Пельмені поза стандартом: 7 варіантів начинок та 5 пельменних страв

  • Пельмені – проста і водночас геніальна їжа. Здавалося б, нічого особливого, лише тісто і фарш, але який надзвичайний смак. Це одна з небагатьох страв, яка постійно лишається в «тренді». За весь час існування пельменів, тисячі разів вдосконалювалася рецептура тіста, і, крім класичної начинки з фаршу, господині поступово почали експериментувати з іншими складниками.
  • Нині не є дивиною пельмені зі шпинатом, бринзою, печінкою, картоплею, тощо. Але найцікавіше в тому, що їх стали використовувати навіть у якості основних інгредієнтів у приготуванні страв
Пельмені поза стандартом: 7 варіантів начинок та 5 пельменних страв

Пельмені у історичному ракурсі

Достеменно не відомо, де і коли з’явилися пельмені, однак практично кожен народ намагається приписати авторські права щодо них собі. Щоправда, переважна частина дослідників сходиться на думці, що батьківщиною пельменів є Китай. Дехто з них також стверджує, що Китай запозичив цю страву в Середній Азії.

Від чого ж походить, власне, назва пельменів? Від фіно-угорських мов, де «пель» означає вухо, а «нянь» – хліб. І дійсно, шматочок м’яса, загорнутий у тісто, справді нагадує вушну раковину людини. Так, «пель-нянь» з часом став «пельменем».

Готуємо ідеальне тісто для пельменів

Напевно, кожній господині знайомі ці неприємні моменти, коли в каструлі окремо плавало тісто від пельменя, окремо – начинка. Здавалося б, стільки сил було вкладено, щоб виліпити гарні та вдалі вироби, а тут така прикрість.

Ідеальне тісто – головне у пельменях, адже, яку б вишукану начинку ви у них не поклали б, з невдалим тістом вся робота буде марною. Пропонуємо рецепт перевіреного, найбільш вдалого рецепту тіста для пельменів. Воно виходить м’яким, пружним і піддатливим.

Інгредієнти для тіста на пельмені:

  • 6 скл. пшеничного борошна
  • 2 яйця
  • 1 ч. ложка солі
  • 1,5 скл. води

Приготування

  1. 2 склянки борошна заварити пів склянкою окропу.
  2. Потім замісити з усіма іншими інгредієнтами тісто.
  3. Загорнути в харчову плівку і дати відпочити при кімнатній температурі.

7 варіантів начинок для пельменів

Пропонуємо цікаві та найбільш вдалі варіанти начинок для пельменів. Обирайте собі до смаку і готуйте свою улюблену стару страву з новим смаком.

1. Пельмені з грибами, яйцем і цибулею

Інгредієнти

  • 10 яєць
  • 300 г сушених грибів або шампіньйонів
  • 4 цибулини
  • лавровий лист
  • сіль, перць, вершкове масло

Приготування

  1. Яйця зварити, охолодити.
  2. Цибулю підсмажити кілька хвилин на розпеченій сковорідці, додати спеції. Додати гриби і смажити до готовності цибулі, охолодити.
  3. Яйця порізати дрібно і змішати з грибним фаршем.
  4. Бажано ці пельмені ліпити руками, щоб можна було побільше вкласти начинки.

2. Пельмені з гречаною кашею і печінкою

Інгредієнти

  • 300 г яловичої печінки
  • ½ скл. гречки
  • 1 цибулина
  • 1 ч. ложка солі
  • 4 ст. ложки олії
  • перець
  • сметана для заправки

Приготування

  1. Печінку помити, очистити від плівки, порізати на дрібні шматочки. Цибулю почистити, порізати кубиками. Обсмажити цибулю з печінкою на олії хвилин 20, постійно помішуючи.
  2. Гречку помити, залити склянкою води, відварити. В готову кашу додати смажену з цибулею печінку, разом з олією, в якій вони смажилися.
  3. Перекрутити через м’ясорубку. Фарш посолити, поперчити й охолодити.

3. Пельмені з кальмарами, рисом і зеленим горошком

Інгредієнти

  • 30 г рису
  • 300 г м’яса кальмара
  • 50 г зеленого горошку
  • зелена цибуля
  • сіль

Приготування

  1. Рис зварити.
  2. М’ясо кальмара і зелену цибулю дрібно порізати.
  3. Додати зелений горошок, сіль, змішати.

4. Печені хліб-пельмені

Інгредієнти

  • 500 г пшеничного борошна
  • 220 мл води
  • 75 мл оливкової олії
  • 1 ч. ложка цукру
  • 1 ч. ложка солі
  • 1 ч. ложка дріжджів
  • 300 г фаршу
  • 30 г маслин без кісточок
  • 50 г твердого сиру
  • 1 цибулина
  • сіль, перець

Приготування

  1. Для тіста змішати борошно, цукор, сіль, дріжджі, 50 мл оливкової олії, залишити в теплому місці на 30 хвилин, щоб підійшло. Тісто має бути пружним і не липким.
  2. Цибулю і маслини дрібно порізати, сир натерти. Додати все у фарш, перемішати.
  3. Тісто розкачати, порізати квадратами. На кожен квадрат покласти по столовій ложці фаршу, скласти в трикутник, краї защепити, надати форму пельменів.
  4. Викласти вироби на змащене деко, змастити їх оливковою олією, випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 40 хвилин.

5. Китайські смажені пельмені

Інгредієнти

  • 300 г свинини
  • 400 г пекінської капусти
  • 0,5 ч. ложки цукру
  • 3 зубки часнику
  • 1 ст. ложка олії соняшникової
  • 1 ч. ложка імбиру
  • зелена цибуля
  • 1 ст. ложка олії кунжутної
  • соєвий соус

Приготування

  1. Капусту дрібно порізати. Скласти в посудину, посолити, прижати, дати постояти, щоб пустила сік. Віджати. Цибулю дрібно порізати, імбир потерти.
  2. М’ясо перекрутити, додати соєвий соус, перемішати. Часник потовкти, зелену цибулю порізати і змішати з кунжутною олією. Все перемішати з фаршем. Додати крохмаль, поставити в холодильник на годину. В сковорідку налити 2 столові ложки олії, викласти пельмені і смажити 5 хвилин.
  3. В сковорідку влити води, щоб вона на половину покрила пельмені. Накрити кришкою і тушити, доки вода не випарується – приблизно 5 хвилин.
  4. Накрити пельмені тарілкою і перевернути сковорідку так, щоб вони лежали підсмаженою стороною вверх.

6. Ліниві пельмені «Троянди» на тісті з чаю

Інгредієнти

  • 3 скл. борошна
  • ¾ скл. молока
  • ¼ скл. чорного міцного чаю
  • 1 яйце
  • м’ясний фарш
  • морквина
  • сіль
  • солодкий перець, часник, олія, сметана

Приготування

  1. Молоко змішати з чаєм, яйцем, сіллю, додати борошно. Борошно підсипати поступово – замісити, дати відпочити, накрити плівкою – і так 4 рази.
  2. Тісто розділити на 4 частини, тонко розкатати. Викласти фарш. Завернути в рулет, защепити краї. Порізати на шматочки товщиною в 2 сантиметри.
  3. Поставити воду, щоб закипіла, додати перець, лавровий лист, олію, товчений часник. Зробити соус: моркву потерти, як на корейку, перець порізати соломкою, обсмажити все на олії.
  4. Додати сметану чи вершки, посолити, поперчити, ще трішки притушкувати. Викласти соус поверх зварених пельменів.

7. Рибна начинка з салом

Приготування

  • Філе риби, сало і цибулю перекрутити, додати трішки води. Начинити пельмені.

Пельмені у головній ролі: 5 варіантів страв

Виявляється, з готових пельменів можна готувати різноманітні страви. Пельмені можна тушити, смажити, запікати з різними інгредієнтами. Виходить дуже смачно, ситно і цікаво.

1. Запіканка з пельменів з сиром

Інгредієнти

  • 0,5 кг пельменів
  • 0,5 скл. сметани
  • 1 скл. томатної пасти
  • 50 мл олії
  • 2 цибулини
  • 4 морквини
  • 1 ст. ложка гірчиці
  • 1 скл. горошку
  • 150 г твердого сиру
  • спеції – за смаком

Приготування

  1. Пельмені зварити.
  2. Цибулю дрібно порізати, моркву натерти на тертці. Моркву і цибулю обсмажити на олії, додати томатну пасту, сметану, гірчицю, сіль, перець. Додати горошок, ще 5 хвилин просмажити.
  3. Додати пельмені, все змішати, посипати тертим сиром і запекти в духовці хвилин 40.

2. Пельмені під бринзово-часниковою шубою з томатами

Інгредієнти

  • 50 штук пельменів
  • 100 г бринзи
  • 100 г твердого сиру
  • 1 яйце
  • 2 помідори
  • 1 зубок часника, зелень

Приготування

  1. Сир і бринзу натерти. Змішати з часником, яйцем, зеленню.
  2. Помідори порізати напівкільцями.
  3. Пельмені відварити до напівготовності, викласти у форму для запікання, зверху – помідори і накрити все сирною масою. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на хвилин 10.

3.Пельмені в горщику

Інгредієнти

  • 1 кг пельменів
  • 1 л молока
  • 200 г твердого сиру
  • зелень
  • сіль, майонез, чорний перець

Приготування

  1. Пельмені розкласти у горщики. Залити молоком, посолити. Зелень дрібно порізати, розкласти у горщики.
  2. Сир натерти і теж розкласти. Зверху – майонез. Закрити кришками і поставити в розігріту до 220 градусів духовку на 25 хвилин.
  3. Якщо потрібно, щоб рідини не було, пельмені після вимкнення духовки потрібно ще хвилин 10 там потримати.

4. Пельмені в омлеті

Приготування

  • Пельмені відварити.
  • Молоко, яйця, сіль і соду (на кінчику ножа) збити. Підсмажити омлет – з одного боку до готовності, з іншого – ледь-ледь.
  • На добре обсмажений бік викласти пельмені. Накрити іншою половиною омлету і присипати тертим сиром. Добре присипати шов, бо коли сир розплавиться, він склеїть омлет.
  • Відправити страву в духовку або мікрохвильову на 5 хвилин. Порізати на порції.

Інгредієнти

  • 900 г пельменів
  • 300 г печінки
  • 200 г сметани
  • 2 ст. ложки томатної пасти
  • 1 цибулина
  • бульйон
  • вершкове масло

Приготування

  1. Пельмені відварити у воді зі спеціями 2 хвилини.
  2. На дно керамічної форми покласти трішки вершкового масла, викласти пельмені. Печінку порізати тонкими смужками. Цибулю дрібно порізати, швидко обсмажити на олії, покласти печінку, посолити і теж швиденько присмажити.
  3. Бульйон закип’ятити.
  4. Сметану змішати з томатом, додати трішки бульйону.
  5. Печінку викласти на пельмені, зверху – соус. Залити бульйоном, поставити в розігріту духовку на 30 хвилин. Подавати страву гарячою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: