Дбаємо про здоров’я печінки за сніданком
Якщо ви хочете зберегти здоров’я печінки, доведеться забути про класичний на пострадянському просторі варіант сніданку, що включає бутерброди з ковбасою або сиром. Ковбасні вироби — не найкращий варіант для відновлення печінки. Крім цього з ранку краще не їсти продукти, що містять велику кількість легкозасвоюваних вуглеводів. До них відноситься манна каша, картопля і білий хліб. Якщо часто вживати подібну їжу, зростає ризик розвитку ожиріння і цукрового діабету II типу.
Для печінки корисно їсти на сніданок виноград, груші, різноманітні ягоди. Пити краще не чай або каву, а свіжовичавлений сік. У готові страви можна додавати пророщені зерна. Вони позитивно впливають на роботу печінки, завдяки присутності в складі великої кількості вітамінів і біологічно активних речовин. У скарбничку корисних для органу продуктів можна додати ще й бобові, а також кисломолочну продукцію низької жирності. Крім іншого вони поліпшать мікрофлору кишківника і забезпечать організм необхідним йому білком.
З ранку корисно вживати гречану і вівсяну каші. Не зашкодять печінки і мюслі, головне щоб вони були натуральними, і не містили цукор і шкідливі добавки. У каші можна додавати улюблений печінкою мед і насіння льону.
Якщо дотримуватися перерахованих вище порад, печінка буде завжди працювати в нормальному режимі, очищаючи організм від токсичних речовин. Головне при цьому не зловживати алкогольними напоями і жирними стравами.
Давайте уявімо нашу печінку.
Це найбільший орган в тілі, який важить від 2,4 до 3 кг. У ньому міститься близько 13% від загального об’єму крові вашого організму, і він виконує понад 500 функцій.
Але що ви робите щодня для догляду за цим важливим органом?
Якщо ви колись мали хвороби печінки, то знаєте, як це впливає на якість життя. Втома, погане травлення, слабкість, жовтяниця, біль у животі, затримка рідини тощо.
Ми орієнтуємося на зовнішній світ. Тиск і занепокоєння середовища помаленьку негативно впливає на наш організм, особливо на органи, які ми часто сприймаємо як належне.
Ми пропонуємо дещо просте, здорове і по-справжньому цікаве: піклуватися про здоров’я печінки за сніданком. Це дозволить цьому чудовому життєво важливому органу почати день найкращим чином.
Ми пояснимо докладніше.
1. Кава для печінки? Так, будь ласка
Це правда. Якщо ви колись замислювалися, чи корисна кава для печінки, то відповідь “так”.
За даними дослідження, проведеного вченими університетів в Единбурзі та Саутгемптоні у 2015 році, дві чашки кави на день знижують ризик розвитку хвороби печінки.
- Завдяки антиоксидантам кава знижує кількість ферменту ГГТП в крові. Цей фермент є біомаркером, який використовується для виявлення цирозу.
- Це також знижує поганий холестерин і бореться із запаленням клітин печінки.
Кава захищає здоров’я печінки.
Однак не варто нею зловживати. Чашечки зранку цілком достатньо, щоб розбудити вас і оптимізувати роботу печінки на весь день.
2. Часник на сніданок
Ми часто говоримо на нашому сайті про користь вживання часнику натщесерце. Якщо ви хочете подбати про здоров’я печінки, не ігноруйте цю здорову звичку. Це дуже добре для вас.
- Завдяки сірковмісним сполукам часник допомагає організму позбутися від токсинів.
- Часник містить велику кількість аліцину і селену – двох природних сполук, які борються із запаленням і стимулюють природну детоксикацію організму та обмінні процеси.
3. Тости з оливковою олією
Тости з оливковою олією – це страва смачна, здорова і дуже поширена серед мешканців середземноморського прибережжя.
- Візьміть хліб з цільного зерна, наприклад, житній, і підсмажте за власним смаком.
- Збризніть трохи оливковою олією і насолоджуйтеся. Ваша печінка подякує вам за жирні кислоти, зокрема олеїнову, яка допомагає зменшити рівень “поганого” холестерину і розширити артерії.
- Без сумніву, найефективніша речовина в оливковій олії – це гідрофільний екстракт, який прекрасно підходить для зцілення і регенерації клітин печінки.
4. Грейпфрут
Обирайте червоні грейпфрути. Вони містять найбільше лікопіну – каротиноїдного пігменту з потужнішим антиоксидантом, ніж вітаміни A і C, які також наявні в цьому фрукті.
Грейпфрут допоможе вам позбавитися від токсинів і навіть відновити запалені клітини печінки за допомогою жирних кислот. Цю дію виконує флавоноїд під назвою нарингенін.
5. Вівсянка від жирової хвороби печінки
Вівсянка – це тип зерна, який завжди варто їсти на сніданок. Вона дуже поживна, а також має очисну дію. Завдяки амінокислотам вона допомагає стимулювати виробництво лецитину в печінці.
- Лецитин – це неймовірна органічна речовина, яка допомагає очистити організм від токсинів.
- Овес регулює рівень цукру в крові та надає велику кількість рослинних білків, які дуже корисні для здоров’я печінки.
6. Авокадо
Рекомендуємо покласти половину авокадо на скибочку житнього хліба. Це не тільки смачно, але й дуже корисно.
- Авокадо багаті на бета-ситостерин – рослинну сполуку, яка допомагає знизити рівень холестерину.
- Авокадо містять здорові мононасичені жири, які допомагають зменшити запалення і покращують травлення.
- Не варто забувати про те, що цей смачний фрукт містить велику кількість глутатіону – ще однієї речовини, яка корисна для здоров’я печінки.
7. Яблука
Їжте їх так, як вам подобається: соломкою, розрізаними на шматочки з невеликою кількістю меду і кориці, вкритими горіхами й коричневим цукром або просто окремо.
Вибирайте, які вам подобаються найбільше, адже вони всі корисні для здоров’я печінки завдяки високій концентрації антиоксидантів і пектину.
Усі продукти в цьому списку допоможуть вам подбати про печінку, починаючи зі сніданку.
Не забудьте об’єднати ці здорові продукти з білком – яйцями, курячою грудкою тощо.
Йдеться не тільки про хороше харчування, але й про збалансовану дієту й уникання жирів і калорій в оброблених харчових продуктах і цукрі.
Варто спробувати ці поради на практиці заради вашого здоров’я!