Вітаміни для навчання: що з’їсти на п’ятірку

Продукти, які покращують пам’ять і додають сил

Навчання лише почалось, а сил уже не вистачає: попереду місяці традиційного інформаційного перевантаження, іспити, самостійні, заліки, а згодом і зима.

І хоча ми радимо тобі сховатися на холодні пори року біля океану, лікарі нагадують ретельніше ставитися до харчування та озброїтися корисними помічниками – вітамінами й мінералами, що є вбивцями млявості, поганої концентрації і погіршення пам’яті. Звісно, B12 літо не поверне, проте наша добірка допоможе тобі почуватися краще.

В1 (тіамін)

Властивості: поліпшує координацію, позбавляє від стресу й хронічної втоми, позитивно впливає на пам’ять, бореться з безсонням.
Джерела: гречана й вівсяна крупа, горіхи, горох, жирна свинина, чорна смородина, чорнослив і родзинки, броколі, спаржа.

Реклама

В2 (рибофлавін)

Властивості: прискорює розумові процеси, протидіє слабкості, сонливості й появі головних болів, додає енергії.
Джерела: зелені листові овочі, цільнозернові крупи, бобові, яєчний білок, м’ясо й риба.

В3 (нікотинова кислота)

Властивості: оптимізує процеси запам’ятовування і сприяє концентрації.
Джерела: м’ясо індика, соняшникове насіння, арахіс, квасоля, соя та гриби.

В5 (пантотенат кальцію)

Властивості: захищає клітини від негативного впливу нікотину та алкоголю, відповідає за довготривалу пам’ять.
Джерела: печінка, нирки, м’ясо, бобові, молоко, картопля, яєчний жовток, рис.

В6 (піридоксин)

Властивості: усуває апатію та дратівливість, прискорює мозкові реакції.
Джерела: яйця, пророщені зерна пшениці, молоко, горіхи, цитрусові, субпродукти, томати, морква.

Продукти, які покращують пам’ять і додають сил

В9 (фолієва кислота)

Властивості: позитивно впливає на настрій, працездатність і стійкість запам’ятовування, підтримує синтез важливих для мозку амінокислот.
Джерела: шпинат, зелена цибуля, броколі, салат, капуста, бобові, гречана крупа, волоський горіх, цитрусові, яловичина.

В12 (ціанокобаламін)

Властивості: залучений до синтезу гормону сну, що допомагає долати безсоння і регулює перехід від відпочинку до активного дня й навпаки.
Джерела: м’ясо, яйця, птиця, риба і морепродукти, молоко, сир, кукурудзяні пластівці, сухі сніданки й соя.

С (аскорбінова кислота)

Властивості: допомагає засвоюватися вітамінам групи В і захищає організм від психічних та фізичних перенавантажень.
Джерела: журавлина, полуниця, капуста, цитрусові, ківі, томати, перець, хурма, гарбуз, картопля.

D (кальциферол)

Властивості: підтримує мозкову активність.
Джерела: риб’ячий жир, лосось, ікра, печінка тріски, яєчний жовток, сир, масло, молоко, петрушка, картопля.

Е (токоферолу ацетат)

Властивості: запобігає розвитку хвороби Альцгеймера, покращує кровотік і постачання кисню до клітин мозку.
Джерела: рослинні олії (соняшникова, обліпихова, кунжутна, соєва, кукурудзяна), авокадо, морква, огірки, картопля, цибуля, абрикос, малина, м’ята, конюшина.

Вітамін Р (біофлавоноїд)

Властивості: сприяє поліпшенню мікроциркуляції в капілярах мозку.
Джерела: зелений чай, болгарський перець, томати й часник.

Радимо вживати вітамінні напої, які можна приготувати власноруч:

  • натуральні соки;
  • смузі;
  • відвар з яблук із додаванням морквяного соку;
  • відвар з плодів шипшини;
  • компоти із сухофруктів.

Бережи себе!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: