Чому дієтологи рекомендують замочувати крупи перед варінням

  • Крупи – відмінне джерело корисних вуглеводів і багатьох необхідних для здоров'я мікроелементів.
Чому дієтологи рекомендують замочувати крупи перед варінням

Неможливо уявити правильне харчування без каш. Головне їх перевага, що вони універсальні: відмінно поєднуються як з м’ясом і рибою, так і з грибами, овочами та фруктами. Дієтологи розповіли, як зберегти корисні властивості каш.

Дієтологи рекомендують віддавати перевагу кашам з цільної крупи, а не подрібненій або обробленій до пластівців. В цільній крупі зберігається зернова оболонка, де багато корисного.

В зернах без оболонки кількість харчових волокон нижча, вищий глікемічний індекс. Такі, перетворені в пластівці або подрібнені, крупи дають слизову структуру каш. І вони не насичують.

Цілісні ж крупи, завдяки харчовим волокнам ефективніше діють на шлунково-кишковий тракт, запобігають запорам. Це потрібно пам’ятати при виборі крупи.

Більшість круп перед варінням краще замочити, це зробить кашу ще кориснішою. Як наслідок, крупи швидше варяться, в них зберігається більше корисних речовин. А деякі крупи можна і не варити після замочування, вони досить розм’якшуються, після цього їх можна їсти.

При замочуванні крупи:

  • Віддаляються сторонні домішки та лушпиння.
  • Розм’якшується клітковина, зерна вбирають вологу.
  • Швидше звариться каша. Це не тільки заощадить час на приготування, але і допоможе зберегти більше корисних речовин.

Але є ще дві важливі причини не ігнорувати замочування круп.

Перша: замочування знижує вміст фітинової кислоти

Цей небезпечний антинутрієнт знаходиться у всіх крупах і найбільше в цілозернових. Фітинова кислота блокує всмоктування вітамінів групи В, фосфору, цинку, кальцію, магнію і заліза.

Наприклад, залізо погано засвоюється з рослинної їжі, якщо крупа не пройшла стадію замочування і термічного приготування. Також фітинова кислота не дозволяє ферментам у шлунку повноцінно виконувати свою роботу, із-за чого і білки гірше засвоюються.

Для самих рослин фітинова кислота корисна — це додаткове джерело енергії, форма зберігання мінеральних речовин і вітамінів, які важливі для майбутнього проростання. А для нас фітинова кислота користь від каші зменшує! Тому гречку, рис, пшоно, та інші популярні цільні крупи треба попередньо замочити у воді. Краще це робити у воді, підкисленій лимонним соком або натуральним оцтом. Кисле середовище корисні ферменти, що містяться в крупі — фітази, які здатні руйнувати фітинову кислоту.

Друга: користь від замочування — вимивається зайвий крохмаль

Як відомо саме він основний постачальник вуглеводів в кашах. Попереднє замочування частково вимиває більш “легкі” форми крохмалю, робить крупу корисною. Буде більш тривале відчуття ситості та нижчий глікемічний індекс приготовленої каші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: