Пельмені поза стандартом: 7 варіантів начинок та 5 пельменних страв
- Пельмені – проста і водночас геніальна їжа. Здавалося б, нічого особливого, лише тісто і фарш, але який надзвичайний смак. Це одна з небагатьох страв, яка постійно лишається в «тренді». За весь час існування пельменів, тисячі разів вдосконалювалася рецептура тіста, і, крім класичної начинки з фаршу, господині поступово почали експериментувати з іншими складниками.
- Нині не є дивиною пельмені зі шпинатом, бринзою, печінкою, картоплею, тощо. Але найцікавіше в тому, що їх стали використовувати навіть у якості основних інгредієнтів у приготуванні страв
Пельмені у історичному ракурсі
Достеменно не відомо, де і коли з’явилися пельмені, однак практично кожен народ намагається приписати авторські права щодо них собі. Щоправда, переважна частина дослідників сходиться на думці, що батьківщиною пельменів є Китай. Дехто з них також стверджує, що Китай запозичив цю страву в Середній Азії.
Від чого ж походить, власне, назва пельменів? Від фіно-угорських мов, де «пель» означає вухо, а «нянь» – хліб. І дійсно, шматочок м’яса, загорнутий у тісто, справді нагадує вушну раковину людини. Так, «пель-нянь» з часом став «пельменем».
Готуємо ідеальне тісто для пельменів
Напевно, кожній господині знайомі ці неприємні моменти, коли в каструлі окремо плавало тісто від пельменя, окремо – начинка. Здавалося б, стільки сил було вкладено, щоб виліпити гарні та вдалі вироби, а тут така прикрість.
Ідеальне тісто – головне у пельменях, адже, яку б вишукану начинку ви у них не поклали б, з невдалим тістом вся робота буде марною. Пропонуємо рецепт перевіреного, найбільш вдалого рецепту тіста для пельменів. Воно виходить м’яким, пружним і піддатливим.
Інгредієнти для тіста на пельмені:
- 6 скл. пшеничного борошна
- 2 яйця
- 1 ч. ложка солі
- 1,5 скл. води
Приготування
- 2 склянки борошна заварити пів склянкою окропу.
- Потім замісити з усіма іншими інгредієнтами тісто.
- Загорнути в харчову плівку і дати відпочити при кімнатній температурі.
7 варіантів начинок для пельменів
Пропонуємо цікаві та найбільш вдалі варіанти начинок для пельменів. Обирайте собі до смаку і готуйте свою улюблену стару страву з новим смаком.
1. Пельмені з грибами, яйцем і цибулею
Інгредієнти
- 10 яєць
- 300 г сушених грибів або шампіньйонів
- 4 цибулини
- лавровий лист
- сіль, перць, вершкове масло
Приготування
- Яйця зварити, охолодити.
- Цибулю підсмажити кілька хвилин на розпеченій сковорідці, додати спеції. Додати гриби і смажити до готовності цибулі, охолодити.
- Яйця порізати дрібно і змішати з грибним фаршем.
- Бажано ці пельмені ліпити руками, щоб можна було побільше вкласти начинки.
2. Пельмені з гречаною кашею і печінкою
Інгредієнти
- 300 г яловичої печінки
- ½ скл. гречки
- 1 цибулина
- 1 ч. ложка солі
- 4 ст. ложки олії
- перець
- сметана для заправки
Приготування
- Печінку помити, очистити від плівки, порізати на дрібні шматочки. Цибулю почистити, порізати кубиками. Обсмажити цибулю з печінкою на олії хвилин 20, постійно помішуючи.
- Гречку помити, залити склянкою води, відварити. В готову кашу додати смажену з цибулею печінку, разом з олією, в якій вони смажилися.
- Перекрутити через м’ясорубку. Фарш посолити, поперчити й охолодити.
3. Пельмені з кальмарами, рисом і зеленим горошком
Інгредієнти
- 30 г рису
- 300 г м’яса кальмара
- 50 г зеленого горошку
- зелена цибуля
- сіль
Приготування
- Рис зварити.
- М’ясо кальмара і зелену цибулю дрібно порізати.
- Додати зелений горошок, сіль, змішати.
4. Печені хліб-пельмені
Інгредієнти
- 500 г пшеничного борошна
- 220 мл води
- 75 мл оливкової олії
- 1 ч. ложка цукру
- 1 ч. ложка солі
- 1 ч. ложка дріжджів
- 300 г фаршу
- 30 г маслин без кісточок
- 50 г твердого сиру
- 1 цибулина
- сіль, перець
Приготування
- Для тіста змішати борошно, цукор, сіль, дріжджі, 50 мл оливкової олії, залишити в теплому місці на 30 хвилин, щоб підійшло. Тісто має бути пружним і не липким.
- Цибулю і маслини дрібно порізати, сир натерти. Додати все у фарш, перемішати.
- Тісто розкачати, порізати квадратами. На кожен квадрат покласти по столовій ложці фаршу, скласти в трикутник, краї защепити, надати форму пельменів.
- Викласти вироби на змащене деко, змастити їх оливковою олією, випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 40 хвилин.
5. Китайські смажені пельмені
Інгредієнти
- 300 г свинини
- 400 г пекінської капусти
- 0,5 ч. ложки цукру
- 3 зубки часнику
- 1 ст. ложка олії соняшникової
- 1 ч. ложка імбиру
- зелена цибуля
- 1 ст. ложка олії кунжутної
- соєвий соус
Приготування
- Капусту дрібно порізати. Скласти в посудину, посолити, прижати, дати постояти, щоб пустила сік. Віджати. Цибулю дрібно порізати, імбир потерти.
- М’ясо перекрутити, додати соєвий соус, перемішати. Часник потовкти, зелену цибулю порізати і змішати з кунжутною олією. Все перемішати з фаршем. Додати крохмаль, поставити в холодильник на годину. В сковорідку налити 2 столові ложки олії, викласти пельмені і смажити 5 хвилин.
- В сковорідку влити води, щоб вона на половину покрила пельмені. Накрити кришкою і тушити, доки вода не випарується – приблизно 5 хвилин.
- Накрити пельмені тарілкою і перевернути сковорідку так, щоб вони лежали підсмаженою стороною вверх.
6. Ліниві пельмені «Троянди» на тісті з чаю
Інгредієнти
- 3 скл. борошна
- ¾ скл. молока
- ¼ скл. чорного міцного чаю
- 1 яйце
- м’ясний фарш
- морквина
- сіль
- солодкий перець, часник, олія, сметана
Приготування
- Молоко змішати з чаєм, яйцем, сіллю, додати борошно. Борошно підсипати поступово – замісити, дати відпочити, накрити плівкою – і так 4 рази.
- Тісто розділити на 4 частини, тонко розкатати. Викласти фарш. Завернути в рулет, защепити краї. Порізати на шматочки товщиною в 2 сантиметри.
- Поставити воду, щоб закипіла, додати перець, лавровий лист, олію, товчений часник. Зробити соус: моркву потерти, як на корейку, перець порізати соломкою, обсмажити все на олії.
- Додати сметану чи вершки, посолити, поперчити, ще трішки притушкувати. Викласти соус поверх зварених пельменів.
7. Рибна начинка з салом
Приготування
- Філе риби, сало і цибулю перекрутити, додати трішки води. Начинити пельмені.
Пельмені у головній ролі: 5 варіантів страв
Виявляється, з готових пельменів можна готувати різноманітні страви. Пельмені можна тушити, смажити, запікати з різними інгредієнтами. Виходить дуже смачно, ситно і цікаво.
1. Запіканка з пельменів з сиром
Інгредієнти
- 0,5 кг пельменів
- 0,5 скл. сметани
- 1 скл. томатної пасти
- 50 мл олії
- 2 цибулини
- 4 морквини
- 1 ст. ложка гірчиці
- 1 скл. горошку
- 150 г твердого сиру
- спеції – за смаком
Приготування
- Пельмені зварити.
- Цибулю дрібно порізати, моркву натерти на тертці. Моркву і цибулю обсмажити на олії, додати томатну пасту, сметану, гірчицю, сіль, перець. Додати горошок, ще 5 хвилин просмажити.
- Додати пельмені, все змішати, посипати тертим сиром і запекти в духовці хвилин 40.
2. Пельмені під бринзово-часниковою шубою з томатами
Інгредієнти
- 50 штук пельменів
- 100 г бринзи
- 100 г твердого сиру
- 1 яйце
- 2 помідори
- 1 зубок часника, зелень
Приготування
- Сир і бринзу натерти. Змішати з часником, яйцем, зеленню.
- Помідори порізати напівкільцями.
- Пельмені відварити до напівготовності, викласти у форму для запікання, зверху – помідори і накрити все сирною масою. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на хвилин 10.
3.Пельмені в горщику
Інгредієнти
- 1 кг пельменів
- 1 л молока
- 200 г твердого сиру
- зелень
- сіль, майонез, чорний перець
Приготування
- Пельмені розкласти у горщики. Залити молоком, посолити. Зелень дрібно порізати, розкласти у горщики.
- Сир натерти і теж розкласти. Зверху – майонез. Закрити кришками і поставити в розігріту до 220 градусів духовку на 25 хвилин.
- Якщо потрібно, щоб рідини не було, пельмені після вимкнення духовки потрібно ще хвилин 10 там потримати.
4. Пельмені в омлеті
Приготування
- Пельмені відварити.
- Молоко, яйця, сіль і соду (на кінчику ножа) збити. Підсмажити омлет – з одного боку до готовності, з іншого – ледь-ледь.
- На добре обсмажений бік викласти пельмені. Накрити іншою половиною омлету і присипати тертим сиром. Добре присипати шов, бо коли сир розплавиться, він склеїть омлет.
- Відправити страву в духовку або мікрохвильову на 5 хвилин. Порізати на порції.
Інгредієнти
- 900 г пельменів
- 300 г печінки
- 200 г сметани
- 2 ст. ложки томатної пасти
- 1 цибулина
- бульйон
- вершкове масло
Приготування
- Пельмені відварити у воді зі спеціями 2 хвилини.
- На дно керамічної форми покласти трішки вершкового масла, викласти пельмені. Печінку порізати тонкими смужками. Цибулю дрібно порізати, швидко обсмажити на олії, покласти печінку, посолити і теж швиденько присмажити.
- Бульйон закип’ятити.
- Сметану змішати з томатом, додати трішки бульйону.
- Печінку викласти на пельмені, зверху – соус. Залити бульйоном, поставити в розігріту духовку на 30 хвилин. Подавати страву гарячою.