Смачні соуси до риби: ідеальна можливість перетворити звичайну рибу на ресторанну страву
Буває наготуєш побільше м’яса або риби й сподіваєшся, що пару днів до плити підходити не доведеться. Але домочадцям вже на другий день хочеться чогось новенького та смачненького. Урізноманітнити звичні страви можна за допомогою соусів.
Ми підібрали смачні й різноманітні рецепти соусів до риби та з задоволенням поділимося з вами секретами їх приготування.
Соус до червоної риби
Соуси зволожують сухі продукти та роблять прісний смак їжі більш виразним. Їх варто навчитися робити та використовувати в готуванні.
На відміну від магазинних, у соусах до риби, приготованих у домашніх умовах, не відчувається присмак оцту та хімії. Цей соус до червоної риби за смаком нагадує тартар.
Інгредієнти:
- часник – 2 зубчики;
- мариновані огірки – 3 шт.;
- сметана – 120 г;
- кріп – кілька гілочок.
Готується соус за лічені хвилини:
Складіть у чашу блендера часник, мариновані огірки та кріп й ретельно подрібніть. Додайте сметану та перемішайте ложкою, не збиваючи.
Вершковий соус до риби
Білий вершковий соус до риби відмінно підкреслить смак риби. Він замаскує будь-які недоліки у готуванні, а також смакові особливості річкової риби.
Базові інгредієнти:
- вершкове масло – 50 г;
- вершки – 100 г;
- борошно – 1 ч. л.;
- лимон – 1/2 шт.;
- сіль;
- мелений перець;
- зелень.
Як приготувати білий соус до риби з вершків (рецепт з фото покроково)
- З лимона вичавить сік.
- Обсмажте на сухій сковороді муку до кремового кольору.
- Розтопить вершкове масло у сотейнику.
- У розтоплене вершкове масло всипте борошно. Добре перемішайте.
- Поставте соус на невеликий вогонь та тонкою цівкою влийте вершки.
- Якщо хочете соус із зеленню, то подрібніть зелень розмарину, кропу або петрушки й додайте її після вливання вершків. Без зелені соус теж смачний.
- Постійно помішуючи, проваріть 2 хвилини, щоб загус.
- Додайте сіль та перець.
- Влийте лимонний сік й перемішайте.
Базовий вершковий соус можна пристосувати під різні види риби. Якщо готуєте:
- червону рибу, то додайте тертий сир, після того як влили вершки;
- скумбрію – гірчицю;
- річкову рибу – додайте пряні трави й сік лайма.
Соус до смаженої риби
Соєво-винний соус до риби має яскравий та насичений смак. Чудово підходить до запеченої або смаженої риби. Навіть суха риба, наприклад, тріска або судак дуже виграє з таким соусом.
Інгредієнти:
- біле вино – 200 мл;
- духмяний перець – 2-3 горошини;
- лавровий лист – 1 шт.;
- оливки – 5 шт.;
- помідор – 1 ст. л.;
- табаско – 2 краплі;
- базилік – щіпка;
- орегано – щіпка;
- чебрець – щіпка;
- цукор – 1 ч. л.;
- бульйон (будь-який) – 100 мл;
- соєвий соус – 2 ст. л.;
- часник – 3 зубчики;
- розтоплене вершкове масло – 1 ст. л.;
- петрушка – кілька гілочок.
Як готувати соус до смаженої риби:
- Підготуйте помідори та оливки. Для цього подрібнить ножем зелені оливки. З томатів зніміть шкірку та видаліть ложкою насіння. Поріжте дуже дрібно ножем. Для соусу знадобиться 1 столова ложка.
- Подрібніть петрушку.
- Розтопіть вершкове масло (потрібно 1 ст. л.).
- Вилийте вино у сотейник, додайте три горошини духмяного перцю та лавровий лист. Проваріть близько 5 хвилин. Вино має упаритися на 1/2.
- Зніміть вино з вогню та дістаньте перець з лавровим листом.
- Додайте по щіпці: орегано, чебрецю, базиліку. Спеції можна брати сухі або свіжі.
- Додайте бульйон, соєвий соус та цукор. Якщо вино кисле, то цукру знадобиться трохи більше. Соус повинен мати кисло-солодкий смак. Проваріть соус пару хвилин.
- Знову процідіть від спецій. Додайте для гостроти пару крапель табаско, подрібнені помідори, оливки та часник. Доведіть до кипіння.
- Додайте петрушку, перемішайте й зніміть з вогню.
- Влийте вершкове масло та подавайте до риби.
Соус по-польськи до риби
Такий соус добре поєднується з білою смаженої або відвареної рибою. Попри оригінальне поєднання продуктів, соус виходить смачний.
Для приготування соусу знадобиться:
- яйця варені – 2 шт.;
- вершкове масло – 100 г;
- сік лимона – 12 шт.;
- зелень кропу або петрушки;
- сіль;
- чорний мелений перець;
- часник за бажанням.
Як готувати польський соус до риби
- Розтопити вершкове масло у
сотейнику на невеликому вогні. - Подрібніть відварені яйця та
зелень ножем (часник за бажанням) та додайте у вершкове масло. Доведіть соус до
кипіння, постійно помішуючи. Влийте сік лимона, додайте сіль та перець за
смаком. Соус готовий.
- Розтопити вершкове масло у
Щоб побачити наочно, який соус виходить, дивіться відео.