Смачний шашлик – прості правила приготування
У нас з чоловіком є улюблена компанія – друзі з якими ми найчастіше збираємося на шашлик. Смажать шашлик чоловіки і м’ясо виходить дуже смачне.
Я вирішила їх розпитати про основні правила підготовки м’яса і смаження шашлику.
Маринують так – добавляют сіль, перець і цибулю, іноді перець чилі, але це коли ми збираємося без дітей. Так, все просто, ніякої води, оцту, кефіру, майонезу та іншого вони не додають! Але цибулі багато – на 3 кг. м’яса 1 кг. цибулі. Солі потрібно приблизно чайну ложку, без гірки на один кілограм м’яса.
Якщо додають лимон, то разом з ним трохи соняшникової олії, інакше м’ясо може вийти сухуватим.
Шашлик роблять в основному з свинини і іноді з баранини. Купують ошийок або окіст.
Якщо смажать баранину, беруть корейку.
Цибулю нарізають великими товстими кільцями або півкільцями. М’ясо шматочками – приблизно такого розміру, дивіться фото.
М’ясо і цибулю кладуть у велику миску, додають сіль і мнуть руками, так щоб цибуля пустила сік.
Накривають харчовою плівкою або тарілкою і залишають на півтори-дві години, а поки готують мангал.
Якщо беруть дрова, а не вугілля, то починають розпалювати відразу, як тільки підготовлене м’ясо, а якщо вугілля то трохи пізніше.
Смажать на решітці або шампурах, але останнім часом вважають за краще шампури. М’ясо має “схопитися” з усіх боків, тому жар повинен бути спочатку дуже сильний, але не вогонь, а жар. Щоб шашлик вийшов соковитим, спочатку потрібно дати утворитися скоринці з усіх боків.
Якщо ви будете перевертати шампури занадто швидко, то м’ясо буде сохнути, випускаючи сік, якщо занадто повільно, то з одного боку підгорить, а з іншого буде сире. Тут потрібно стежити – утворилася рум’яна скоринка, перевернули і так з усіх боків, а потім можна доводити до готовності.
Регулювати жар можна за допомогою спеціального віяла для мангала або будь-якого щільного і плоского предмета. Вогню не повинно бути, коли капає жир, виникає полум’я, його гасять трохи бризкаючи водою. Смачного!