Які продукти в жодному разі не можна заморожувати
Експерти дізналися, які саме ми робимо помилки, коли зберігаємо їжу подібним чином
Існує кілька досить поширених помилок на тему заморозки продуктів. Тому ми вирішили дізнатися, які саме ми робимо помилки, коли зберігаємо їжу подібним чином, і як це виправити.
Отже, як зробити використання морозилки ефективнішим і зручнішим.
Можна заморозити будь-які продукти
З твердженням, що заморозити можна все, не посперечаєшся. Тільки ось деяким продуктам це абсолютно протипоказано. Крім того, що їжу потрібно заморозити, її потім ще необхідно правильно розморозити, а при відтаванні їжа втрачає свою текстуру, смакові якості і зовнішній вигляд. Тому в морозилці не можна зберігати кавові зерна, ніжні овочі, вершкові соуси, масло, а також яйця, консерви і багато інших продуктів – після розморожування їх просто неможливо буде їсти.
Продукти можуть зберігатися в морозилці вічно
Як би вам того не хотілося, морозилка – це не кріокамера, в якій можна зберігати стратегічний запас на майбутнє. Найгірший ворог заморожених продуктів – поєднання вологості і повітря. Якщо їжу максимально захистити від їх впливу, можна на якийсь час продовжити термін її зберігання. Найпростіший спосіб – покласти їжу в вакуумний пакет. Для всіх інших видів упаковки варто орієнтуватися на рекомендовані терміни зберігання в морозильній камері. Так, при -18 градусах супи, рагу і кассероль можна зберігати два-три місяці, приготоване м’ясо два-три місяці, сирі стейки і відбивні 4-12 місяців, приготовлену птицю чотири місяці, сиру птицю 9-12 місяців.
Холод вбиває бактерії
Заморожування фактично робить бактерії неактивними, але думка про те, що холод робить продукт безпечним, в корені помилкове. Іншими словами, якщо ваша їжа потрапила до морозильника з якимись бактеріями на поверхні, коли вона відтане, вона, як і раніше, міститиме ті ж шкідливі бактерії. Єдиний надійний спосіб позбутися їх – готувати розморожений продукт до безпечної внутрішньої температури.
Заморожені продукти містять менше поживних речовин
Взагалі-то, в реальності все буває з точністю навпаки, тобто заморожені фрукти та овочі на перевірку виявляються набагато корисніше свіжих. Пояснюється це тим, що, зазвичай, ці продукти збираються на піку зрілості і відразу ж заморожують. При цьому в овочах і фруктах зберігається максимум корисних властивостей і вітамінів. Щоб звести до мінімуму втрату корисних речовин, готувати подібні розморожені продукти потрібно щадним способом, наприклад, на пару.
Продукти не можна заморожувати повторно
Якщо це в принципі можливо, краще, звісно, уникати повторного заморожування. Хоча технічно такий продукт є безпечним, вам навряд чи сподобається його смак, особливо це стосується сирого м’яса, яке в процесі розморожування втрачає багато вологи, а разом з ним і смакові якості. Як показує практика, повторна заморозка можлива в тому випадку, якщо витягнутий з морозилки продукт залишався поза холодильником не більше двох годин.