Найкращі рибні консерви, які ви можете приготувати вдома.
Що ми зазвичай консервуємо? Овочі та фрукти – відповідь дуже проста.
Хтось користується рецептами, яким довіряли ще наші бабусі. Інші люди шукають сучасні варіанти консервації. Отже, замість огірків і помідорів ми навчимо вас консервувати рибу.
Рибні консерви завжди можна купити в магазині. Вони доступні, та й асортимент завжди великий. Але не раз бувало так, що смакові якості підводять: то термін придатності минув, то окремі приправи та прянощі вам зовсім не подобаються. Домашні рибні консерви – не новинка, але знайдеться небагато господинь, які готують рибу так. Будемо виправляти це.
Горбуша
Складові:
- 2 кг горбуші
- 2 кг помідорів
- 800 г моркви
- 500 г ріпчастої цибулі
- 30 г солі
- 200 г цукрового піску
- 5 ст. л. оцту (9% – го)
- 400 мл рослинної олії
- 3 лаврові листки
- чорний перець (мелений) за смаком
Приготування:
- Подрібніть помідори в м’ясорубці. Поставте масу тушкуватися протягом 20 хвилин.
- Дрібно наріжте всю цибулю. Розігрійте пательню і посмажте цибулю на олії.
- Очистьте моркву від шкірки. Натріть цей овоч на великій тертці. Обсмажте його на олії.
- Видаліть голови, а також хвости, кістки й всі нутрощі риби.
- Тепер змішайте всі підготовлені продукти в одній ємності та відправте тушкуватися протягом 60 хвилин.
- Додайте оцет у рибу тільки за 5 хвилин до закінчення тушкування.
- Підготуйте сухі простерилізовані банки. Розкладіть масу по банках. Потім загорніть все та укутайте. Зачекайте, поки ємності повністю охолонуть.
Шпроти
Складові:
- 1 кг салаки, мойви, хамси або кільки
- 0,5 скл. міцної чайної заварки
- 200 мл рослинної олії
- чорний перець (мелений) за смаком
- сіль за смаком
- лавровий лист
Приготування:
- Помийте рибу і почекайте, поки стече рідина.
- Пересипте рибу в окрему ємність. Додайте сіль, а також перець.
- Візьміть деко. Покладіть лавровий лист на дно. Викладіть зверху всю рибу у два шари.
- Тепер акуратно виливаємо зверху заварку так, щоб не змити спеції з риби.
- Тепер додайте олію.
- Увімкніть духовку. Виставте температуру на 150 ° С. Поставте деко в духовку на 90 хвилин. Рибка стане рум’яною, а заварка повністю випарується. Вимкніть газ. Відкрийте дверцята духовки та почекайте, поки все охолоне.
Сардина
Складові:
- 1 кг сардини
- 2 цибулини
- 0,5 ч. л. лимонної кислоти
- 100 мл соняшникової олії
- 6 лаврових листків
- 6 горошин запашного перцю
- 4 скл. води
- 1,5 ч. л. солі
- приправа для риби
Приготування:
- Помийте рибу. Видаліть голови й нутрощі.
- Наріжте невеликими шматочками.
- Посипте всі шматочки приправами для риби. Змішайте все і відставте в сторону.
- Наріжте цибулини кільцями. Розчиніть у воді сіль і лимонну кислоту.
- Візьміть каструлю. Висипте цибулю на дно. Зверху викладіть кілька шматочків риби. Додайте 2 лаврових листки та 2 горошини перцю. Потім знову викладіть шматочки риби. Зробіть так кілька разів, поки риба і спеції не закінчаться.
- Вилийте в каструлю воду з розчиненою сіллю і лимонною кислотою. Додайте рослинну олію.
- Виставте температуру духовки на 120 ° С. Зменште вогонь до мінімального. Поставте ємність з рибою в духовку на 4 години.
Щука
Складові:
- 1 щука
- 2-3 лаврових листки
- 3-4 горошини запашного перцю
- сіль за смаком
- спеції за смаком
- рослинна олія
Приготування:
- Помийте рибу. Видаліть нутрощі. Відріжте хвіст і голову. Розділіть на шматочки.
- Пересипте шматочки в миску. Додайте різні спеції, а також сіль. Залиште щуку так на 90 хвилин.
- Підготуйте банки: облийте їх окропом, всипте на дно чорний мелений перець і лавровий лист.
- Щільно укладіть шматочки риби в банку.
- Накрийте кожну банку шматочком фольги.
- Виставте температуру духовки на 150 ° С. Поставте банки з рибою в духовку. Знизу під банками помістіть ємність з водою.
- Коли рідина в ємностях закипить, скоротіть температуру до 100 ° С. Залиште банки в духовці ще на 5 годин.
- Розігрійте олію. Зніміть фольгу з банок. Залийте рибу киплячою олією. Вона повинна покрити все.
- Накрийте банки металевими кришками. Відправте їх у духовку ще на пів години.
- Закатайте всі ємності. Укутайте їх і почекайте, поки вони повністю охолонуть.
Сайра
Складові:
- 1,5 кг сайри
- 2 ч. л. кам’яної солі
- 3 ст. л. 9% – го оцту
- 200 мл рафінованої олії
- 5 лаврових листків
- 10 горошин запашного перцю
- 1 ч. л. цукру
- 50 мл горілки або бренді
Приготування:
- Очистіть рибу: відріжте голову, а також видаліть нутрощі. Промийте під струменем води.
- Наріжте її на однакові скибочки.
- Виберіть каструлю з товстим дном. Покладіть скибочки риби так, щоб вони прилягали одна до одної досить щільно.
- В окремій ємності змішайте оцет і олію. Додайте цукор, а також сіль. Покладіть лавровий лист, а також перець. Гарненько все перемішайте. Маринад для риби готовий.
- Залийте ним рибу. Поставте ємність на плиту на маленький вогонь. Коли маринад закипить, потримайте рибу на мінімальному вогні ще 3 години.
- Додайте в ємність горілку або бренді та залиште рибу на вогні ще на 20 хвилин. Зніміть кришку. Нехай каструля побуде на плиті ще чверть години. За цей час зайва рідина повинна випаруватися.
- Розкладіть рибу в підготовлені банки та закатайте.
І хоча на полицях магазинів можна знайти величезну різноманітність рибних консервів, домашні завжди смачніші. Це по-перше. А по-друге, ви завжди точно знаєте, що всі інгредієнти безпечні. Якщо ваші друзі все ще купують консерви, підкажіть їм, що їх можна готувати самостійно.
Смачно та економно!