15 найсмачніших рецептів салатів з кабачків на зиму
Ніжний смак і низька калорійність плодів зробили цей овоч одним з найулюбленіших і найпоширеніших. Ви, звичайно ж, здогадалися, про який з овочів йде мова? Так-так, саме про кабачок
З нього готують рагу і соте, млинці і деруни, лечо та рататуй, варять варення і роблять торти , їх запікають і фарширують. А ще з кабачків виходять дуже смачні салати, які без проблем можуть зберігатися всю зиму.
Салат з кабачків в медовому соусі
Вам знадобиться:
- Кабачки – 1 кг.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – 1 ч.ложка (без гірки).
- Мелений чорний перець – 1/3 ч.ложки.
Для маринаду потрібно:
- Оливкова олія – 200 мл.
- Оцет 6% – 4 столові ложки.
- Мед – 3 ч.ложки.
- Часник – 4 зубчики середньої величини.
Рецепт приготування:
- Кабачки вимити, розрізати впоперек на 2 частини, потім кожну ще навпіл (уздовж). Потім кожну з частин нарізати довгими пластинами завтовшки близько 0,5 см.
- Петрушку помити і дрібно нарізати.
- Кабачки скласти в каструлю, посолити, додати чорний мелений перець і петрушку. Залишити так на півгодини.
- Часник очистити і натерти на найдрібнішу тертку.
- Приготувати маринад: змішати мед (якщо густий – розтопити на водяній бані) з оливковою олією, часником і оцтом.
- З кабачків злити рідину, що утворилася, залити маринадом, перемішати.
- Розкласти готовий салат по чистих банках, стерилізувати 30 хвилин (для банок місткістю 0,5 л.), Закатати, остудити. Помістити на зберігання в прохолодне приміщення.
Салат з кабачків з хріном і перцем
Вам знадобиться:
- Кабачки – 2,5 кг.
- Перець солодкий – 1 кг.
- Часник – 2 головки середнього розміру.
- Хрін – 100 гр.
- Петрушка – 5 гілочок.
Для маринаду потрібно:
- Олія рафінована – 300 гр.
- Сік томатний – 100 мл.
- Цукор – 100 гр.
- Сіль – 1.5 ст.ложки.
- Оцет 9% – 100 мл.
Рецепт приготування:
- Молоді кабачки вимити і нарізати на невеликі шматочки.
- Перець добре вимити, видалити насіння і порізати кубиками.
- Часник і хрін вимити, почистити і подрібнити за допомогою м’ясорубки.
- Приготувати маринад: змішати рослинну олію, томатний сік, сіль і цукор.
- У каструльку покласти подрібнений часник, хрін, перець і дрібно нарізані кабачки. Залити маринадом. Проварити на середньому вогні 20 хвилин (після закипання), за 5 хвилин до кінця варіння додати оцет.
- Гарячий салат розкласти в підготовлені банки, в кожну поверх нього покласти по листочку петрушки. Стерилізувати 10 хвилин (час вказано для банок ємністю 0,5 л.). Закатати, гарненько укутати і залишити так до повного охолодження. Зберігати салат потрібно в прохолодному місці.
Салат з кабачків з соусом
Вам знадобиться:
- Кабачки – 3,5 кг.
- Морква – 0,5 кг.
- Часник – 4 головки середнього розміру.
- Оцет – 150 мл.
Для маринаду потрібно:
- Томатний соус – 500 мл.
- Олія – 200 мл.
- Цукор – 150 гр.
- Сіль – 2 столові ложки.
- Перець червоний мелений (пекучий) – за смаком.
Рецепт приготування:
- Кабачки вимити і нарізати кубиками, приблизно 1,5 на 1,5 сантиметра.
- Моркву помити, почистити і натерти на крупній тертці.
- Приготувати маринад з рослинної олії, солі, цукру, червоного меленого перцю (якщо хочете отримати більш гострий смак) і томатного соусу.
- У закипілий маринад покласти кабачки, моркву, часник (попередньо очищений і подрібнений за допомогою часничниці) і проварити все разом 25 хвилин.
- Потім додати оцет і варити салат ще 5 хвилин. Потім розкласти по стерилізованим банкам, закатати, остудити. Помістити на зберігання в прохолодне приміщення.
Важливо: Для приготування цього салату можна використовувати не тільки молоді, а й перезрілі кабачки. Переспілі плоди потрібно почистити і видалити у них серцевину з насінням.
Салат з кабачків «Під грузді»
Вам знадобиться:
- Кабачки цукіні – 3 кг.
- Петрушка свіжа – 1 пучок.
- Кріп свіжий – 1 пучок.
- Часник – 2 шт. середньої величини
- Рафінована олія – 200 мл.
- Оцет 9% – 200 мл.
- Сіль – 2 столові ложки.
- Перець чорний мелений – 1 ст.ложка.
- Цукор – 150 гр.
Рецепт приготування:
- Кабачки помити, очистити від шкірки і нарізати невеликими скибочками близько 0,5 сантиметра завтовшки.
- Зелень петрушки і кропу теж добре вимити і дрібно нарізати.
- Часник почистити і подрібнити за допомогою часничниці.
- До кабачків додати подрібнену зелень, часник, олію, оцет, сіль, чорний мелений перець, цукор. Все добре перемішати і залишити на 3 години.
- Потім розкласти салат по банках, стерилізувати 15 хвилин (для 0,5 л. тари), закатати і, не закутуючи, дати охолонути.
- Зберігати в прохолодному приміщенні.
Салат з кабачків по-корейськи
Вам знадобиться:
- Кабачки – 1,5 кг.
- Болгарський перець – 200 гр.
- Морква – 500 гр.
- Часник – 2 головки середнього розміру.
- Приправа для корейської моркви – 2 столові ложки (без гірки).
Для маринаду потрібно:
- Олія рафінована – 100 мл.
- Цукор – 0,5 склянки.
- Сіль – 1 ст.ложка.
- Оцет 6% – 100 мл.
Рецепт приготування:
- Кабачки помити (якщо плоди перестиглі – очистити від шкірки, видалити серцевину і насіння) і натерти на спеціальній тертці – для моркви по-корейськи.
- Перець вимити, видалити насіння і нарізати невеликими шматочками.
- Вимиту і очищену моркву теж натерти на спеціальній тертці для моркви по-корейськи.
- Почистити і натерти на самій дрібній тертці часник.
- Перемішати кабачки, перець, моркву, часник, приправу для моркви по-корейськи і поставити в холодильник на 5 годин.
- З оцту, солі, цукру і рослинного масла приготувати маринад, але не нагрівати його.
- Овочі залити маринадом, ретельно перемішати і розкласти по стерилізованим банкам.
- Банки з салатом стерилізувати 15-20 хвилин (0,5 л), закатати. Після охолодження помістити на зберігання в прохолодне приміщення.
Салат з кабачків «Три смаки»
Вам знадобиться:
- Кабачки – 2 кг.
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Часник – 1 головка середнього розміру.
- Олія – близько 200 мл.
- Оцет 6% – 2,5 ст.ложки.
- Селера – невеликий пучок.
- Чорний мелений перець – 0,5 ч.ложки.
- Сіль – 1 ст.ложка.
Рецепт приготування:
- Кабачки помити і нарізати кружальцями завтовшки приблизно 0,8 см.
- На розігріту сковороду налийте олію (1-2 столові ложки). Коли вона розжариться – викладайте кабачки. Обсмажте їх з обох боків до рум’яної скоринки і складіть в каструльку.
- Почищену цибулю наріжте дрібними кубиками і підсмажте до золотистого кольору.
- Часник очистіть і подрібніть, використовуючи часникодавку.
- Селеру помийте і дрібно наріжте.
- Складіть в одну ємність: кабачки, цибулю, часник, селеру, чорний мелений перець. Влийте туди ж залишкиолії, додайте сіль і добре перемішайте.
- Розкладіть салат в підготовлені банки (0,5 л), поставте в киплячу воду на 25 хвилин. Потім додайте в кожну банку по 1 столовій ложці оцту і стерилізуйте їх ще 5 хвилин. Закатайте, остудіть. Зберігати салат необхідно в прохолодному місці.
Салат “Дивовижний”
Вам знадобиться:
- Кабачки – 3 кг.
- Помідори – 1 кг.
- Гриби свіжі (шампіньйони) – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Рослинна олія – 200 мл.
- Зелень кропу – 2 пучки.
- Сіль – 2,5 ст.ложки.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.ложки.
- Оцет – 200 мл.
Рецепт приготування:
- Кабачки помити і нарізати кружальцями завтовшки близько 0,8 см.
- Посолити, кожен обсмажити з двох сторін на рослинній олії.
- Цибулю почистити, помити і нарізати тонкими півкільцями.
- Гриби вимити, порізати на невеликі шматочки і відварити в солоній (1 ст.ложка солі на 1 літр) воді 5 хвилин.
- Відварені гриби обсмажити в невеликій кількості рослинного олії.
- Змішати кабачки з грибами, додати трохи олії і тушкувати 15 хвилин на невеликому вогні.
- Томати помити, нарізати кружальцями завтовшки близько 0,8 см, злегка посолити і обсмажити на олії з обох сторін.
- До кабачків з грибами додати томати, попередньо вимиту і посічену зелень кропу, подрібнену цибулю, чорний мелений перець, сіль, що залишилася, рослинну олію, оцет. Все добре перемішати і тушкувати на повільному вогні ще 5 хвилин.
- Гарячий салат розкласти в підготовлені банки, стерилізувати 35 хвилин (час вказано для ємності 0,5 л.), Закатати, остудити. Помістити на зберігання в прохолодне місце.
Салат з кабачків з майонезом
Вам знадобиться:
- Кабачки – 4 кг.
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Морква – 500 гр.
- Майонез – 250 гр.
- Оцет 9% – 250 мл.
- Рослинна олія – 250 мл.
- Цукор – 7 ст.ложок (без гірки).
- Сіль – 4 столові ложки (без гірки).
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.ложки.
Рецепт приготування:
- Кабачки помити і нарізати невеликими кубиками.
- Моркву помити, почистити і нарізати невеликими шматочками.
- Цибулю почистити і дрібно нарізати.
- Кабачки, цибулю, моркву, майонез, оцет, олію, цукор, сіль і перець скласти в одну ємність, гарненько перемішати. Потім розкласти по заздалегідь підготовлених банках (0,5 л), стерилізувати 40 хвилин і закатати. Зберігати салат з кабачків з майонезом необхідно в прохолодному приміщенні.
Салат з кабачків з лимоном та базиліком
Вам знадобиться:
- Кабачки (обов’язково молоді) – 1 кг.
- Перець болгарський – 1 шт. (великий).
- Лимон – 1 шт. (середнього розміру).
- Базилік – 1 пучок.
- Петрушка – 5 гілочок.
- Соняшникова олія – близько 200 мл.
- Оливкова олія – близько 200 мл.
- Перець чилі – на кінчику ножа.
Для маринаду потрібно:
- Вода – 800 мл.
- Яблучний оцет – 300 гр.
- Сіль – 1 ст.ложка.
- Цукор – 2 ч.ложки.
Рецепт приготування:
- Кабачки вимити і нарізати кружальцями завтовшки близько 5 мм.
- Змішати оцет з водою, додати цукор, сіль і довести отриману суміш до кипіння.
- У закипілий маринад опустити кабачки, прокип’ятити їх близько 3 хвилин. Вийняти, обсушити і злегка обсмажити на олії з двох сторін.
- Болгарський перець помити, видалити насіння і нарізати невеликими кубиками.
- Лимон вимити, видалити насіння і нарізати маленькими шматочками разом з шкіркою. Змішати з болгарським перцем і попередньо вимитими і подрібненими базиліком і петрушкою.
- До суміші з лимона, перцю і базиліка додати оливкову і залишки соняшникової олії, перець чилі. Все добре перемішати.
- Обсмажені кабачки розкласти по стерилізованих банках наступним чином: шар кабачків – шар суміші з лимона, базиліка, оливкового масла, перцю. Банки ємністю 0,5 л. стерилізувати 30 хвилин. Закатати, остудити і помістити на зберігання в прохолодне приміщення.
Салат з кабачків з яблучним соком
Вам знадобиться:
- Кабачки – 2 кг.
- Яблучний сік – 200 мл.
- Рафінована олія – 200 мл.
- Вода – 200 мл.
- Часник – 1 велика головка.
- Оцет – 2 столові ложки.
- Цукор – 1,5 ст.ложки (без гірки).
- Сіль – 1, 5 ст.ложки (без гірки).
Рецепт приготування:
- Кабачки вимити, нарізати тоненькими довгими пластинками і закласти в чисті підготовлені банки.
- Часник очистити і натерти на найдрібнішу тертку.
- Змішати яблучний сік, воду, цукор, сіль, олію, оцет і тертий часник. Довести маринад до кипіння і залити в банки (0,5 л.) з кабачками.
- Простерилізувати 10 хвилин і закатати.
- Перевернути банки кришками вниз і закутати ковдрою. Після повного охолодження перенести заготовки на зберігання в прохолодне місце.
Салат з кабачків «З родзинкою»
Вам знадобиться:
- Кабачки молоді – 1 кг.
- Перець солодкий – 400 гр.
- Морква – 200 гр.
- Слива (НЕ перезріла) – 200 гр.
- Петрушка – 1 пучок.
- Часник – 1 велика головка.
- Рослинна олія – 150 мл.
- Томатна паста – 2 столові ложки.
- Оцет 9% – 75 мл.
- Сіль – 25 гр. (1 ст.ложка).
- Цукор – 100 гр.
Рецепт приготування:
- Кабачки вимити і нарізати кубиками приблизно 1,5 на 1,5 сантиметра.
- Перець помити, почистити і порізати невеликими шматочками.
- Моркву вимити, очистити і нарізати маленькими кубиками.
- Сливи помити, видалити кісточки і подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера.
- Петрушку вимити і дрібно нарізати.
- Часник очистити і натерти на дрібній тертці.
- Кабачки, перець, моркву і сливи скласти в каструлю, додати сіль, томатну пасту, олію і цукор. Все добре перемішати і проварити 20 хвилин.
- Через зазначений час додати часник, оцет, петрушку і варити ще 10 хвилин.
- Гарячий салат розкласти по стерилізованих банках, закатати.
Салат «Тещин язик»
Вам знадобиться:
- Кабачки молоді (можна взяти цукіні) – 3 кг.
- Томатний сік – 1,5 л.
- Рослинна олія (без запаху) – 250 мл.
- Томатна паста – 2 столові ложки.
- Болгарський перець – 500 гр.
- Часник – 150 гр.
- Перець чилі – 2 невеликих.
- Сіль – 3 столові ложки (без верху).
- Цукор – 200 гр.
- Оцет 9% – 200 гр.
- Гірчиця (готова) – 1 ст.ложка.
Рецепт приготування:
- Кабачки вимити, порізати “стовпчиками” довжиною близько 10 см. Кожен «стовпчик» розрізати уздовж на пластини товщиною близько 0,5 см.
- Болгарський перець і перець чилі (попередньо вимиті та очищені від насіння), а також заздалегідь очищений часник подрібнити у блендері або м’ясорубці.
- Скласти кабачки в каструлю, додати до них цукор, сіль, олію, томатну пасту, томатний сік, гірчицю, подрібнений перець, часник. Все перемішати і варити 30 хвилин (з моменту закипання) на невеликому вогні.
- Через півгодини додати оцет і дати покипіти ще 5 хвилин. Потім салат розкласти по стерилізованих банках і закатати.
Салат з кабачків з часником і зеленню
Вам знадобиться:
- Кабачки (обов’язково молоді) – 1 кг.
- Часник – 1 велика головка.
- Петрушка – 10 гілочок.
- Базилік – 5 гілочок.
- Кріп – 5 гілочок.
- Олія – близько 100 мл. для смаження + 50 мл. для заливки.
- Оцет 9% – 2 столові ложки.
- Сіль – 1 ч.ложка (без гірки).
Рецепт приготування:
- Кабачки вимити і порізати тоненькими кружальцями завтовшки близько 0,8 – 1 см.
- Кружечки посолити, обсмажити з двох сторін на соняшниковій олії до золотистого кольору.
- Часник очистити та подрібнити в часникодавці.
- Петрушку, базилік і кріп помити й дрібно нарізати.
- Олію прокип’ятити, охолодити і налити по 3 столові ложки на дно кожної банки.
- Пошарово укласти кабачки, пересипаючи зеленню і часником кожен шар.
- Заповнивши банки доверху потрібно трохи ущільнити вміст, щоб він повністю покрився олією.
- У кожну банку (0,5 л.) з салатом влити по 1 столові ложки оцту, стерилізувати 30-35 хвилин, закатати.
Салат з кабачків з буряком
Вам знадобиться:
- Кабачки – 4 кг.
- Буряк – 2 кг.
- Ріпчаста цибуля – 2 кг.
- Цукор – 400 гр.
- Олія – 200 мл.
- Сіль – 4 столові ложки.
- Оцет 9% – 200 мл.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.ложки.
Рецепт приготування:
- Кабачки помити (якщо плоди перезрілі – очистити від шкірки і насіння) і натерти на самій великій тертці.
- Буряк помити, почистити і теж натерти на крупній тертці.
- Цибулю почистити і нарізати тонкими довгастими шматочками.
- Кабачки, буряк і цибулю скласти в каструльку, додати цукор, рослинну олію, сіль і чорний мелений перець. Варити 35 хвилин (з моменту закипання) на маленькому вогні.
- Через зазначений час додати оцет, добре перемішати і проварити ще 5 хвилин.
- Готовий салат гарячим розкласти по стерилізованих банках і закатати.
Салат з кабачків з огірками
Вам знадобиться:
- Кабачки (молоді) – 1,5 кг.
- Огірки (переросли) – 1,5 кг.
- Томати – 200 гр.
- Часник – 1 велика головка.
- Морква – 100 гр.
- Петрушка – 1 пучок.
- Паста томатна – 150 гр.
- Олія – 100 гр.
- Цукор – 150 гр.
- Сіль – 1,5 ст.ложки.
- Оцет 9% – 100 мл.
Рецепт приготування:
- Кабачки вимити і нарізати кубиками розміром приблизно 1,5 на 1,5 сантиметра.
- Огірки (середнього розміру) вимити, очистити від шкірки і порізати на кубики.
- Томати помити і нарізати маленькими шматочками.
- Морквину очистити, помити і натерти на великій тертці.
- Очищений часник натерти на дрібній тертці.
- Скласти в каструлю кабачки, огірки, томати і моркву, додати томатну пасту, сіль, цукор, олію. Все акуратно перемішати і проварити 35 хвилин (з моменту закипання).
- Додати в салат часник, заздалегідь вимиту і подрібнену петрушку, оцет і ретельно перемішати. Проварити ще 5 хвилин, розкласти по стерилізованим банкам, закатати.