Яблучне варення – смачні перевірені рецепти для вас

Солодке, практично прозоре яблучне варення – один з найбільш корисних десертів. Його можна їсти з хлібом і просто вприкуску з чаєм, використовувати для приготування випічки, тортів, солодких страв.

Особливо актуально варення з яблук у дні дієти, адже в 100 г готового продукту міститься не більше 50 ккал, незважаючи на те, що для його приготування використовується цукор. Природна солодкість самих плодів, наявність у них клітковини, вітамінів і численних мікроелементів робить яблучне варення виключно корисною  і смачною стравою.

У далекі роки сивої давнини їсти яблука поточного сезону, а вже тим більше варити яблучне варення починали не раніше кінця літа. Тільки після 19 серпня, дня на який випадає язичницький Яблучний Спас , господині приймалися за заготовки з яблук. Сьогодні дотримуватися таких категоричних рамок зовсім необов’язково і зварити домашнє варення можна в будь-який час.

При цьому можна використовувати практично будь-які сорти яблук, але строго не закордонних, куплених в магазині. У залежності від вихідної щільності, соковитості і солодощі плодів можна отримати густе повидло або ж рідке варення з прозорими скибочками. Час приготування повністю залежить від бажаного результату. Тому варити варення можна як кілька хвилин, так і декілька днів. Головне, використовувати перевірений часом рецепт.

Яблучне варення — покроковий рецепт приготування

Простий рецепт

  • Яблука – 1.5 кг;
  • Паличка кориці;
  • Цукор – 0.8 кг;
  • Вода – 50 мл

Приготування:

  • З плодів вирізати насінну коробочку, при бажанні очистіть їх від шкірки. Наріжте довільними шматочками невеликого розміру.
  • Складіть у відповідну каструльку, влийте воду, додайте більшу частину цукру і паличку кориці.
  • На сильному вогні при постійному помішуванні витримайте близько 5 хвилин. Вогонь зменшіть і варіть ще 5 хвилин.
  • Зніміть з плити, дайте повністю охолонути.
  • Додайте залишок цукру і варіть до повної готовності на повільному вогні.

Яблучне варення в духовці

Якщо стояти біля плити і варити варення з яблук у кілька прийомів немає ні часу, ні бажання, то підійде ще один оригінальний рецепт. Він докладно розповість, як зварити яблучне варення в звичайній духовці. Головне, заздалегідь дізнатися декілька хитрощів. Приміром, готувати його потрібно в жароміцній посудині з товстими стінками і воно точно не пригорить. А щоб маса не «втекла», наповнювати ємність слід тільки на 2/3 її об’єму.

  • Яблука – 1 кг;
  • Цукор 0.5 кг.

Приготування:

  • Плоди наріжте великими часточками, попередньо видаливши серцевину. Якщо шкірка досить тонка , очищати її не треба.
  • Засипте зверху цукром, при необхідності збільшити його кількість.
  • Прогрійте духову піч до 250°С. Поставте всередину ємність з яблуками на 25 хвилин.
  • Дістаньте, добре перемішайте і поверніть назад, попередньо зменшивши температуру до 220°С.
  • Ще через 10 хвилин повторіть процедуру. В цей раз спробуйте сироп на смак і, якщо потрібно, досипте ще трохи цукру.
  • Готуйте варення в духовці ще деякий час в залежності від бажаної консистенції. Головне, не допустити карамелізації цукру, інакше маса вийде надто густою і в’язкою. Як тільки сироп придбає середню густоту, а поверхня покриється легкою піною, його можна виймати з духовки і фасувати по банкам.

Яблучне варення на зиму — як варити, як влаштовувати?

Щоб варення з яблук простояло всю зиму і завжди було смачним, варити його необхідно за особливим рецептом. Крім того слід взяти трохи більше, ніж зазвичай цукру, а самі плоди підготувати особливим чином.

  • Цукор – 1.5 кг;
  • Яблука – 1 кг;
  • Лимон.

Приготування:

  • З яблук дуже тонко зріжте шкірку, видалити насінну коробочку і наріжте середніми шматочками. Залийте окропом і бланшируйте 10 хвилин, після чого відразу  остудіть в дуже холодній воді.
  • Воду, в якій бланшувалися яблучні дольки, не виливайте, а частково використовуйте для приготування сиропу. Для цього в 1.5 л рідини розчиніть 500 г цукру.
  • Охолоджені яблучка перекладіть у велику миску, залийте отриманим дуже  гарячим сиропом і дайте настоятися приблизно 5-6 годин.
  • Далі злийте сироп через друшляк в порожню каструльку, додайте частину (250 г) цукру, що залишився і варіть 8-10 хвилин до його повного розчинення.
  • Повторюйте процедуру, поки не ввели потрібну кількість піску. Між варками витримуйте яблука в сиропі не менше 8-10 годин.
  • Після передостаннього уварювання, наріжте лимон тонкими четвертинками, додайте їх в каструлю з яблуками і всі разом залийте киплячим сиропом.
  • В останнє варіння сироп не зливайте, а варіть разом з яблуками 10-15 хвилин до повної готовності.
  • Яблучні дольки при цьому повинні стати абсолютно прозорими, а крапля гарячого сиропу не розпливатися на холодній тарілці. Після чого у гарячому вигляді розкладіть продукт в простерилізовані банки.
  • Відразу ж закрутіть металевими кришками, які потрібно прокип’ятити хвилин п’ять. Дайте добре охолонути природним шляхом і приберіть на зберігання в комору або підвал.

Як приготувати яблучне варення часточками?

Щоб яблучне варення вийшло з цілими шматочками потрібно вибирати сорти з особливо щільною, але соковитою м’якоттю. Обов’язкова умова: вони повинні бути зовсім недавно зняті з дерева.

  • Яблука – 2 кг;
  • Цукор – 2 кг

Приготування:

  • Не переспілі    яблука наріжте часточками товщиною 7-12 мм
  • Зважте їх і відміряйте рівно стільки ж цукру. Складіть шарами у велику ємність, пересипаючи їх цукром , і залиште до ранку.
  • На наступний день  поставте на середній вогонь і варіть після появи піни, яка означає закипання сиропу, не більше п’яти хвилин. У процесі дуже акуратно втопіть верхній шар яблук.
  • Ввечері знову повторіть процедуру, в кінці дуже обережно перемішайте.
  • На наступний день вранці варіть 5 хвилин, а ввечері ще 10-15 хвилин до повної готовності.
  • У гарячому вигляді розкладіть в скляні, попередньо пастеризовані баночки і закатайте.

Як приготувати яблучне варення з антонівки?

Яблучний сорт Антонівка краще всього підходить для приготування джему або повидла, так як досить пухка м’якоть дуже швидко розварюється. Але це зовсім не означає, що з нього неможливо отримати варення з часточками. Потрібно лише слідувати рецептом, який розписує всі дії по кроках.

  • Яблука – 1 кг;
  • Цукор – 1 кг;
  • Трохи солі і соди для попереднього замочування.

Приготування:

  • Плоди однакового розміру розріжте на четвертинки і видалити серединку. Потім поріжте на часточки потрібної товщини.
  • Розведіть у літрі води 1 ч. л. солі і залийте солоною рідиною підготовлені яблука. Замість солі можна використовувати лимонну кислоту в тій же пропорції.
  • Через 10-15 хвилин злийте розчин, яблучні дольки промийте і занурте їх у содовий розчин (на 1 л води – 2 ч. л. соди).
  • Витримайте не більше 5 хвилин, злийте і промийте ще разок в проточній воді. Ця процедура трохи скріпить м’якоть і не дасть їй розваритися.
  • Складіть підготовлені яблука в каструлю, пересипаючи цукром. Витримайте кілька годин до утворення соку.
  • Поставте на вогонь і на сильному газу закип’ятіть. Зніміть з плити і дайте настоятися 5-6 годин.
  • Повторіть процес ще 2 рази, востаннє – проваріть варення до потрібної консистенції.  Гарячим розкладіть у банки і щільно їх закатайте .

Яблучне повидло — покроковий рецепт

Щоб у холодний сезон пекти смачні пироги в кінці літа неодмінно потрібно зробити густе і смачне яблучне повидло. І допоможе в цьому наступний рецепт. Яблука краще вибирати з соковитою, пухкою м’якоттю. Підходять добре дозрілі плоди, можливо навіть трохи прим’яті. Головне перед приготуванням зрізати з фруктів все, що може зіпсувати смак готового повидла.

  • Яблука – 1 кг;
  • Цукор – 0.7 кг;
  • Вода питна – 150 мл

Приготування:

  • Заздалегідь обрізані від прим”ятостей яблука разом шкіркою наріжте довільними шматочками.
  • Складіть у каструлю, залийте водою. Поставте на середній вогонь і варіть 15-20 хвилин, поки вони почнуть перетворюватися в пюре.
  • Злегка охолонувшу  масу протріть через сито пару раз, пюре перекладіть в каструлю і доведіть до кипіння.
  • Введіть цукор і при постійному помішуванні варіть ще близько 20 хвилин на дуже малому вогні.
  • Дочекайтеся, поки готове повидло повністю охолоне, і розкладіть  його у відповідну скляну тару.

Яблучний джем — рецепт приготування

Варити яблучний джем можна, що називається, на око. Адже підсумкова консистенція повністю залежить від використаних яблук і бажаного результату. Щоб зробити смак джему більш пікантним, за бажанням можна додати трохи лимона, апельсина, кориці або ваніліну.

  • Яблука очищені – 1 кг;
  • Цукор – 0.75 м;
  • Вода кип’ячена – ½ ст.

Приготування:

  • Яблука помийте, очистіть від насіннєвої коробочки і шкірки. Натріть на величенькій тертці.
  • Із зазначеної кількості цукру і води зваріть сироп і влийте його в натерті фрукти.
  • Поставте на вогонь і після закипання маси варіть близько години, зменшивши вогонь до мінімального.
  • Під час уварювання не забувайте час від часу помішувати  яблучне пюре.
  • Як тільки яблучне пюре  добре провариться, і придбає задуману консистенцію, охолодіть природним чином.
  • Розкладіть у банки і зберігайте під пластиковими кришками в холодильнику або під металевими в коморі чи іншому холодному місці.

Смачне яблучне варення

Правильно приготоване яблучне варення дозволяє зберегти більшу частину корисних властивостей вихідного продукту. А по наступному рецепту варення виходить ще і надзвичайно смачним.

  • Очищені яблука – 1 кг;
  • Апельсини без шкірки – 0.5 кг;
  • Цукор – 0.5 кг.

Приготування:

  • Виберіть с цілі без гнилі і червоточин яблука. З кожного фрукта вирізати серединку. Наріжте однаковими кубиками середнього розміру.
  • Апельсини очистіть від шкірки, видаліть якомога більше білих плівочок. Кожен розділіть на часточки і наріжте їх скибочками, відповідних за розміром яблучних.
  • Складіть шматочки апельсинів та яблук разом, засипте цукром і перемішайте. Дайте близько 2-3 годин на виділення соку.
  • Поставте на повільний газ і після закипання сиропу варіть 10 хвилин.
  • Після приберіть в бік і залиште ще на пару годин, щоб всі фрукти наїлися солодким соком.
  • Варіть близько 40 хвилин на дуже малому газі, поки маса не придбає золотавий колір. Щоб варення проваривалось рівномірно, не забувайте час від часу помішувати  його лопаткою.
  • Готове смачне варення в охолодженому вигляді розкладіть в баночки. Для тривалого зберігання їх можна закатати металевими кришками.

Найпростіше яблучне варення – рецепт

Варення, приготоване за цим рецептом, не просто максимально швидко і легко готується, але і зберігає практично всю користь свіжих фруктів. Недарма зветься воно «п’ятихвилинкою».

  • Цукор – 300 г;
  • Яблука – 1 кг

Приготування:

  • Якісні фрукти очистіть від серцевин, наріжте тонкою соломкою або натріть на тертці.
  • Пересипте цукром, перемішайте, як тільки виділиться сік, поставте на плиту.
  • Дайте закипіти на середньому газі, зменшіть його і варіть не більше 10-15 хвилин.
  • В цей час стерилізуйте банки над парою, а кришки в окропі. Як тільки варення звариться, розкладіть гарячу масу в підготовлену тару і закатайте .

Яблучне варення з корицею

Відомо, що кориця відмінно поєднується з яблуками. Вона надає їм пікантний і дуже цікавий смак. Тому яблучне варення з корицею виходить ще смачніше і оригінальніше. А якщо додати в нього ще кілька незвичайних інгредієнтів, так і зовсім перетворюється на кулінарний шедевр.

  • Яблука – 400 г;
  • Палички кориці – 2 шт.;
  • Вода – 400 г;
  • Журавлина – 125 г;
  • Сік яблучний 200 мл;
  • Сік лимонний – 15 мл;
  • Цукор – 250 г;
  • Цедра апельсина – ½ ст. л.;
  • Сік свіжого імбиру – ½ ст. л.

Приготування:

  • У каструлю влийте воду, сік лимона, імбиру і яблука (можна використовувати сидр). Покладіть  палички кориці. Закип’ятіть рідину  на сильному вогні.
  • Додайте  в неї журавлину, а як тільки ягоди почнуть лопатися, додайте нарізані шматочками яблука, цукор і апельсинову цедру.
  • Періодично помішуючи , варити варення близько півтори години на слабкому вогні.
  • Коли яблука добре розм’якнуть, а сироп загустіє, дістаньте палички кориці, а готове варення розлийте в банки.

Варення з цілих яблук

Варення з крихітними цільними яблучками, плаваючими в бурштиновому сиропі, нагадує мед, навіть на вигляд виглядає смачно і апетитно. Але найдивовижніше, що готувати його дуже просто і легко.

  • Дуже дрібні яблука хвостиками – 1 кг;
  • Цукор–пісок – 1.2 кг;
  • Вода питна – 1.5 ст.

Приготування:

  • Фрукти, не відламуючи хвостиків, переберіть, чисто вимийте і просушіть. Щоб під час варіння вони не лопнули, кожен наколіть зубочисткою (звичайною вилкою) в декількох місцях.
  • Із зазначених інгредієнтів зробіть сироп, прокип’ятіть його 2-3 хвилини на сильному вогні.
  • Залийте солодкою рідиною яблука, складені в каструльку.
  • Після повного охолодження поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь   і варіть не більше 5 хвилин.
  • Злийте сироп в окрему ємність і трохи уваріть його на середньому вогні протягом 15 хвилин.
  • Стерилізуйте банки, нещільно наповніть їх провареними яблуками, зверху залийте гарячим сиропом.
  • Відразу ж закатайте  кришками. Переверніть догори дном і обгорніть  теплою ковдрою. Зберігати можна в підвалі, коморі або просто в кімнаті.

Варення з яблук і груш

Щоб отримати оригінальне варення необхідно підбирати фрукти, схожі по структурі м’якоті. Пам’ятайте: якщо взяти груші м’які і тверді яблука або навпаки, то перші розваряться, а другі так і залишаться жорсткими. Хоча і в такому варіанті можна отримати досить незвичайне грушово–яблучне варення.

  • Груші – 0.5 кг;
  • Яблука – 0.5 кг;
  • Цукор – 1 кг;
  • Мед натуральний – 2 ст. л.;
  • Кориця ;
  • Вода питна – 1 ст.

Приготування:

  • З фруктів видаліть серцевину, наріжте на однакові за формою і розміром шматочки. Залийте крутим окропом, а через 5 хвилин занурте в досить холодну воду.
  • Через пару хвилин злийте її, а шматочки фруктів трохи підсушіть на рушник.
  • Змішайте цукор з водою, додайте мед, корицю і зваріть сироп у великій каструлі. Закладіть в неї фрукти і варіть приблизно 40 хвилин, поки вони не придбають прозорість.
  • Варення розкладіть у банки і стерилізуйте їх протягом 10-15 хвилин в киплячій воді. Закрутіть  і приберіть для охолодження у прохолодне місце.

Яблучне варення з горіхами

Звичайне яблучне варення стає по–справжньому оригінальним, якщо додати в нього трохи горіхів. За бажанням можна взяти волоські, мигдаль, фундук або навіть кешью.

  • Яблука – 1 кг;
  • Ядра волоських горіхів – 150 г;
  • Середній лимон;
  • Цукор – 200 г;
  • Пара лаврових листочків;
  • Чорний перець – 3 горошини.

Приготування:

  • Чисто вимиті і просушені яблука наріжте кубиками, одночасно видаляючи насінну коробочку.
  • Щоб вони не потемніли, опустіть на декілька хвилин у воду з додаванням лимонної кислоти.
  • Відцідіть рідину, яблучні кубики перекладіть в каструлю, засипте цукром.
  • Лимон разом із шкіркою наріжте великими шматочками, додайте до яблук.  Покладіть лаврові листочки і, не перемішуючи, поставте каструлю на невеликий вогонь.
  • В цей час подрібніть горішки, щоб вийшли невеликі шматочки.
  • Після закипання яблучної маси, зменшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин. Дістаньте лаврові листочки і лимон, а горішки навпаки додайте.
  • Злегка перемішайте і варіть до прозорості яблук і уварювання сиропу. За пару хвилин до закінчення додайте перець.
  • Нехай трішки охолоне , викладіть перець і розкладіть в банки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: