Злипається рис в плові: 3 способи, які стануть відкриттям

  • Розбираємося більш детальніше.

 Якщо ви все-таки вирішили навчитися готувати правильний плов, то у першу чергу вам потрібно ознайомитися з секретами приготування рисової крупи.

Перше, на що скаржаться початківці господині — це зайва в’язкість і клейкість рису.

Злипатися рис в плові може з кількох причин:

  1. На клейкість рису не впливають піджарка цибулі, кількість моркви і вибрана для смаження овочів олія. Вони впливають на смак, аромат і колір готової страви. Але ось неправильно обраний сорт крупи цілком впливає на в’язкість плову, так що вибирайте крупу ретельно: рис повинен бути не крохмалистим, той, що призначається для ризотто, відразу відмітайте, оскільки він спочатку має в’язку розваристу структуру при термічній обробці.
  2. Добре промивайте зерна і замочуйте їх на деякий час у воді перед закладкою в плов.
  3. Іноді клейка каша замість розсипчастого плову виходить, якщо переварити зерна. Так що тут краще не доварити, ніж переварити. Тривалий термічний вплив призводить до того, що плов перетворюється в кашу (це, до речі, стосується не тільки рису, але ще і моркви). Так що вливайте воду поступово обережно і порційно, додавайте рідину в міру потреби.

Як приготувати рис для плову так, щоб він не злипся: 3 способи

Розсипчастий рис — це половина успіху при приготуванні плову. Для того, щоб замість сипучої крупи у вас не вийшла клейка каша, скористайтеся одним з наведених нижче способів.

Спосіб №1

  1. Цей метод передбачає використання каструлі. Для початку промийте рис кілька разів. Краще скористатися допомогою друшляка, щоб рідина швидше відходила.
  2. Залийте зерна чистою водою в потрібному співвідношенні. Беріть об’ємну каструлю, щоб набряклий при варінні рис не склеївся в маленькому посуді.
  3. Поставте крупу на плиту, включіть сильний вогонь, додайте до неї кілька крапель рослинної олії.
  4. Як тільки вода закипить, зменште вогонь і закрийте каструлю. Залиште рис варитися.
  5. Середній час приготування зерен становить 20 хвилин, як тільки крупа буде готова, вимикайте плиту і залиште каструлю постояти ще на 10 хвилин (кришку знімати не треба).

Спосіб №2

  1. Цей спосіб підійде тим, хто користується рисом «басматі». В якості посуду для приготування плову потрібно взяти сковороду — в ній набагато простіше тушкувати крупу, а не варити.
  2. Налийте в сковорідку трохи олії і розігрійте її.
  3. Зерна промийте в чистій воді і висипте на сковорідку. Обов’язково перемішайте все лопаткою, щоб кожне зернятко покрилося олією.
  4. Протягом 2-3 хвилин обсмажуйте рис і постійно помішуйте його, а потім додайте воду в співвідношенні 500 мл на 400 г рису.
  5. Зачекайте, поки вода закипить, зменшіть вогонь і закрийте сковорідку щільною кришкою.
  6. Тушкуйте крупу 20 хвилин на повільному вогні, поки рідина повністю не вбереться в крупу.
  7. Після цього можете додавати до рису спеції, овочі та інші компоненти.

Спосіб №3

  1. Залийте промиту крупу чистою водою і залиште на 2 години постояти.
  2. Долийте необхідну кількість рідини, а потім варіть крупу на середньому вогні протягом 8 хвилин. Не перемішуйте!
  3. У готовий рис можете додати необхідні спеції і овочі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: