Згущене молоко в домашніх умовах – 8 рецептів, як зробити домашнє згущене молоко з молока та цукру, а також як приготувати варену “згущонку”
Якщо вам до душі ці прості ласощі, то не поспішайте бігти в магазин і купувати консервований продукт, адже приготовану в домашніх умовах згущене молоко набагато краще.
Згущене молоко з незбираного молока та цукру
Домашнє згущене молоко – це натуральний продукт, зроблений своїми руками. Ви можете бути впевнені в якості результату, однак лише в тому випадку, якщо придбали якісне молоко.
Необхідні інгредієнти:
- дві склянки хорошого незбираного молока;
- півтори склянки цукру.
Процес приготування:
- Зазначену кількість молока влийте в каструлю або будь-яку іншу ємність, придатну для нагріву.
- Увімкніть на плиті середній вогонь і дочекайтеся, поки молоко не стане теплим, але стежте, щоб воно не кипіло.
- Засипте цукор, постійно помішуючи вміст. Варіть приблизно 60 хвилин, поки суміш не стане потрібної консистенції. При цьому не доводьте її до кипіння.
З сухого молочного продукту
Зробити згущене молоко в домашніх умовах можна і з сухого продукту, причому воно виходить не менш смачним.
Необхідні інгредієнти:
- один стакан цукру;
- ложка води;
- стакан сухого молока і стільки ж звичайного;
- 50 грам вершкового масла.
Процес приготування:
- У ємність влийте вказану кількість води, покладіть цукор, перемішайте. Нагрійте суміш на невеликому вогні так, щоб солодкі гранули повністю розчинилися і утворилася карамель.
- Додайте до неї масло, доведіть до рідкого стану і влийте нагріте молоко
- Постійно помішуючи, дочекайтеся однорідного стану складу і засипте сухе молоко.
- Готуйте ще близько трьох хвилин, остудіть і варене згущене молоко готове.
З вершками
Необхідні інгредієнти:
- 300 грам цукру;
- 0,3 літра вершків будь-якої жирності.
Процес приготування:
- Вливаємо вершки у відповідну ємність, туди ж засипаємо вказану кількість цукру.
- Перемішуємо компоненти, нагріваємо і чекаємо, коли почне кипіти.
- Постійно помішуючи масу, тримаємо її на вогні близько десяти хвилин. За цей час вона стане досить густою. Остуджуємо і насолоджуємося ласощами.
Згущене молоко в мультиварці
Якщо ви часто користуєтеся цим приладом, то напевно зацікавитесь, як приготувати згущене молоко в мультиварці. Зробити це не складніше, ніж на плиті.
Необхідні інгредієнти:
- 200 грам цукру;
- молоко сухе – близько 150 грам;
- 300 мл цільного молока.
Процес приготування:
- У чашу блендера засипте сухе молоко і цукор, увімкніть прилад і кілька секунд збивайте суміш.
- Туди ж влийте звичайне молоко і знову збивайте вміст, щоб воно стало повністю рівномірним.
- Маса повинна вийти не занадто густою. Перелийте її в мультиварку і ввімкніть режим «Каша» на 30 хвилин. Також можна скористатися ручною програмою, залишивши такий же час, а рівень нагріву – 90 градусів.
- Протягом півгодини, поки йде процес варіння, вміст чаші обов’язково потрібно постійно помішувати.
- Після закінчення режиму роботи можна подумати, що згущене молоко вийшло занадто рідким, але це не так – просто дайте йому охолонути і воно стане досить густим.
В хлібопічці
Виявляється, зробити згущене молоко можна і в хлібопічці, причому це дуже зручно – немає потреби постійно помішувати масу, достатньо, щоб прилад мав режим «Джем».
Необхідні інгредієнти:
- 350 грам цукру;
- щіпка соди;
- один літр молока.
Процес приготування:
- Для початку всі зазначені компоненти зі списку помістіть в каструлю. Класти соду необов’язково.
- Цю масу перемішайте, поставте на плиту і прогрійте, але не доводьте до кипіння.
- Перекладіть її в хлібопічку і увімкніть пристрій в режим «Джем».
- Після того як програма закінчиться, потрібно запустити її ще два рази, а то й три. Все залежить від моделі та потужності приладу. Тільки після декількох проварок згущене молоко буде потрібної густоти.
