Додаємо хурму у свій постійний раціон.
Правильно обраний фрукт солодкий, як мед, оскільки цукор становить чверть його маси. Тому, якщо ви візьмете на роботу два стиглих плоди – голод вам не страшний. А разом із живильною енергією ви отримаєте повноцінний набір вітамінів, мінеральних речовин і море задоволення. У перекладі з перської «хурма» означає «фінік», а з латини – «їжа богів».
Хурма не просто яскравий м’ясистий плід з терпким смаком, це джерело корисних елементів для організму.
Хурма в наших краях досить рідкісний гість на столі. Зазвичай її купують в якості частування для дітей, а багатьом не подобається її в’язкість. Вона володіє неймовірними цілющими властивостями. І, можливо, дізнавшись про неї більше, ви полюбите її.
Корисні властивості хурми
З першого погляду на хурму, стає ясно, що вона багата бета-каротином. Хурма стоїть на сходинку вище таких чемпіонів, як томати, гарбуз, салат, солодкий перець за змістом цього вітаміну. У хурмі більше антиоксидантів, ніж у цитрусових. Крім того, в ній у 2 рази більше харчових волокон і мікроелементів, ніж у яблуках, а за поживними властивостями вона не поступається інжиру і винограду. Отже, в цьому плоді містяться такі корисні для людини елементи:
- рослинна клітковина
- бета-каротин
- вітаміни А, С, групи В
- калій і залізо
- кальцій і фосфор
- йод та мідь
- натрій і магній
- органічні кислоти
- таніни та катехіни
При частому вживанні в їжу вона здатна замінити безліч продуктів і заповнити потребу організму в корисних речовинах. Якщо у вас є можливість з’їдати по одному або два плоди кілька разів на тиждень, то можна значно поліпшити стан здоров’я, зміцнити імунну систему й омолодити організм.
Багатий склад ягід надає тонізуючу дію на м’язи, підвищує працездатність і при цьому заспокоює нервову систему. Шматочок плоду, з’їдений перед прийманням їжі, підвищує апетит і покращує процес травлення.
Хурма швидко насичує організм , ліквідуючи почуття голоду на тривалий час.
Вплив хурми на організм
Анемія. Хурма допомагає запобігати розвиткові анемії. Особливо це актуально під час вагітності, коли низький рівень гемоглобіну викликає у майбутньої мами часті запаморочення, непритомність, а також може виявитися шкідливим для плода.
Запори. Плоди солодких сортів нормалізують перистальтику кишківника. Ось чим корисна хурма для організму дітей, вагітних і людей похилого віку, у яких часто трапляються запори.
Схуднення. Хурма викликає відчуття ситості, яке зберігається тривалий час. Завдяки своєму солодкого смаку ягода знижує тягу до солодкого і виступає природним антидепресантом. Це дозволить знизити ризик зриву на дієті.
Імунітет. Користь хурми для організму полягає в антибактеріальній та протизапальній дії. Ягода полегшує перебіг хвороби і скорочуючи ризик ускладнень.
Енергія. З’їдені до тренування ягоди перетворюються в джерело необхідної для занять енергії. Вживання плодів корисне при фізичному виснаженні для повернення тонусу м’язів.
Видільна система. Хурма є природним діуретиком. Вживання в їжу плодів підтримує нормальне функціонування нирок і сприяє виведенню з них піску і навіть невеликих каменів.
Купуючи хурму, звертайте увагу на смужки на шкірці фрукта: чим їх більше, то він солодший. Окрім цього, шкірка повинна бути твердою і гладкою, а м’якоть під нею – на дотик рідкою. Саме від такого фрукта користь максимальна!