Смачний перекус: 15 рецептів бутербродних намазок на хліб
Протягом сотень, а може бути, навіть тисяч років бутерброди залишаються найпопулярнішою закускою у світі.
Колись вважалося, що ними харчуються в основному холостяки, які не бажають витрачати час на приготування їжі або просто не вміють готувати. Таких називали «бутербродна душа».
Сьогодні в число «бутербродних душ» нерідко потрапляють і жінки. Занадто швидкий темп життя, занадто багато роботи, і бутерброди стають оптимальним варіантом для швидкого вгамування голоду.
І все ж фраза «ти харчуєшся одними бутербродами», як і раніше, звучить осудливо. Прихильники ЗСЖ радять нам забути про білий хліб, майонезні соуси, копченину, магазинні ковбаси й дешеві замінники вершкового масла. Але чим же їх замінити?
Намазка на хліб
Основа будь-якого бутерброда – хліб. Для корисного бутерброда не варто брати білий хліб з борошна першого і вищого сорту. Вибирай хліб з борошна грубого помелу, цілозерновий або з висівок. Можна також скористатися хлібцями з пшеничного, вівсяного, житнього зерна, тонким лавашем.
Гуакамоле
Це традиційна мексиканська закуска. В рецепт входить перець чилі, але якщо ти не любиш занадто гостре, то роби без нього.
Інгредієнти:
- 1 перець чилі
- 3 плоди авокадо
- 2 помідори
- 1 цибулина
- 1 лайм
- 1 пучок кінзи
- 1 зубчик часнику
- сіль за смаком
Приготування:
- Дрібно наріж кінзу, помідори та цибулю. Видави часник, змішай з дрібкою солі.
- Розріж плоди авокадо навпіл, витягни кісточку.
- Розімни м’якоть до однорідної маси.
- Додай сік лайма, щоб м’якоть авокадо не стала темніти.
- Змішай всі інгредієнти та відразу подавай на стіл.
Яєчний паштет
Інгредієнти:
- 6 яєць
- 2 ст. л. вершкового сиру
- 1 ст. л. майонезу або сметани
- 0,5 ч. л. куркуми
- 1 ч. л. лимонного соку
- 2 ч. л. тертої ріпчастої цибулі
- мелений чорний перець за смаком
- сіль за смаком
Приготування:
- Яйця звари круто, очисть і розітри виделкою.
- Додай решту інгредієнтів, перемішай.
- Прибери на годину в холодильник.
- Подавай на обсмажених шматочках тостового хліба.
Зелене масло
Інгредієнти:
- 150 г вершкового масла
- 1 зубчик часнику
- 1 ст. л. лимонного соку
- пучок кропу або інших трав
- сіль за смаком
- червоний перець (за бажанням)
Приготування:
- Поклади кріп без стебел в чашу блендера і подрібни на середній швидкості з соком лимона. Лимонний сік не дасть зелені кропу потемніти.
- Додай в чашу розм’якшене вершкове масло і часник.
- Приправ сіллю і свіжомеленим червоним перцем (за бажанням).
- Виклади масло на харчову плівку і скачай ковбаску.
- Прибери масло в плівці в морозилку.
Баклажанна бутербродна паста
Дієтична паста для бутербродів готується з печених баклажанів з горіхами та часником.
Інгредієнти:
- 3 баклажани
- 40 г волоських горіхів
- 2 зубчики часнику
- 20 мл води
- 0,5 ч. л. орегано
- 1 дрібка меленого кумина
- перець за смаком
- сіль за смаком
Приготування:
- Помий баклажани та проткни в декількох місцях виделкою.
- Поклади їх на деко і запікай в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Можна розрізати овочі навпіл, щоб вони приготувалися швидше.
- Коли баклажани стануть м’якими, остуди їх і помісти в поліетиленовий пакет на 5 хвилин, потім зніми з баклажанів шкірку.
- Волоські горіхи подрібни, можна для цього використовувати кавомолку.
- Змішай в блендері м’якоть баклажанів, часник, сіль, спеції й горіхи.
- Додай воду і ще раз гарненько збий суміш, повинна вийти паста, що нагадує за консистенцією густу сметану.
Паштет з курячої печінки
Інгредієнти:
- 500 г курячої печінки
- 250 г вершкового масла
- 1 цибулина
- 1 невелика морква
- 4 ст. л. сухого вина
- 1 зубчик часнику
- 1/4 ч. л. хмелі-сунелі
- дрібка меленої гвоздики
- 1 ч. л. солі
- мелений чорний перець за смаком
- 2 ст. л. рослинної олії
Приготування:
- Очисть цибулю і наріж півкільцями.
- Очисть і наріж моркву кружальцями завтовшки 2-3 мм.
- Підсмаж цибулю в олії до золотистого кольору, на це буде потрібно 7-10 хвилин.
- Додай моркву і печінку.
- Залий склянкою води, посоли, поперчи, доведи до кипіння.
- Накрий кришкою і тушкуй 30 хвилин до готовності.
- Зніми кришку і потушкуй ще 5-10 хвилин, поки рідина не випарується.
- Остуди суміш і з’єднай з м’яким вершковим маслом.
- Додай спеції та сухе вино. Збий блендером до однорідної консистенції.
Сирна маса з часником
Сирна паста з часником і зеленню стане чудовою альтернативою покупному сиру. Бутерброди з нею виходять неймовірно смачними і ніжними.
Інгредієнти:
- 250 г знежиреного сиру
- 50 г натурального йогурту
- часник за смаком
- свіжа зелень (кріп, петрушка, кінза) за смаком
- сіль і чорний мелений перець за смаком
Приготування:
- Вимий і дрібно наріж зелень.
- Виклади сир в миску. Перетри його через сито.
- Додай до сиру зелень і йогурт.
- Пропусти часник через прес і додай в сирну масу.
- Посоли, поперчи та перемішай.
- Подавай з чорним хлібом або хлібцями.
Рибна паста з тунця
Інгредієнти:
- 400 г консервованого тунця в маслі
- 100 г м’якого сиру (наприклад, сиру “Філадельфія”)
- 1 ст. л. грецького йогурту
- терта цедра 1/2 лимона
- мелений перець
Приготування:
- Змішай всі інгредієнти в кухонному комбайні до утворення однорідної маси.
- Переклади суміш в миску, приправ за смаком меленим чорним перцем.
Шоколадна паста
Інгредієнти:
- 200 мл молока
- 1 ст. цукру
- 1 ст. л. борошна
- 1 ст. л. какао-порошку
- 50 г вершкового масла
- 40 г фундука
- сіль за смаком
Приготування:
- Змішай в каструлі цукор, борошно, какао-порошок і дрібку солі.
- Невеликими порціями, помішуючи, вливай молоко.
- Постав суміш на вогонь і доведи до кипіння.
- Як можна дрібніше подрібни фундук.
- Відразу після закипання молочної суміші додай в неї масло і подрібнені горіхи.
- Знову доведи до кипіння і вари, ретельно перемішуючи, ще 2-3 хвилини, щоб маса загусла.
- Перелий в потрібних розмірів ємність і дай охолонути.
- Подавай домашню шоколадну пасту до тостів.
Арахісова паста
З цією ж технологією можна зробити пасту з будь-яких горіхів: мигдалю, кеш’ю, волоських, лісових.
Інгредієнти:
- 300 г арахісу
- 1 ч. л. меду
- 2 ст. л. рослинної олії
- дрібка солі
Приготування:
- Обсмаж і почисть арахіс.
- Висип арахіс в чашу блендера і починай перемелювати. Блендер знадобиться потужний. Якщо твій блендер сильно нагрівся, відклади його хвилин на 15, а потім продовжуй.
- Додай сіль, мед і олію і продовжуй збивати до максимальної однорідності.
- Паста виходить трохи щільніша магазинної, через те, що в ній немає нічого зайвого.
Грибне масло
Інгредієнти:
- 4 ст. л. обсмажених грибів
- 100 г вершкового масла
- 1 цибулина
- 1 ч. л. лимонного соку
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Натри цибулину на тертці.
- Змішай обсмажені гриби, терту цибулю, вершкове масло, лимонний сік і спеції в чаші блендера.
- Збивай масу до однорідності.
Паста з маслин
Інгредієнти:
- 1 банка чорних маслин без кісточки
- сік 1/4 лимона
- 1 ст. л. оливкової олії
- чорний перець за смаком
Приготування:
- Подрібни в блендері всі інгредієнти до однорідної консистенції.
- Додай лимонний сік, приправ пасту чорним перцем.
Паштет з квасолі
Інгредієнти:
- 1 ст. сухої квасолі
- 2-3 цибулини
- 3 зубчики часнику
- 1/2 ч. л. солі
- чорний мелений перець за смаком
- соняшникової олії для смаження
Приготування:
- Замочи квасолю у великій кількості води на 8-12 годин.
- Залий водою і вари на невеликому вогні до м’якості. Якщо вода википає, додай ще.
- Коли квасоля стане м’якою, злий більшу частину води, а півсклянки відвару залиш на дні. Він знадобиться надалі.
- Подрібни цибулю.
- Посмаж на рослинній олії до золотистого кольору.
- Остиглу квасолю за допомогою блендера збий в пюре.
- Додай смажену цибулю разом з олією, на якому вона смажилася.
- Видави часник, посоли й поперчи.
- Гарненько перемішай.
Морквяна паста
Інгредієнти:
- 200 г моркви
- 1 цибулина
- 2 ст. л. соєвого соусу
- 2 ст. л. води
- по 1 ч. л. зіри, куркуми та коріандру
- 1/2 ч. л. лимонного соку
- 1 ст. л. рослинної олії
- 2 зубчики часнику
Приготування:
- Дрібно наріж цибулю і часник, натри на середній тертці моркву.
- Злегка обсмаж спеції на сухій пательні. Додай масло, цибулю і часник, обсмажуй до золотистого кольору.
- Додай моркву, тушкуй до м’якості.
- Потім трохи остуди, додай соєвий соус, лимонний сік і воду. Подрібни в блендері до однорідної маси.
- Подавай в охолодженому вигляді.
Сирне масло
Інгредієнти:
- 70 г сиру
- 100 г м’якого масла
- 1 ст. л. сметани
- сіль і чорний перець за смаком
Приготування:
- Натри сир на тертці.
- Збий всі інгредієнти міксером.
- Приправ масло сіллю і перцем.
Хумус з печеного буряка
Це досить приємна закуска з нуту, яку можна мазати на хліб, зачерпувати лавашем або їсти як гарнір.
Інгредієнти:
- 2 середні буряки
- 450 г консервованого нуту
- 3 ст. л. оливкової олії
- 1/4 ст. сиру фета
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. л. лимонної цедри
- 2 ст. л. лимонного соку
- дрібка каєнського перцю
- дрібка солі
- дрібка чорного перцю
Приготування:
- Розігрій духовку до 220 градусів. Змасти посуд для запікання маслом. Поклади буряк у форму для запікання і скропи 1 столовою ложкою оливкової олії. Запікай 45-60 хвилин, доти, поки овоч не стане м’яким.
- Остуди готовий буряк і розріж на кілька шматочків.
- Змішай в блендері нут, буряк, сир, часник, 2 столові ложки оливкової олії, лимонну цедру, лимонний сік, каєнський перець, сіль і чорний перець і подрібни все до досягнення кремової консистенції.
- Залиш хумус остигати. Подавай з лавашем, чипсами або грінками.
Смачного!