Пишний і м’який заливний пиріг з капустою
від Denzhyttya
25 Березня, 2021
В основі цього тіста буде кефір, тому це максимально некалорійний метод порадувати себе випічкою. Начинка використовується овочева, але ви можете за бажанням додати в неї яйця, шматочки курки або риби.
Інгредієнти:
Для тіста:
- кефір – 500 мл
- яйця – 2 шт.
- соняшникова олія – 2 ст.л.
- сіль – 1 ч.л.
- цукор – 1 ч.л.
- борошно – 350-400 гр.
- сода – 1 ч.л.
Для начинки:
- капуста – 400-450 гр.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- морква середня – 1 шт.
- томатна паста – 1 ст.л.
- сіль, перець, паприка, зелень – за смаком
Для скоринки:
- яєчний жовток – 1 шт.
- сметана – 1 ч.л.
- насіння кунжуту для посипання – за бажанням
Приготування:
- Почнемо з цибулі. Її потрібно очистити і нарізати чверть кільцями. На сковорідці розігрійте олію і висипте в неї отримані шматочки. Обсмажте до легкої золотистої скоринки.
- Поки на сковорідці готується цибуля, натріть на великій тертці моркву і наріжте традиційним способом капусту. До цибулі додайте помаранчевий коренеплід, перемішайте і смажте ще пару хвилин.
- Прийшла черга закладати головну героїню. Смажте капусту близько 10 хвилин, до напівготовності.
- Якщо будете використовувати молоді плоди, то час смаження зменшіть вдвічі – у них ніжні листки.
- Коли білокачанний інгредієнт трохи розм’якшиться, додайте сіль, перець, паприку і інші спеції на свій смак. Можете покласти сухі трави, аромат яких подобається. Також зараз насипте томатну пасту. Все перемішайте і спробуйте. При необхідності додайте необхідні приправи або цукор, якщо буде кислувато. За бажанням кладеться свіжа подрібнена зелень.
- Вимкніть вогонь під начинкою і дайте овочам охолонути. Воду в суміш не лийте, маса повинна бути сухою.
- Замісіть швидке тісто. Кефір злегка підігрійте: він не повинен бути холодним. Бажана температура – близько 40º. Вилийте кисломолочний продукт в глибокий посуд.
- Додайте в миску яйця, олію, сіль і цукор. Віночком збовтайте до однорідності.
- Просійте через сито половину норми борошна, розмішайте. Далі просійте борошно, що залишилося, додавши до нього соду. Замісіть однорідне тісто. Воно повинно бути досить густим, стікати з лопатки широкою, важкою стрічкою.
- Залиште масу на 15 хвилин постояти. За цей час сода вступить в реакцію з кефіром, в тісті почнуть з’являтися бульбашки. Перемішувати більше не потрібно, інакше отримаєте на виході не пишний, а плоский корж. Це дуже важливий момент для отримання якісного пирога.
- Глибоку форму для запікання змастіть соняшниковою олією і застеліть дно пекарним папером. Вилийте більшу половину тіста і розрівняйте її лопаткою.
- Зверху рівномірно розкладіть капустяну начинку, трохи не доходячи до країв. Далі залийте другою частиною тіста, знову її вирівняйте.
- Для отримання гарної рум’яної скоринки змастіть верх пирога сумішшю яєчного жовтка і сметани. Посипте за бажанням кунжутом або іншими насінням. До цього моменту духовка вже повинна бути розігріта до 180º і чекати своєї черги.
- Випікайте закуску з капустою протягом 35-45 хвилин. Час буде залежати від вашої кухонної техніки. У газовій духовці випічка доходить довше.
- Як бачите, заливний пиріг на кефірі приготувати нескладно. Тісто робиться швидко, на раз-два, і виходить м’яким і пишним. Технологія замісу схожа на рецепт оладок. Начинка проста, овочева. При додаванні до неї нарізаного відвареного яйця буде ще ситніше і смачніше.
Приємного смаку, друзі!
Джерело:
skarbnychka-retseptiv.com.ua