Аджику в магазині не купую: роблю сама, домашня смачна аджика з кабачків на зиму
Вітаю, дорогі друзі. Продовжую робити заготівлі, сьогодні я готуватиму аджику з кабачків. Вона зберігається при кімнатній температурі протягом одного року.
Аджику я робитиму з помідорами, можна замінити помідори на томатну пасту або поєднати помідори з томатною пастою. Загалом друзі, якщо вам цікавий цей рецепт, залишайтеся зі мною, готуватимемо разом.
Інгредієнти:
- 2 кг. кабачків
- помідори ~ 500 г.
- болгарський перець ~ 500 г (бажано червоний)
- 1-2 стручки свіжого гострого перцю (можна замінити 1-2 ч.л. меленого гострого перцю)
- часник ~ 2 головки
- сіль~3 ст.л.
- цукор ~4 ст.л.
- соняшникова олія ~ 1 склянка
- оцет 9%~5-6 ст.л.
- інші спеції – паприка, чорний мелений перець, коріандр – за смаком
Приготування:
- Для аджики з кабачків нам знадобляться, звичайно ж, кабачки, болгарський перець, я вам раджу брати все-таки червоний перець, щоб наша аджика була червоного красивого кольору. Далі стиглі помідори, часник, гострий перець і звичайно ж сіль, цукор, олія, оцет та інші приправи.
- Всі овочі я вже помила та почистила. Якщо у вас є насіння в кабачках, їх очищайте, болгарський перець, гострий перець, часник теж очищаємо і ріжемо на невеликі шматочки.
- Всі овочі підготовлені і тепер нам потрібно все це (крім часнику) пропустити через м’ясорубку або подрібнити у блендері. Тобто кабачок, гострий перець, болгарський перець та помідори.
- Отриману суміш виливаємо у відповідний глибокий посуд, казан або каструлю. І ставимо на сильний газ, чекаємо поки закипить, потім зменшуємо і тушкуємо на повільному вогні помішуючи близько 40 хвилин.
- Кришкою накривати не потрібно, маса має уваритися до густої консистенції.
- Через 40 хвилин додаємо часник, сіль, цукор та олію. І спеції за смаком – додаємо трошки чорного меленого перцю, можете додати півчайної ложечки, можете додати коріандр і перемішуємо.
- Все перемішали, тепер чекаємо поки закипить і щойно закипить ще тушкуємо на середньому вогні десь 10-15 хвилин. Вже наприкінці ми додамо з вами оцет.
Друзі, всі компоненти регулюйте на свій смак, можливо додайте більше цукру, можливо більше солі. Якщо вам аджика здасться не гострою, додайте гострий мелений перець, тому що смаки у всіх різні і відповідно підлаштовуйтеся під свій смак.
- В самому кінці додаємо оцет і проварюємо ще буквально дві хвилини і найголовніше зараз спробуйте за смаком, якщо потрібно додаєте ще гострого перцю і потім можете п’ять хвилин ще проварити.
- Тепер розкладаємо аджику по чистим стерилізованим банкам до самого верху і закручуємо кришками. Перевертаємо. Зі зазначеної кількості інгредієнтів у мене вийшло рівно 5 баночок по півлітри.
- Тепер накриваємо їх ковдрою до повного остигання і наступного дня вже прибираємо в прохолодне місце або зберігаємо при кімнатній температурі. Найголовніше, що там було сухо та темно. Банки зберігаються всю зиму не один рік.
Таким чином, дорогі друзі у мене вийшло два з половиною літри смачної аджики з кабачків. Готуйте, взимку їстимете з картоплею, з макаронами і взагалі аджика це відмінний додаток до всіх абсолютно страв.