- Зверніть увагу, що охолоджений продукт також стане більш густим, ніж гарячий.
Як зварити згущене молоко в домашніх умовах
Щоб отримати дійсно гідний і якісний продукт, дуже важливо взяти хороше молоко. Воно повинно бути досить жирним – не менше 2,5%. А ще краще використовувати фермерський продукт перевіреної якості.
Якщо бажаєте отримати більш насичений смак, то змішуйте звичайне молоко з сухим варіантом в пропорції 1:1.
А щоб зробити варене згущене молоко, то просто збільшіть процес теплової обробки приблизно в півтора рази.
- літр жирного молока;
- 0,5 кг цукру;
- 50 мілілітрів води;
- половина ч. л. соди.
Процес приготування:
- Засипте у каструлю цукор і залийте його зазначеною кількістю води. Варіть на невеликому вогні, поки цукор практично розчиниться і утвориться щось у вигляді сиропу.
- Влийте туди ж молоко, обов’язково доведене до кімнатної температури, і дочекайтеся закипання вмісту.
- Зробіть низький рівень нагріву, додайте соду, швидко все перемішайте, поки маса не осяде, і варіть близько 60 хвилин.
- Через цей час склад злегка змінить свій колір. Якщо ви хочете ласощі рідкої консистенції, то вже можете знімати його з вогню. Якщо ж вам потрібна більш густа маса, то готуйте її ще 30 хвилин.
Зробити густу «згущонку» можна і з уже готового згущеного молока. Для цього досить вибрати якісний продукт. Про те, скільки варити згущене молоко в банці, єдиної думки бути не може – все залежить від методу термічної обробки. На водяній бані молоко буде нудитися до 3-х годин, а в мікрохвильовці – буквально кілька хвилин.
Рецепт від Юлії Висоцької
Компоненти для згущеного молока:
- 200 мл жирного молока;
- цукрова пудра – приблизно 0,2 кг;
- 20 грам вершкового масла.
Процес приготування:
- У ємність, придатну для нагріву на плиті, вливаємо зазначену в списку кількість молока. Туди ж засипаємо пудру і кладемо масло.
- Злегка перемішуємо компоненти. Зверніть увагу, що і молоко, і масло обов’язково повинні бути кімнатної температури.
- Відправляємо ємність на плиту, вмикаємо досить низький рівень нагріву і чекаємо, коли весь вміст розтопиться і перетвориться в однорідну суміш.
- Доводимо масу до кипіння, і як тільки на поверхні утворюється пінка, відразу ж робимо вогонь трохи сильніше, до середнього.
- Продовжуємо варити не більше десяти хвилин і переміщаємо ємність в інший посуд з холодною водою. Чекаємо, коли згущене молоко охолоне і бачимо, що воно стало значно густішим.
Швидке згущене молоко за 15 хвилин
Згущене молоко за 15 хвилин – ідеальний варіант для тих, хто поспішає або хоче подати солодкі ласощі до сніданку, адже немає необхідності стояти біля плити годину, а то й більше.
Необхідні інгредієнти:
- три столових ложки вершкового масла;
- один стакан молока;
- приблизно, склянку цукру і на свій смак.
Процес приготування:
- Молоко злегка підігріваємо, щоб воно було ледве теплим. Туди ж засипаємо цукор і постійно помішуємо, поки він практично не розчиниться.
- Все це має відбуватися на слабкому вогні. Як тільки цукор розтопиться, додаємо вказану кількість масла і, продовжуючи помішувати масу, чекаємо, коли вона стане рідкою і однорідною.
- Вмикаємо більший рівень нагріву, доводимо склад до кипіння і після цього варимо ще рівно десять хвилин.
- Готовий продукт знімаємо з вогню, даємо йому охолонути. Коли згущене молоко стане більш холодним, воно значно загусне, тому не варто лякатися, якщо спочатку воно здалося вам рідким.
Як бачите, приготувати домашнє згущене молоко самостійно не так вже й складно. А якщо ще й скористатися швидким рецептом, то сам процес не займе багато часу і подати такі ласощі можна буде практично відразу ж на сніданок разом з оладками або млинцями.