Оксамитовий медовий торт із журавлиною
Ловлячи на слуху слово «оксамит» наша уява мимоволі нас переносить у чудовий час оксамитового сезону, де сонце ніжно зігріває нас своїм промінням, хвилі моря омивають наші ноги, що ступають теплим піском, вітер лагідно куйовдить наше волосся, Ви нікуди не поспішаєте й бажаєте, щоб ця мит затрималась якнайдовше. Насправді, оксамит він такий надзвичайний, а уявіть собі оксамитовий смак. Куштуючи шматок кулінарного шедевра з таким смаком одразу переносишся у світ затишку де зупиняється час. Сметанково-журавлинна начинка гармонійно поєднується зі запахом меду і його солодом. М’якість та соковитість занурює у стан легкості й блаженства… ця повнота поєднаних смаків зроджує відчуття відпочинку й задоволення.
За рецепт цього надзвичайного оксамитового медовика великі спасибі знаменитому українському кондитерові Марусі Манько. Як зазначає кондитер: – коржі дуже ніжні, прості, швидко готуються і неймовірно ароматні, одні з найбільш улюблених коржів! Віримо, що цей оксамитово медовий торт зі журавлиною стане фаворитом кожного, хто хоч раз наважиться його приготувати й скуштувати. Бо й на нашій кухні він уже завоював свою першість.
Медові коржі:
- 320 г меду
- 60 г цукру
- 75 г вершкового масла
- 110 мл сметани
- 1 чайна ложка соди для випічки
- 3 великих яйця
- 300 г борошна
- дрібка солі
Журавлинне кулі:
- 200 – 300 г ягід журавлини
- 80 – 100 г цукру
- 2 г пектину NH, або 1 пластина желатину (3 г)
Сметанковий крем:
- 500 мл сметани (25 – 30%)
- 200 мл вершків (33 -36%)
- 100 г цукрової пудри
- 1 стручок ванілі
Сирний крем:
- 150 г вершкового масла (82%)
- 400 г вершкового сиру
- 50 г цукрової пудри
Для приготування медових коржів:
У середню каструльку додати мед, цукор і вершкове масло, поставити розігрівати на середньому вогні й постійно помішувати до повного розчинення цукру.
Сметану розмішати з содою й додати до гарячої медової суміші, добре перемішати та зняти з вогню. Але будьте обережні бо сода вступить у реакцію з гарячою сумішшю і кислотою від сметани та почне пінитися.
Гарячо-теплу медово-сметанкову суміш перелити в чашу міксера та збивати на середній швидкості додаючи по одному яйцю з коротким інтервалом.
Одразу додати просіяне борошно у 2-3 заходи, ще додати дрібку солі й продовжувати вимішувати у міксері.
Нагріти духовку до 180 С.
З приготованої маси потрібно приготувати 10 коржів.
На двох невеликих шматках пергаменту намалювати круги 22 см в діаметрі. На електроні ваги поставити пергамент з намальованим кругом і викласти на нього 90-100 г медової маси. Рівномірно розрівняти по колу відважену частину маси, покласти пергамент з тістом на деко та випікати 5-8 хв до золотистого кольору.
Поки печеться один корж приготувати наступний. Опісля спечений зняти й на цей же лист пергаменту викласти наступну порцію тіста. І так, поки не випечете усі коржі.
Охолоджені коржі обрізати (ножиком для піци) до діаметра 20 см приміряючи роз’ємним дном від тортівниці або тарілкою.
Обрізки підсушити ще трішки у духовці та покришити у блендері.
Для приготування журавлиного кулі:
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Кулі – слово французького походження і, отже, наголос на останньому складі – це ягідний або фруктовий соус, яким часто поливають вже готові десерти. Це однорідне пюре, загущене за допомогою пектину або желатину. Має дуже насичений смак.[/perfectpullquote]Свіжі промиті ягоди журавлини або заморожені висипати у невелику каструльку додати 2-3 столові ложки води та довести до кипіння. Проварити 5 хв до пом’якшення, щоб ягоди розварились.
Журавлину збити блендером і перетерти через сито щоб відділити шкірки.
Пюре знову перемістити в каструльку, поставити на малий вогонь, додати цукор змішаний з пектином (якщо у вас пектин). Проварити 3-5 хв і зняти з вогню. Якщо, замість пектину, Ви використовуєте желатин – його потрібно розмочити у холодній воді й на при кінці приготування кулі додати у ще гаряче пюре.
Готове кулі дуже щільно накрити плівкою в притик, щоб не утворювався конденсат, і залишити остигати в кімнатній температурі.
Перекласти кулі в кондитерський мішок з малим отвором 0.3-0.5 см. Бажано, щоб якась частина кулі залишилась для декорування.
Для приготування сметанкового крему:
У місткість міксера влити охолоджену та зціджену сметану, добавити холодні вершки, цукрову пудру й насіння ванілі. Усе збивати до густини.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Для відцідження сметани: помістити ситко поверх миски, вистелити його марлею у два шари та викласти у нього сметану. Залишити скапувати у холодильнику на 3-5 год, а краще на ніч.[/perfectpullquote]Для формування торта:
На підставку помісти перший корж, викласти 80 г крему та рівномірно розподілити його по коржі за допомогою шпателя.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Щоб рівномірно розподілити увесь крем на всі коржі можна зважувати його помістивши підставку з коржем на ваги, або помістити чашу з кремом на ваги й рівномірними порціями відбирати його.[/perfectpullquote]На корж із кремом нанести по колу спіралькою журавлине кулі.
Так зібрати увесь торт.
Для стійкості та правильної форми, торт варто скріпити роз’ємним кільцем, доповнюючи висоту ацетатною плівкою. Коли торт зібраний у повні, верх накрити харчовою плівкою та помістити у холодильник на декілька годин, а краще ні цілу ніч.
Для приготування сирного крему:
Покласти у місткість міксера вершкове масло кімнатної температури збити 5 хв. Поступово додати цукрову пудру продовжуючи збивати на великій швидкості до утворення м’якого, пишного, білого крему. Зменшити швидкість до середньої й поступово додати вершковий сир.
Декорування оксамитово-медового торта зі журавлиною
Торт вийняти з холодильника зняти кільце, плівку, нанести сирний крем на торт з усіх боків і зверху та вирівняти за допомогою кондитерського шпателя й скребка. Боки торта рівномірно обсипати крихтами від медових коржів. Зверху намалювати спіраль із кулі, що залишилась, та прикрасити ягодами журавлини, а за бажанням й іншими.
Смакуйте оксамитовим смаком й пірнайте у світ затишку де зупиняється час.