Спеції для кави — правила застосування та список добавок
Додавати в каву різні спеції – ця традиція прийшла до нас з Сходу. Багато приправ здатні не тільки нейтралізувати шкідливий вплив кофеїну, але і надати неповторний смак і аромат напою.
10 найпопулярніших спецій для кави
Існує величезна кількість спецій для кави, з допомогою яких можна урізноманітнити смак напою. Деякі люди віддають перевагу кислому смаку, інші – гоструватому.
Багато людей додають спеції для кави з метою збереження свого здоров’я, адже вони володіють корисними властивостями.
Незвичайні добавки
Прийнято вважати, що кава йде доповненням до основної трапези, але в багатьох країнах напій роблять цілком самостійною стравою, додаючи в неї різні продукти і домагаючись незвичайних смакових поєднань. Наприклад, жителі Фінляндії люблять заливати шматочки сиру кавовим напоєм, а потім їсти тягучий продукт і одночасно пити коричневу рідину.
У В’єтнамі до кави подають омлет, приготовлений на згущеному молоці. Частування виходить солодким, тому виступає в якості десерту. У Скандинавії каву готують з алкоголем. Завдяки цьому напій виходить зігріваючим і розслаблюючим. Дуже часто додатковими інгредієнтами є часник, сіль, інжир, фініки, конюшина, цитрусові.
Правила застосування спецій
Якщо добавки в каву використовуються вперше, необхідно слідувати деяким правилам, щоб не зіпсувати враження від кінцевого результату:
- Слід починати додавати прянощі дуже маленькими порціями. Це дозволить зрозуміти, чи подобається вам смак і аромат, а після регулювати кількість.
- Не потрібно поєднувати більше трьох приправ: це тільки зіпсує напій.
- Краще купувати прянощі для кави в цілісному вигляді, а вже в домашніх умовах їх перемелювати.
З часом прянощі втрачають смак і аромат, купивши їх на ринку, можете нарватися на неякісний порошок.
Як підібрати спеції до кави
Приправа для кави здатна зробити напій яскравіше і більш насиченіше, а також додати йому корисних властивостей. Щоб підібрати спеції, необхідно враховувати кілька моментів:
- Посилять аромат такі добавки, як часник, перець або сіль.
- Освіжать – цитрус, імбир.
- Каву з молоком відмінно доповнять кардамон, кориця, ваніль. Вони підкреслять солодкі нотки.
- Пряний смак додадуть мускатний горіх або гвоздика.