Візитна карточка Болгарії — баниця.

Баница виходить дуже смачною .

В оригіналі ця баница готується з тістом «Філо», зараз це тісто вже багато де продають, але якщо все-таки дістати його не вдалося, напишу також варіант і з бездріжджовий листковим тістом, і з лавашем.

Варіант Баниці з тістом «Філо»:

Інгредієнти:

  • 1 упаковка (400 г) тіста «Філо»
  • 350 мл молока
  • 150 г розтопленого вершкового масла
  • 300-350 г бринзи
  • 4 яйця

Приготування:

  1. Форму з високими бортиками змащуємо вершковим або рослинним маслом. Викладаємо 2 листи тіста
  2. Зверху кришимо бринзу, приблизно 50-60 г, більше не потрібно, тому що шарів багато.
  3. Далі все повторюється: 2 листи тіста, бринза, останній шар повинен бути тісто.
  4. Тепер баницю потрібно розрізати на квадратні шматочки приблизно на 12 частин, але можна і побільше, і поменше, залежить від вашого смаку.
  5. Потім рівномірно поливаємо розтопленим вершковим маслом або маргарином.
  6. Злегка збиваємо яйця, додаємо молоко кімнатної температури, змішуємо до однорідної маси і заливаємо нею баницю зверху, теж рівномірно.
  7. Баницю потрібно злегка потрясти, щоб масло і яєчно-молочна суміш зайшли в розрізи. Печемо в розігрітій до 180 градусів духовці до золотистого кольору.
  8. Готова баниця не повинна трястися.

Варіант Баниці з листковим тістом:

Інгредієнти:

  • 1 упаковка (400 г) листкового дріжджового тіста
  • 125 мл молока
  • 2 яйця
  • 50 г вершкового масла

Приготування:

  1. Начинка для Баниці може бути будь-яка, і бринза (в цьому випадку між шарами з тістом викладається досить щедрий шар бринзи), і картопляна, і цибуля-порей з яйцем, в загальному все, що любите, можна навіть в цьому варіанті зробити її з сиру з цукром з родзинками, це дуже смачно.
  2. Розкачуємо злегка листкове тісто і ріжемо на 2 частини. Одну викладаємо на дно змащеної маслом форми з високими краями (форма 26 х 19 см).
  3. Викладаємо на тісто начинку, зверху накриваємо другою половиною тіста і розрізаємо на шматочки (я порізала на 6), не надто дрібні.
  4. Заливаємо зверху розтопленим вершковим маслом (тут його потрібно менше, тому що в листковому тісті його є досить).
  5. Збиваємо яйця, змішуємо з молоком і заливаємо баницю зверху. Злегка трясемо, щоб заливка зайшла в розрізи.
  6. Випікаємо при температурі 180 градусів до золотистої скоринки. Готова баниця не повинна трястися.
  7. Зазвичай сухе листкове тісто стає соковитим і ніжним, завдяки заливці, але його структура відчувається. Це дуже смачно.

Баниця в найледачішому варіанті з лавашем

Інгредієнти:

  • Лаваш 1-2 шт.
  • Яйце 2 шт.
  • Сир 200 г
  • Вершкове масло 50 г
  • Молоко 70 мл
  • Сметана 2 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Чорний перець (мелений) за смаком

Приготування:

  1.  Збийте яйця, влийте в них молоко (або сметану), посоліть і поперчіть, додайте сир і добре перемішайте до отримання однорідної маси.
  2.  Лаваш розріжте на шматочки за розміром форми. Викладіть один лист на дно змащеної форми і натріть зверху трохи вершкового масла.
  3.  Зверху розподіліть частину начинки, накрийте наступним листом лаваша і знову посипте маслом. Повторюйте шари, поки не закінчиться лаваш.
  4.  Останній лист рясно змастіть сметаною. Також можна використовувати молоко або кефір.
  5.  Розігрійте духовку до 180 градусів і запікайте баницу протягом 35-45 хвилин. Все залежить від товщини пирога і самого приладу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: