Соус «Ткемалі»: незамінний в зимовий час
від Denzhyttya
18 Серпня, 2020
Що може краще доповнити шашлики, ніж власноруч приготований соус ткемалі? Напевно, ніщо. Адже не дарма грузинські соуси вважаються одними з найбільш апетитних і насичених у світі. Тому пропонуємо приготувати соус вдома, щоб порадувати і себе і гостей, тим більше приготувати смачний і пряний соус ткемалі вдома легко.
Складові:
- Алича – 1 кг,
- Часник – 1 головка,
- Перець червоний пекучий – 1 стручок,
- Листя кінзи – 20 гр,
- Листя м’яти – 20 гр,
- Кріп – 20 гр,
- Петрушка – 20 гр,
- Коріандр мелений – 0,5 ч. л.,
- Хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.,
- Сіль – 1,5 ч. л.,
- Цукор – 4 ч. л.
Як приготувати соус ткемалі з аличі вдома:
- Ретельно промиваємо аличу. Ягоди з кісточками і шкіркою перекладаємо в каструлю, заливаємо холодною водою ( приблизно 200 г) і ставимо на вогонь. Після закипання варимо ще 15-20 хвилин на маленькому вогні.
- В окремий посуд переливаємо відвар аличі (він ще може стати в нагоді для розведення соусу). Аличу перетираємо через сито.
- Промиваємо зелень, відокремлюємо хвостики від листочків. Листочки зелені і перець дрібно рубаємо ножем. Часник пропускаємо через прес. Кількість зелені і часнику можеш відкоригувати відповідно до своїх вимог: якщо хочеш отримати менш гострий соус зменш частку перцю і часнику. Якщо тобі не подобається аромат кінзи – можеш її виключити з рецепта.
- Викладаємо в каструлю пюре із аличі і тушкуємо на невеликому вогні 10 хвилин. Потім додаємо цукор, сіль, спеції і тушкуємо ще 5 хвилин. Якщо пюре вийшло занадто густим, в нього можна додати відвару аличі.
- Додаємо в соус подрібнену зелень, перець і часник і тушкуємо на вогні ще 5-7 хвилин. Якщо соус вийшов занадто кислим, можна додати трохи цукру.
- Готовий соус можна вживати відразу або ж закатати в банки на зиму. Зберігати в прохолодному місці: холодильнику або підвалі.
Замітка: соус ткемалі повинен вийти кислуватим, з ароматом спецій і трав. Його найкраще подавати до шашлику або м’ясних страв.
Джерело:
lady.tochka.net/ua