тушкуємо до готовності. Додаємо картопляне пюре і вийшла сумішшю начиняє індичку. Зашиваємо, викладаємо на деко, укритий фольгою, ставимо індичку в розігріту до 160 ° С духовку і смажимо до готовності.
Готову індичку викладаємо на тарілку, знімаємо нитки, виймаємо начинку і подаємо.
Гусь з яблуками та родзинками
Складові:
- Гусь (близько 4 кг) – 1 шт.
- Яблука – 1 кг
- Родзинки (без кісточок) – 100 г
- Розмарин – 1 ч.
- Майоран – 1 ч.
- Майонез – за смаком
- Сіль — за смаком
- Перець чорний – за смаком
Спосіб приготування
Гусака ретельно промиваємо та обсушуємо. Майонез змішуємо з сіллю і прянощами й натираємо цією сумішшю гусака. Очищаємо яблука, розрізаємо на 4 частини, видаляємо насіння, змішуємо з родзинками і начиняє цієї начинкою гусака.
Отвір в черевці зашиваємо, гусака викладаємо на деко і ставимо в розігріту до 175 ° С духовку. Смажимо гусака 3,5 – 4 години, періодично поливаючи птицю соком, який утворюється під час смаження.
Готового гусака викладаємо на блюдо, виймаємо з нього нитки, прикрашаємо зеленню.
Гусак з фаршем і кислою капустою
Складові:
- Гусак (близько 4 кг) – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста (нарізана) – 3 склянки
- Фарш м’ясний – 730 г
- Капуста кисла – 1,5 кг
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
Спосіб приготування
Гусака ретельно промиваємо й обсушуємо. Натираємо птицю сіллю й перцем. Розігріваємо на пательні гусячий жир і обсмажуємо в ньому цибулю. Змішуємо цибулю з фаршем і начиняємо ним гусака.
Викладаємо гусака на деко, ставимо в попередньо розігріту до 180 ° С духовку і смажимо до готовності, часто поливаючи птицю витоплюється при смаженні жиром. Кислу капусту заправляємо гусячим жиром і поміщаємо на 45 хвилин в духовку.
Готового гусака викладаємо на тарілку, навколо викладаємо капусту і подаємо.
Качка, фарширована локшиною і грибами
Складові:
- Качка – 1 шт.
- Масло топлене – 100 г
- Борошно – 3, 2 склянки
- Яйця – 3 шт.
- Вода – ¼ склянки
- Сіль — за смаком
- Перець – за смаком
- Зелень петрушки – за смаком
- Гриби сушені – 40 г
- Цибуля – 100 г
- Масло вершкове – 2 ст. ложки
- Сметана – 2 склянки
Спосіб приготування
Готуємо фарш
Гриби промиваємо, відварюємо і нарізаємо соломкою. Цибулю дрібно нарізаємо, обсмажуємо, змішуємо з грибами і знову обсмажуємо.
Готуємо лапшу
З 3 склянок борошна і двох яєць замішуємо тісто, поступово додаючи воду. Солимо і добре вимішуємо тісто. Після поділяємо тісто на 2-3 частини і дуже тонко розгортаємо.
Даємо коржам злегка просохнути, потім складаємо в кілька шарів, тонко нарізаємо соломкою та просушуємо. Локшину, що вийшла, відварюємо до напівготовності в бульйоні, в якому варилися гриби, відкидаємо на друшляк і змішуємо з цибулею та грибами.
Додаємо дрібно нарізану зелень петрушки, сіль, перець, сире яйце і акуратно перемішуємо.
Готуємо качку
Підготовлену качку викладаємо спиною на обробну дошку, робимо поздовжній розріз на грудинці та знімаємо шкіру разом з м’ясом, залишивши крила і ніжки. Зрізаємо м’ясо з тушки, відбиваємо та рівномірно розкладаємо по шкірі. Солимо, перчимо і викладаємо на м’ясо гіркою готовий фарш. Шкіру зашиваємо, надавши блюду форму качки, ніжки і крильця прив’язуємо до тушки товстою ниткою. Обсмажуємо качку на розпеченій пательніі з жиром до утворення золотистої скоринки.
Перекладаємо качку в гусятницю, заливаємо підливою і тушкуємо при тихому кипінні до готовності. За 3 – 5 хвилин до закінчення готування, вливаємо сметану й кладемо лавровий лист. Готову качку обробляємо на порції та подаємо з моченими яблуками або маринованими фруктами.
Готуємо підливу
Для підливи в посуді з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, всипаємо борошно і підсмажуємо до світло-коричневого кольору. Далі невеликими порціями додаємо відвар, в якому варилася локшина і, безперервно помішуючи, доводимо до консистенції сметани. В кінці солимо.
Гусак з фруктами та горіхами
Складові:
- Гусь (3,5-4 кг) – 1 шт.
- Яблука – 750 г
- Горіхи – 100 г
- Чорнослив – 50 г
- Курага – 50 г
- Апельсин – 50 г
- Часник – за смаком
- Сіль — за смаком
- Паприка – за смаком
Спосіб приготування
Гусака ретельно промиваємо й обсушуємо. Яблука промиваємо, розрізаємо на 4 частини, видаляючи насіння, і змішуємо з чорносливом, горіхами, курагою та часточками апельсина.
Натираємо гусака сіллю, перцем і всередині часником. Начиняємо його фруктовою сумішшю, зашиваємо, викладаємо на глибоке деко, поруч кладемо очищену головку цибулі, яблука та ставимо в попередньо розігріту до 180 ° С духовку.
Обсмажуємо гусака до готовності, часто поливаючи птицю жиром, що витоплюється. В кінці готування поливаємо гусака апельсиновим соком і підрум’янюємо. Готового гусака подаємо з яблуками і часточками апельсина.
Качка з грибами
Складові:
- Качка – 1 шт.
- Олія – 100 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Борошно – 1 ст. ложка
- Помідор – 3 шт.
- Гриби свіжі – 500 г
- Сіль — за смаком
- Перець чорний – за смаком
Спосіб приготування
Качку поділяємо на порційні шматочки, заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Після воду подсаливаем і варимо птицю до м’якості.
Цибулю нарізаємо, злегка обсмажуємо, додаємо борошно і прожарюємо. Помідори обшпарюємо окропом, знімаємо шкірку і натираємо на тертці. Кладемо помідорне пюре до луку і додаємо трохи бульйону, в якому варилася качка. У цей соус викладаємо качку, додаємо очищені і нарізані гриби, солимо і тушкуємо до готовності на слабкому вогні.
Готову качку посипаємо чорним перцем і подаємо.
Качка з цілими головками цибулі
Складові:
- Качка – 1 шт.
- Олія – 100 г
- Вино – 100 г
- Цибуля ріпчаста (дрібна) – 35 шт.
- Борошно – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л
- Перець – за смаком
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування
Качку потрошимо, ретельно промиваємо, солимо, посипаємо перцем і обсмажуємо до утворення рум’яної скоринки. Потім заливаємо трьома склянками гарячої води з додаванням вина та тушкуємо 30 хвилин. Після додаємо очищену цибулю.
Пасероване борошно змішуємо з цукром, розводимо водою та вливаємо в каструлю. Тушкуємо качку на слабкому вогні до готовності, періодично перевертаючи.
Готову качку викладаємо на тарілку, навколо кладемо цибулю і поливаємо соусом.
Індичка з рисом
Складові:
- Індичка (невелика) – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Олія – 4 ст. л.
- Рис – 1 склянка
- Ізюм – 50 г
- Зелень петрушки – за смаком
- Тельбухи індички
Спосіб приготування
Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо. Серце, печінка і шматочки шкіри з шиї нарізаємо, додаємо до цибулі і трохи обсмажуємо. Потім додаємо рис, перемішуємо, обсмажуємо і вливаємо трохи води. Коли рис набубнявіє, солимо, перчимо, додаємо ізюм, дрібно нарізану зелень і добре перемішуємо.
Цією сумішшю наповнюємо індичку, зашиваємо і зверху поливаємо маслом. Духовку розігріваємо до середньої температури, ставимо індичку та смажимо до готовності.
Готову індичку викладаємо на блюдо і подаємо з соліннями.
Качка з вершками
Складові:
- Качка – 800 г
- Масло вершкове або маргарин – 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вино червоне сухе (виноградне) – 100 г
- Соус червоний – 400 г
- Вершки – 1 стакан
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування
Підготовлену тушку качки припускаємо в невеликій кількості води до м’якості, додавши масло та нарізані невеликими шматочками моркву та цибулю. Після вливаємо вино, червоний соус і тушкуємо до готовності.
У самому кінці додаємо вершки і проварюємо 8-10 хвилин. Готову качку викладаємо на блюдо і поливаємо соусом, в якому вона тушкувалася.