В Україні існує сайт для перевірки однофамільців і картою їх проживання

У мережі вже кілька років працює карта України з пошуком рідних за прізвищем. При введенні прізвища в рядок пошуку, сайт зазначає місця, де воно найбільш поширене і повідомляє, яка кількість людей носить це прізвище.

На сайті під назвою “Рідні” – ridni.org можна перевірити кількість своїх однофамільців і дізнатися місця їх проживання в Україні. Після введення прізвища в рядок пошуку, програма видає карту, на якій позначені локації, де воно найбільш поширене, а також повідомляє кількість носіїв, найпопулярніші імена та міста, де живуть з таким прізвищем. Пошукова система пропонує й схожі до введеного прізвища.

Також функціонал сайту дозволяє дізнатись згадки заданого прізвища  у козацьких реєстрах від 1756 року.

Матеріали були взяті з архівів України і оцифровані. Про це повідомляють творці карти із товариства українських родовідників «Рідні».

“Весь Національний архівний фонд України в 680 архівних установах нараховує 37 млн одиниць зберігання. Знайти в числених каталогах архівні справи, стосовно населеного пункту ваших предків – справа рутинна і непроста. Протягом року ми працювали над оцифруванням і систематизацією різноформатних каталогів, щоб тепер мати можливість надавати зведений перелік джерел в короткий термін і в зручному форматі. Цей витяг ми називаємо джерельною довідкою”, – йдеться на сайті.

Наприклад, з прізвищем Гаврилів в Україні проживає 2335 людини. Більша частина з них – у Львові. Найбільше Мельників проживає в Києві (6587), Вінниці (2385) та у Львові (2173).

Одні з найпоширеніших українських прізвищ є Шевченко, Мельник, Бойко, Коваленко, Бондаренко, Ткаченко, Кавальчук, Кравченко, Олійник, Шевчук, Коваль, Поліщук, Бондар, Ткачук, Мороз, Марченко, Лисенко, Руденко, Гаврилюк.

На сайті також можна придбати цікаві тематичні сувеніри. Наприклад, замовити футболку з картою вашого прізвища, постер тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: