Корзинки з пісочного тіста з білково-заварним кремом. Встояти неможливо!
від Denzhyttya
19 Квітня, 2021
Готую тістечка корзинки з ніжного сирного суфле на швидку руку з смачним заварним кремом, який ідеально поєднується з пісочною основою. Усередині корзинки зі сливовим джемом, що надає приємну, фруктову свіжість кондитерським виробам. Пісочні корзинки відмінно підійдуть як на святковий захід, так і до домашнього чаювання. Готуються тістечка дуже просто.
Інгредієнти:
Пісочне тісто:
- Борошно – 300 гр;
- Вершкове масло (холодне) – 200 гр;
- Жовтки – 3 шт;
- Цукрова пудра – 50 гр;
- Сіль – 2 гр. (1/4 чайної ложки);
- Ванілін – 1 гр. (1/4 чайної ложки).
Білково-заварний крем:
- Білки (кімнатної температури) – 3 шт;
- Цукор (дрібний) – 250 гр;
- Сік лимона – 10 гр;
- Вода – 60 гр.
Начинка:
- Джем (повидло, варення, ягоди) – 100 гр.
Відразу хочу додати, що після відділення білків від жовтків, дуже важливо, залишити білки при кімнатній температурі, щоб вони прогрілися після холодильника. Вершкове масло холодне з холодильника, замість вершкового масло відмінно підійде маргарин.
Приготування:
- У тару з борошном додаю: сіль, ванілін і цукрову пудру. Перемішую ручним віночком.
- Додаю холодне вершкове масло.
- Перетираю борошно і масло в пісочну крихту.
- Додаю жовтки, продовжую вимішувати пісочну основу.
- Для зручності викладаю пісочну основу на стіл і продовжую швидко вимішувати до пісочного тіста. Дуже важливо довго не місити пісочне тісто, щоб не утворилася клейковина. Досить зібрати тісто в єдиний шар і воно готове. Ось таке дуже швидке пісочне тісто я приготував.
- Накриваю тісто пакетом і прибираю в холодильник, мінімум на 1 годину.
- Ось такі гофровані, металеві формочки я буду використовувати для формування тістечок.
- Стіл присипаю борошном, викладаю холодне тісто. Розкатую пісочне тісто качалкою в пласт, товщиною приблизно 1 сантиметр.
- Круглою формою для печива, вирізаю кола рівні, приблизним діаметру кошичків біля основи. При відсутності форми для печива, рекомендую вирізати заготовки склянкою.
- Закладаю заготовку в корзиночку і за допомогою пальців рук, починаю розподіляти пісочне тісто по всій площі корзинки, швидко натискаючи на тісто, починаю з центру, поступово переходячи до бортів, піднімаючи тісто вгору. Надлишки згладжую, щоб краї були рівні. Якщо тісто сильно виходить за борти корзинки, рекомендую зрізати надлишок гострим ножем.
- Наколюю пісочне тісто в корзиночках, звичайною виделкою, щоб уникнути можливого підняття тіста, під дією високої температури. Забираю корзинки з тістом в морозильник на 30 хвилин, або в холодильник на 1 годину.
- Після охолодження, ставлю деко з корзинками в розігріту духовку до 210 градусів на 15-20 хвилин. Готовність визначайте по рум’яному кольору.
- Для приготування білково-заварного крему в сотейник всипаю цукор. З сотейника 2 чайні ложки цукру додаю в яєчний білок.
- У сотейник вливаю воду і включаю плиту на сильний вогонь. У білок додаю сік лимона.
- Друзі завжди пам’ятайте, що при роботі з цукровим сиропом потрібно бути вкрай обережними і дотримуватися техніки безпеки!
- Збиваю білок міксером на середніх оборотах, до пишної маси. Як тільки білок збився до легких піків, зупиняюся, щоб не перевзбити білок. Карамельний сироп набуває яскраво бурштиновий колір, це пов’язано з тим, що замість сотейника з товстим дном я навмисно готую в алюмінієвому кухлику з дуже тонким дном, в результаті чого карамель на дні присмажується, надаючи гарний бурштиновий колір і дуже яскравий карамельний смак сиропу. Готовність карамелі визначайте на тонку ниточку, або м’яку кульку.
- На високих оборотах міксера, не припиняючи збивання, тонкою цівкою вливаю цукровий сироп в білок, вмішуючи сироп всередину білкової маси. Головне не потрапляйте на лопасті міксера при вливанні сиропу в білок, інакше карамель розбризкається по стінках чаші у вигляді не вмішаних кристалів карамелі. Зверніть увагу, як на дні чаші видніється підсмажена карамель тому що я використовував сотейник з тонким дном.
- Вам рекомендую зупинитися на класичному варіанті уварюванні сиропу в сотейнику з товстим дном. Але якщо у вас є достатній досвід приготування білково-заварного крему можете спробувати, заварити сироп в алюмінієвому кухлику з тонким дном. Крем в результаті від такого способу заварювання виходить з насиченим смаком карамелі.
- У міру збивання крем стає дуже щільним, набуваючи явну текстуру і щільність. Аромат від теплої карамельної меренги дуже насичений і ароматний, що хочеться, його їсти вже на стадії приготування. Крем настільки щільний і текстурний, що став намотуватися згустками на лопасті міксера, це говорить про те, що він приготовлений правильно і буде стабільно тримати форму.
- Ось такий густий і дуже щільний білково-заварний крем, у мене вийшов. Насичений бурштиновий колір йому надає сироп з підсмаженою цукром в алюмінієвому кухлику з тонким дном.
- Після випікання даю корзинкам охолонути при кімнатній температурі і витягаю, просто перевернувши форму на долоню.
- Ось такі рум’яні корзинки з золотистим відтінком вийшли. Для начинки в кожну пісочну корзиночку додаю свій домашній сливовий джем, ви можете використовувати джем, варення, повидло або свіжі ягоди за власним смаком, бажано з кислинкою, без нудотно солодкого смаку.
- З кондитерського мішка за допомогою насадки закрита зірка, відкидають кремові шапочки, остаточно формуючи кондитерський виріб. Попередньо крем заправив в кондитерський мішок і дав йому охолонути до холодного стану в кондитерському мішку, в результаті чого він стабілізувався, моментально зберігаючи форму на пісочній основі після нанесення.
- Різноманітність смаку і аромату в одному десерті приємно здивує будь-кого, хто спробує ці вишукані вироби. Готувати пісочні корзинки завжди дуже приємно, а подавати до столу, це справжнє свято, особливо для своїх близьких і рідних.
Джерело:
skarbnychka-retseptiv.com.ua