Желе з калини
Ягоди калини – справжнє джерело вітамінів. Вони здавна високо цінуються за свої цілющі властивості, а страви з калини – це одночасно десерт і ліки. Яскраво-червоні ягоди багаті вітаміном А і Е, містять удвічі більше вітаміну С і в 5 разів більше солей заліза, ніж цитрусові. Калина допомагає в лікуванні гіпертонії, атеросклерозу, гастриту, коліту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, застуди, спазмів судин.
З калини варять варення, морси, компоти, роблять пастилу, перетирають з медом і роблять дуже смачне желе. Саме його ми і рекомендуємо приготувати, адже воно сподобається навіть затятим противникам смаку і аромату калини. Гіркоти і специфічного запаху в десерті немає взагалі, лише одна суцільна користь і смак! Із вказаної кількості інгредієнтів ви отримаєте 1 літрову баночку желе з калини.
Інгредієнти:
- калина 1 кг
- цукор 1 кг
- вода 2 скл.
Приготування:
- Ретельно переберіть калину, видаліть зіпсовані ягоди. Промийте калину в друшляку під проточною водою.
- Наберіть у велику каструлю воду майже до самого верху, закип’ятіть, опустіть в окріп друшляк з калиною на 5 хвилин. Це розм’якшить ягоди і прибере з них гіркоту.
- За допомогою дерев’яної ложки перетріть калину через сито. В отримане пюре додайте цукор, воду і ретельно перемішайте.
- Проваріть суміш на повільному вогні 50 хвилин до загустіння, розлийте по стерилізованим банкам, дайте охолонути при кімнатній температурі і відправте на зберігання в холодильник.
Враховуйте, що желе з калини на зиму застигне остаточно вже в банці. За бажанням можна скоротити кількість цукру до 800 м Красиве рубіново-червоне калинове желе підійде в якості начинки для пирогів, прикраси для тортів.