Гра солодкого та солоного: рецепт неймовірно смачної солоної карамелі

Гра солодкого та солоного: рецепт неймовірно смачної солоної карамелі

Кожна господиня хоче додати в десерт щось оригінальне, приготувати страву з родзинкою. А куштували торт або чізкейк з солоною карамеллю? Якщо ні, то саме зараз, в період карантину, коли багато часу на приготування чогось смачненького, побалуйте сім’ю десертом з особливою карамеллю. Робиться вона дуже швидко і просто. Зберігати в холодильнику її можна місяцями. А смак – фантастичний та загадковий! Адже його підкреслює звичайна морська сіль.
солона карамель

Редакція Denzhyttya любить дарувати своїм читачам вишукані рецепти. Тому поділимося з вами, як приготувати домашню солону карамель. Не виключено, що вона увійде в список улюблених страв. А ласуни у родині будуть їсти таку карамель прямо з ложки або намазуючи на хліб.

Трішки історії

Вигадав солону карамель Анрі Ле Ру, французький кондитер. Після закінчення спеціалізованої установи він разом з дружиною відкрив шоколадну фабрику. Анрі мріяв про те, щоб надати солодощам особливого, оригінального смаку.

Він тривалий час дегустував блюдо, додаючи в нього різні продукти. І якось кондитер вирішив використати бретонське солоне масло.

І диво – карамель вийшла вишуканою. Таким чином, в 1977 році з’явився новий смак продукту. А з додаванням мигдалю і фундука карамель стала просто досконалою!
рецепт солоної карамелі

Солона карамель: рецепт класичний

Домашня солона карамель – продукт, який готується швидко та просто. Її можна вживати як окремо, так і додавати в випічку, макарони, різні десерти.

    • Час приготування – 15 хв.
    • Калорійність – 1986 кКал.
    • Кількість порцій: виходить близько 300 мл.

На замітку: більш корисною буде карамель, приготована з кокосового або тростинного цукру. Ці інгредієнти містять багато вітамінів, мінералів та органічних кислот.
тростник

Щоб приготувати солону карамель, візьміть такі продукти:

    • цукровий пісок – 250 г;
    • вершкове масло – 6 ст. л.;
    • морська сіль – 1 ч.л.;
    • вода – 60 мл;
    • 33-35% вершки – 170 мл.

масло

На замітку: масло і вершки, які потрібно додавати в карамель, повинні бути кімнатної температури.

Цікаво знати: до складу морської солі входить велика кількість макро- та мікроелементів. Вона містить корисні організму йод, залізо, цинк, магній, калій. Замінити морську сіль можна гімалайською рожевою.гімалайська рожева сіль

Покрокове приготування:

1. Всипте цукор в каструлю з водою. Поставте ємність на слабкий вогонь.

2. Коли побачили, що цукор плавиться, акуратно перемішайте його за допомогою ложки.
приготування карамелі

3. Масло нарізати маленькими шматочками.
масло

4. Коли суміш набуде бурштиновий колір, додайте в нього масло і знову ретельно перемішайте.

5. Зніміть каструлю з плити і додайте вершки.
карамель в кастрюлі

6. Всипте сіль і добре перемішайте масу.

7. Дайте карамелі охолонути хвилин 15.

Порада: тільки цукор почав нагріватися, його не рекомендується змішувати. Краще легенько струсіть ємність з інгредієнтом кілька разів.

Солону карамель можна подати з грінками, оладками, печивом, млинцями. Нею можете прикрасити будь-який чізкейк або торт, додати в морозиво, зробити цукерки.
Солона карамель в банці

Карамель солона зі сметаною

Вершки в приготуванні солоної карамелі можна замінити 21-відсотковою сметаною. Гра «солоне – солодке» в такому продукті залишається такою ж досконалою.
Карамель солона зі сметаною

Для домашньої солоної карамелі візьміть наступні продукти:

    • цукор – 200 г;
    • масло вершкове – 30 г;
    • сметана – 330 г;
    • морська сіль – 0,5 – 1 ч. л.

Порада: цукор потрібно плавити повільно, поступово підсипаючи невелику кількість продукту.

Покроковий рецепт

    1. У каструлю насипте трохи цукрового піску. Поставте посуд на маленький вогонь. Поступово додайте весь цукор.
    2. Як тільки він почне плавитися, всипте подрібнену сіль.
    3. Коли маса набуде коричневого відтінку, додайте сметану і перемішайте.
    4. Варіть карамель ще 10 хвилин, періодично помішуючи.
    5. Наріжте масло брусочками і покладіть в суміш.
    6. Після того, як масло розтопилося, зніміть каструлю з плити.
    7. Після охолодження влийте в посуд для зберігання.

карамель

Додаємо таку карамель як начинку до випічки.

Порада: великі кристали морської солі рекомендується подрібнити в пудру. Так вона буде краще розчинятися.

Солона карамель з додаванням горішків

Незвичайне поєднання горіхів і солоної карамелі додадуть будь-якому десерту нових смакових якостей. Діти та дорослі будуть в захваті від таких ласощів! Тому спробуйте приготувати і таку карамель.
Солона карамель з додаванням горішків

Інгредієнти для горіхової карамелі:

    • горіхи (фундук або мигдаль) – 150 г;
    • цукор коричневий – 100 г;
    • сіль – 0,5 ч. л;
    • білий цукор – 175 г;
    • масло вершкове – 20 г;
    • незбиране молоко – 100 мл.
    • solenaya_karamel_13

горіхи

Покроковий рецепт

    1. Горіхи обсмажте в сковороді.
    2. Змішайте в каструлі цукор коричневий і білий.
    3. Додайте молоко та перемішайте.
    4. Поставте ємність на слабкий вогонь і доведіть до кипіння.
    5. Варіть, помішуючи ложкою, до тих пір, поки цукор не почне розчинятися.
    6. Потім збільште вогонь та додайте нарізане масло, перемішайте.
    7. Всипте горіхи і сіль.
    8. Варіть, поки карамель не загусне.

На замітку: досвідчені кондитери рекомендують помішувати карамель дерев’яною ложкою або силіконовою лопаткою.
горіхи з карамеллю

Коли маса трохи охолоне, вилийте її на пергаментний папір. Для неповторного смаку зверху можна посипати ще сіллю.

Вершкова карамель: з горіхами і желатином

Таку солону карамель в домашніх умовах приготувати дуже легко. Її можна намазувати на булочки, печиво і навіть на хліб. Найчастіше застосовують продукт як прошарок для тортів.

Вам знадобляться:

    • цукровий пісок – 300 г;
    • жирні вершки – 150 мл;
    • вода – 50 мл;
    • масло вершкове – 90 г;
    • арахіс очищений – 250 г;
    • желатин – 7 г;
    • морська сіль – 2 ст. л.

Як приготувати м’яку солону карамель:

1. Замочіть в склянці желатин.

2. Цукор всипте в каструлю і поставте на середній вогонь.

3. Після розчинення цукру додайте масло. Варіть ще хвилину.

Як приготувати м'яку солону карамель

4. Влийте вершки в суміш і перемішайте.

5. Варіть масу 5 хвилин, потім зніміть з плити і дайте охолонути до температури 75 градусів.

6. Введіть желатин та перемішайте.

7. Арахіс обсмажте в сухій сковорідці.

8. Потім всипте горіхи в посуд і посипте сіллю.

9. Додайте солоний арахіс в вершково-цукрову масу і перемішайте.

Карамель готова. Залишилося тільки влити її в форму і поставити на кілька годин в холодильник до застигання карамелі.

карамель

Порада: для приготування карамелі посуд беріть високий. Бажано, щоб ємність була з товстими стінками і дном.
карамель

Солодко-солоний дует такого десерту сподобається будь-якому гурману.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: