Випічка, салати і смузі: 15 крутих та оригінальних рецептів з яблуками

Яблучний сезон оголошується відкритим! І якщо у вас теж повно яблук і ви не знаєте, що з ними робити, окрім соку та повидла, тоді ось вам 15 неймовірно крутих та оригінальних рецептів з яблук – від салатів до випічки, пиріжків, запіканок та смузі. Ви неодмінно повинні це спробувати!

🍏 Чи знали ви що…
Яблука вважаються одними з найбільш універсальних і доступних дієтичних фруктів, багатих на сік, клітковину, вітаміни і мікроелементи.

1. Сирна запіканка з яблуками

Інгредієнти:

  • 100 г вершкового масла;
  •   150 г цукру + 2 столові ложки для посипки;
  •   4 яйця;
  •   600 г сиру;
  •   4 столові ложки манної крупи;
  •   4 великих яблука.

Спосіб приготування:

Змішайте вершкове масло з цукром. Не перестаючи помішувати, по одному додайте яєчні жовтки. Додайте сир, манку, збиті яєчні білки і перемішайте до однорідної консистенції.

Очистіть яблука і видаліть серцевину. Розріжте їх поперек на вісім часточок, викладіть у форму для запікання і посипте цукром. Зверху розподіліть сирну суміш. Випікайте в розігрітій до 200°C духовці 50 хвилин. Перед подачею остудіть запіканку.

2. Салат з яблуком і куркою

Інгредієнти:

  • 1 середня картоплина;
  •   1 куряча грудка;
  •   1 яблуко;
  •   сіль за смаком;
  •   оливкова олія;
  •   листя базиліку.

Спосіб приготування:

Наріжте очищену картоплю і курку однаковими кубиками. Варіть їх на пару до готовності, приблизно 20 хвилин. Потім остудіть. Очистіть яблука і наріжте їх такими ж кубиками. Змішайте з іншими інгредієнтами, приправити сіллю, полийте олією і прикрасьте листям базиліку.

3. Варення з яблук і апельсина

Інгредієнти:

  • 1 кг яблук;
  • 1 апельсин;
  • 600 г цукру.

Спосіб приготування:

Очистіть яблука від шкірки і насіння. Наріжте плоди невеликими кубиками.

Зріжте з апельсина цедру і білий прошарок. Цедру і апельсинову м’якоть без кісточок наріжте шматочками. Пропустіть їх через м’ясорубку або подрібніть в блендері.

Викладіть яблука і апельсин в каструлю і засипте цукром. Перемішайте і доведіть до кипіння на слабкому вогні. Готуйте варення, помішуючи, ще приблизно 50 хвилин.

4. Запечені яблука-чізкейк

Інгредієнти:

  • 60 г вершкового масла;
  •   2 столові ложки коричневого цукру;
  •   1 чайна ложка кориці + трохи для посипання;
  •   4 великих яблука;
  •   500 г вершкового сиру (можна замінити на домашній крем-сир);
  •   60 г цукрової пудри;
  •   щіпка ваніліну;
  •   1 пісочне печиво.

Спосіб приготування:

Змішайте розтоплене масло, цукор і корицю. Відріжте у яблук верхівки, видаліть м’якоть і помістіть їх в форму для запікання. Змастіть яблука зсередини масляною сумішшю і поставте в розігріту до 200 ° C духовку на 20 хвилин.

Збийте міксером сир, пудру і ванілін. Наповніть яблука начинкою і випікайте ще 10 хвилин. Посипте корицею і розкришеним печивом.

5. Яблучні кільця у фритюрі

Інгредієнти:

  • 180 мл молока;
  •   1 яйце;
  •   100 г борошна;
  •   1 чайна ложка розпушувача;
  •   8 столових ложок цукру;
  •   3 ½ чайної ложки кориці;
  •   ¼ чайної ложки солі;
  •   500 мл рослинної олії;
  •   3 великих яблука.

Спосіб приготування:

Змішайте молоко, яйце, борошно, розпушувач, 2 ложки цукру, ½ чайної ложки кориці і сіль до однорідної консистенції. В іншій ємності з’єднайте залишки цукру і кориці.

У глибокій сковороді розігрійте олію. Очистіть яблука, видаліть серцевину і наріжте кільцями. Беріть по кілька кілець, опускайте в кляр, а потім – в олію. Підсмажуйте по 1-2 хвилини з кожного боку до появи рум’яної скоринки.

Викладіть готові яблучні кільця на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир. Посипте корицею та цукром.

6. Смузі з яблуком, огірком, авокадо і м’ятою

Інгредієнти:

  • 1 великий огірок;
  •   1 зелене яблуко;
  •   ½ авокадо;
  •   кілька гілочок м’яти;
  •   1 столова ложка меду;
  •   велика жменя кубиків льоду.

Спосіб приготування:

Наріжте очищений огірок, яблуко і авокадо середніми шматочками. Викладіть в блендер, додайте м’яту, мед і збийте. Всипте лід і збийте ще раз.

7. Запечені яблука в горіховій паніровці з родзинками

Інгредієнти:

  • 50 г родзинок;
  •   50 мл рому;
  •   4 яблука;
  •   1 лимон;
  •   30 г мигдалю;
  •   30 г волоських горіхів;
  •   30 г фундука;
  •   60 г коричневого цукру;
  •   1 чайна ложка меленої кориці;
  •   60 г вершкового масла + трохи для змащування;
  •   4 палички кориці.

Спосіб приготування:

Замочіть родзинки в ромі. Очистіть яблука, виріжте у них серцевини і полийте соком цілого лимона.

Змішайте мигдаль, волоські горіхи, фундук, половину цукру і мелену корицю. Покрийте яблука частиною розтопленого масла і обваляйте в горіхової суміші.

Змастіть форму для запікання маслом і викладіть туди яблука. З’єднайте родзинки, 20 г масла і цукор, що залишився. Начиніть цією сумішшю яблука.

Разом з начинкою застроміть в яблука палички кориці. Полийте фрукти розтопленим маслом. Запікайте 30 хвилин при температурі 180°C.

8. Яблучні оладки з корицею

Інгредієнти:

  • 1 яйце;
  •   150 мл молока;
  •   160 г борошна;
  •   1 щіпка солі;
  •   1 чайна ложка розпушувача;
  •   100 г цукру;
  •   1 чайна ложка кориці;
  •   2-3 яблука;
  •   ½ лимона;
  •   3-5 столових ложок рослинної олії.

Спосіб приготування:

Яйце збийте з молоком. Борошно змішайте з сіллю і розпушувачем. Додайте яєчно-молочну суміш і знову збийте. Цукор з’єднайте з корицею.

Яблука очистіть, видаліть з них серцевину, наріжте круглими скибочками не товстіше половини сантиметра. Полийте лимонним соком, щоб вони не темніли.

У сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Яблучні скибочки обваляйте в цукрі з корицею, а опісля умочіть в тісто і обсмажуйте по 2-4 хвилини з кожного боку.

9. Пиріжки з яблуками з тіста на сметані

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  •   125 г сметани;
  •   2 чайні ложки води;
  •   ¼ чайної ложки соди;
  •   125 г маргарину;
  •   325 г борошна;
  •   ½ чайної ложки солі;
  •   7 столових ложок цукру;
  •   1 чайна ложка розпушувача;
  •   1 кг яблук;
  •   25 г вершкового масла.

Спосіб приготування:

1 яйце збийте зі сметаною, водою і содою.

Заморожений маргарин натріть на крупній тертці. Потроху посипайте борошном і перемішайте, щоб шматочки розкришилися. Додайте сіль, 2 столові ложки цукру і розпушувач. Влийте яєчно-сметанну суміш і перемішайте. Поступово додавайте борошно, що залишилося і замісіть тісто. Загорніть його в плівку і на 20-30 хвилин залишіть в холодильнику.

Яблука очистіть від шкірки, виріжте серцевину, натріть на крупній тертці.

У сковороді на середньому вогні розтопіть вершкове масло. Тушкуйте фрукти 2-3 хвилини. Відкиньте на друшляк і остудіть.

Тісто розділіть на невеликі шматочки і тонко розкатайте. На кожен покладіть начинку і вполовину менше цукру. Заліпіть краю.

Викладіть пиріжки з яблуками на деко, застелене пергаментним папером. Зверху змастіть збитим яйцем. Випікайте 20-25 хвилин при температурі 180°С.

10. Салат з яблуком, куркою, селерою, виноградом і волоськими горіхами

Інгредієнти:

  • 120 г волоських горіхів;
  •   1 половинка курячої грудки;
  •   сіль за смаком;
  •   мелений чорний перець – за смаком;
  •   рослинна олія;
  •   2 селери;
  •   1 яблуко;
  •   150 г винограду;
  •   60 г натурального йогурту;
  •   60 г майонезу;
  •   1 столова ложка лимонного соку.

Спосіб приготування:

Крупно подрібніть горіхи і викладіть їх на деко. Поставте в розігріту до 180 ° C духовку на 5 хвилин і остудіть.

Натріть грудку сіллю і перцем. Можна використовувати інші приправи на ваш смак. Обсмажте курку на розігрітій олії до готовності і остудіть.

Наріжте м’ясо великими кубиками, а селеру і яблуко – шматочками. Розріжте виноград навпіл і при необхідності видаліть кісточки. Додайте до інгредієнтів горіхи.

Змішайте йогурт, майонез, лимонний сік, сіль і перець. Додайте заправку в салат і перемішайте.

11. Класичний яблучний пиріг

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 220 г вершкового масла + трохи для змащування;
  •   300 г борошна + трохи для посипання;
  •   2 столові ложки цукру;
  •   ½ чайної ложки солі;
  •   1 столова ложка яблучного оцту;
  •   8-10 столових ложок холодної води.

Для начинки:

  • 1 ½ кг яблук;
  •   2 столові ложки лимонного соку;
  •   150 г цукру + трохи для посипання;
  •   2 столові ложки борошна;
  •   1 чайна ложка кориці;
  •   щіпка ваніліну;
  •   ¼ чайної ложки солі;
  •   30 г вершкового масла;
  •   1 яйце;
  •   1 столова ложка води.

Спосіб приготування:

У блендері подрібніть охолоджене масло і суміш борошна, цукру і солі. Додайте оцет і воду і замісіть тісто. Воно не повинно прилипати до рук. Викладіть тісто на присипану борошном поверхню, сформуйте дві однакових кулі і злегка притисніть руками. Обгорніть харчовою плівкою і приберіть в холодильник мінімум на 2 години.

Змастіть маслом круглу форму для випічки. На столі, присипаному борошном, розкачайте тісто в корж діаметром більше діаметра форми. Викладіть тісто у форму і притисніть його до дна і стінок. Поставте в морозилку на 10 хвилин.

Очистіть яблука, видаліть серцевину, розріжте навпіл і наріжте тонкими шматочками. Змішайте їх з лимонним соком, цукром, борошном, корицею, ваніллю і сіллю. Викладіть начинку на тісто і розкладіть по всій поверхні маленькі шматочки масла.

Розкачайте інше тісто в коло за розмірами форми, накрийте їм пиріг і міцно скріпіть краї тіста. Змастіть пиріг яйцем, збитим з водою, і зробіть зверху кілька прорізів, щоб повітря виходило назовні. Посипте пиріг цукром і випікайте при температурі 220 ° C 20 хвилин. Потім ще 40 хвилин при температурі 190°C.

12. Запечені яблука з сиром, бананом і безе

Інгредієнти:

  • 4 яблука;
  •   ½ банана;
  •   100 г сиру;
  •   2 столові ложки цукру;
  •   1 яєчний білок.

Спосіб приготування:

Зріжте у яблук верхівки, видаліть серцевини і викладіть фрукти на деко. Збийте банан і сир блендером до однорідної консистенції.

Начиніть сумішшю яблука і присипте частиною цукру. Поставте в розігріту до 180 ° C духовку на 10 хвилин.

Міксером збийте білок. Продовжуючи збивати, всипте цукор, що залишився. У вас повинен вийти густий крем. За допомогою кулінарного шприца або мішка викладіть його на яблука.

Запікайте їх при температурі 120 ° C ще 15-20 хвилин. Безе вийде з хрусткою скоринкою, але зсередини залишиться кремовим.

13. Пиріжки з яблуками, апельсином і коньяком

Інгредієнти:

  • 1 апельсин;
  •   40-50 г волоських горіхів;
  •   40-45 г родзинок;
  •   500 г яблук;
  •   160 г цукру;
  •   1 чайна ложка кориці;
  •   400 г борошна;
  •   1 щіпка солі;
  •   10 г розпушувача;
  •   40 мл коньяку;
  •   100 мл рослинної олії;
  •   1 чайна ложка цукрової пудри.

Спосіб приготування:

З апельсина зніміть цедру і натріть її на дрібній тертці. З фрукта вичавіть 100 мл соку, стежте, щоб в рідина не потрапили кісточки.

Горіхи розітріть в ступці. Ізюм на 15-20 хвилин замочіть в теплій воді.

Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину, а після наріжте плоди невеликими шматочками. Викладіть в каструлю і засипте 100 г цукру. Гасіть на маленькому вогні 10-15 хвилин або трохи довше, постійно помішуйте. За пару хвилин до готовності додайте ½ чайної ложки кориці. Остудіть. З’єднайте з половиною цедри, родзинками і горіхами.

У глибокій мисці перемішайте борошно з рештою цукру і кориці, сіллю, розпушувачем. Коньяк з маслом і апельсиновим соком з’єднайте в інший ємності. Опісля поступово вливайте в борошняну суміш, постійно помішуючи. Потроху підсипайте цедру. Замісіть однорідне тісто.

Розкачайте його тонким шаром і наріжте квадратними пластинами. Викладіть на кожну заготовку трохи начинки. Защипніть краю і злегка притисніть виделкою, щоб вони не розходилися. Викладіть пиріжки на застелений пергаментом деко. Випікайте 20-25 хвилин в розігрітій до 180 ° С духовці.

Перед подачею посипте цукровою пудрою.

14. Оладки з яблуками і бананом

Інгредієнти:

  • 1 яблуко;
  •   1 банан;
  •   250 мл кефіру;
  •   2 яйця;
  •   1 щіпка солі;
  •   2 столові ложки цукру;
  •   ½ чайної ложки соди;
  •   150-170 г борошна;
  •   1 щіпка ваніліну;
  •   2-3 столові ложки рослинної олії.

Спосіб приготування:

Яблуко очистіть, видаліть серцевину. Натріть на крупній тертці разом з бананом.

Кефір збийте з яйцями, сіллю, цукром і содою. Додайте борошно з ваніліном, а опісля – фрукти.

У сковороді розігрійте масло на середньому вогні. Викладайте по 1-2 столові ложки тіста і обсмажуйте оладки по 2-4 хвилини з кожного боку.

15. Яблучний штрудель

Інгредієнти:

  • 4 яблука;
  •   200 г коричневого цукру;
  •   150 г родзинок;
  •   трохи рослинної олії;
  •   300 г листкового тіста;
  •   1 яйце;
  •   60 мл молока.

Спосіб приготування:

Очистіть яблука і видаліть серцевину. Одне яблуко натріть на тертці, а решту розріжте навпіл і наріжте тонкими дольками. Змішайте яблука з цукром і родзинками.

Застеліть деко пергаментом і змастіть маслом. Розкачайте тісто в великий прямокутник і акуратно перенесіть на деко. Викладіть начинку і розподіліть уздовж довгої сторони тіста. Накрийте другою половиною тіста і мокрими руками скріпіть краї.

Збийте яйце з молоком, змастіть штрудель і зробіть на ньому поздовжні надрізи. Випікайте при температурі 200 ° C 35-40 хвилин, поки штрудель не підрум’яниться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: