Торт «Прага», мабуть, найвідоміший і найулюбленіший з радянських часів. Купити цей торт могли небагато, тому що він був дефіцитом. Але рецепт передавався від господині до господині і приготувати торт «Прага» до свята вважалося особливим шиком.
Інгредієнти
Для тіста:
- Борошно – 1,5 склянки
- Сметана – 1 склянка (200 мл)
- Згущене молоко – 1/2 банки
- Цукор – 1 склянка
- Яйця – 2 штуки
- Сода – 1/2 чайної ложки
- Сіль – 1/2 чайної ложки
- Какао Порошок – 1,5 столової ложки
- Ванілін
Для крему:
- Згущене молоко – 0,5 банки
- Какао Порошок – 1 столова ложка
- Вершкове масло – 200 г
Для сиропу:
- Цукор – 3 столові ложки
- Ароматизатор – 1 столова ложка (вино, лікер, коньяк, фруктово-ягідний сироп або розчинна кава)
Для глазурі:
- Молоко – 2 столові ложки
- Цукор – 4 столові ложки
- Вершкове масло – 50 г
- Шоколад – 50 г або какао – 3 чайні ложки
- Крохмаль
Приготування
Замісити рідке, як для оладок, тісто. Тісто розділити на 2 частини. Змастити маслом форму, випекти 2 коржі при температурі близько 200 градусів. Кожен корж охолодити і розрізати навпіл. Сироп: Прокип’ятити воду (3/4 склянки) з цукром 1-2 хвилини, знімаючи піну. Отриманий сироп охолодити до кімнатної температури. Додати ароматизатор.
Крем: Вершкове масло і згущене молоко добре збити. В 2 столових ложках окропу заварити какао. Остудити і обережно вбити в крем. Коржі добре просочити сиропом і, крім верхнього, промазати кремом. Верхній корж можна намазати джемом, кислим варенням або конфітюром і полити шоколадною глазур’ю.
Глазур: Молоко з цукром закип’ятити, помішуючи до повного розчинення цукру. Додати шоколад або какао, вершкове масло, трохи крохмалю і ваніліну. Все змішати, прокип’ятити 2 хвилини (в невеликій сковороді або сотейнику), потім остудити 3 хвилини і залити торт.
Смачний торт «Прага» готовий. Приємного чаювання!