Візитна карточка Болгарії — баниця.
від Denzhyttya
13 Серпня, 2021
Баница виходить дуже смачною .
В оригіналі ця баница готується з тістом «Філо», зараз це тісто вже багато де продають, але якщо все-таки дістати його не вдалося, напишу також варіант і з бездріжджовий листковим тістом, і з лавашем.
Варіант Баниці з тістом «Філо»:
Інгредієнти:
- 1 упаковка (400 г) тіста «Філо»
- 350 мл молока
- 150 г розтопленого вершкового масла
- 300-350 г бринзи
- 4 яйця
Приготування:
- Форму з високими бортиками змащуємо вершковим або рослинним маслом. Викладаємо 2 листи тіста
- Зверху кришимо бринзу, приблизно 50-60 г, більше не потрібно, тому що шарів багато.
- Далі все повторюється: 2 листи тіста, бринза, останній шар повинен бути тісто.
- Тепер баницю потрібно розрізати на квадратні шматочки приблизно на 12 частин, але можна і побільше, і поменше, залежить від вашого смаку.
- Потім рівномірно поливаємо розтопленим вершковим маслом або маргарином.
- Злегка збиваємо яйця, додаємо молоко кімнатної температури, змішуємо до однорідної маси і заливаємо нею баницю зверху, теж рівномірно.
- Баницю потрібно злегка потрясти, щоб масло і яєчно-молочна суміш зайшли в розрізи. Печемо в розігрітій до 180 градусів духовці до золотистого кольору.
- Готова баниця не повинна трястися.
Варіант Баниці з листковим тістом:
Інгредієнти:
- 1 упаковка (400 г) листкового дріжджового тіста
- 125 мл молока
- 2 яйця
- 50 г вершкового масла
Приготування:
- Начинка для Баниці може бути будь-яка, і бринза (в цьому випадку між шарами з тістом викладається досить щедрий шар бринзи), і картопляна, і цибуля-порей з яйцем, в загальному все, що любите, можна навіть в цьому варіанті зробити її з сиру з цукром з родзинками, це дуже смачно.
- Розкачуємо злегка листкове тісто і ріжемо на 2 частини. Одну викладаємо на дно змащеної маслом форми з високими краями (форма 26 х 19 см).
- Викладаємо на тісто начинку, зверху накриваємо другою половиною тіста і розрізаємо на шматочки (я порізала на 6), не надто дрібні.
- Заливаємо зверху розтопленим вершковим маслом (тут його потрібно менше, тому що в листковому тісті його є досить).
- Збиваємо яйця, змішуємо з молоком і заливаємо баницю зверху. Злегка трясемо, щоб заливка зайшла в розрізи.
- Випікаємо при температурі 180 градусів до золотистої скоринки. Готова баниця не повинна трястися.
- Зазвичай сухе листкове тісто стає соковитим і ніжним, завдяки заливці, але його структура відчувається. Це дуже смачно.
Баниця в найледачішому варіанті з лавашем
Інгредієнти:
- Лаваш 1-2 шт.
- Яйце 2 шт.
- Сир 200 г
- Вершкове масло 50 г
- Молоко 70 мл
- Сметана 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Чорний перець (мелений) за смаком
Приготування:
- Збийте яйця, влийте в них молоко (або сметану), посоліть і поперчіть, додайте сир і добре перемішайте до отримання однорідної маси.
- Лаваш розріжте на шматочки за розміром форми. Викладіть один лист на дно змащеної форми і натріть зверху трохи вершкового масла.
- Зверху розподіліть частину начинки, накрийте наступним листом лаваша і знову посипте маслом. Повторюйте шари, поки не закінчиться лаваш.
- Останній лист рясно змастіть сметаною. Також можна використовувати молоко або кефір.
- Розігрійте духовку до 180 градусів і запікайте баницу протягом 35-45 хвилин. Все залежить від товщини пирога і самого приладу.
Через:
dom-resepti.ru
Джерело:
Переклад Denzhyttya
Позначки